Ελλάδα | 08.03.2021 14:15

Καταστήματα: Σταδιακό άνοιγμα υπό προϋποθέσεις από τις 22 Μαρτίου - Τι είπε ο Σταϊκούρας

Newsroom

Ενώ υπάρχουν κι απόψεις που θέλουν την αγορά να ανοίγει την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, όλα δείχνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει κλειδώσει για τις 22 Μαρτίου. Οι ειδικοί, που περιμένουν μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας την τρέχουσα εβδομάδα, πολύ δύσκολα θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την πλήρη επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις 16 του μήνα κι έτσι πάμε για την μεθεπόμενη Δεύτερα 22/3.

Τα καταστήματα, σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν υπό υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας και με φυσική παρουσία στο κατάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το click away και το click inside μπαίνουν στο «ψυγείο», με την ευχή όλων να μην ξαναμπούν στις ζωές μας...  Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» κι αντικαθιστά τα δύο προηγούμενα μέτρα για τα ψώνια, είναι η αποστολή SMS στο 13032, το οποίο έχει και χρονική, αλλά και χιλιομετρική διάρκεια.

Με αυτό το μήνυμα οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκονται στην αγορά για 3 ώρες. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει νέο sms εντός της ίδιας ημέρας, τότε θα λαμβάνει το μήνυμα «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή», κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται μία μετακίνηση το 24ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις για παράδειγμα σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός ορίων.

Για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου μίλησε κι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο, έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200 έως 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και περίπου 750 εκατ. εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

μέτρα κορονοϊόςλιανεμπόριοlockdownκαταστήματαsms 13032