Ελλάδα | 29.03.2021 22:30

Κορονοϊός: Ανησυχία από λοιμωξιολόγους - Πάει για Απρίλιο το άνοιγμα καταστημάτων

Newsroom

«Όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες, 2 εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι πλέον το lockdown δεν λειτουργεί και χρειάζονται μέχρι και 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε 2 δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά», είπε η Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες για έναν στους πέντε υγειονομικούς

Οι εμβολιασμοί για ηλικίες 65 - 69

Η ηλικιακή ομάδα 65-69, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, ακολουθεί και «μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προετοιμάζεται ήδη το σχέδιο. Επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι ευπαθείς, και θα ακολουθήσουν οι 70-74 και 65-69. Τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το καλοκαίρι. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά τουρίστες από κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ για την είσοδο στη χώρα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Κοτανίδου από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που έφεραν πολλές αντιδράσεις, καθώς έκανε λόγο για λάθος αποφάσεις που έχει πάρει η επιτροπή, η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι «δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά της επιτροπής. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την κόπωση που είναι λογικό να αισθάνονται όλοι. Είμαστε ένα χρόνο σε αυτή τη μάχη και είναι όλοι κουρασμένοι. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη και καμία δεν λαμβάνεται αψήφιστα. Υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία και η ζωή. Θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να δίνουμε παραπάνω σημασία σε αυτό. Σημασία έχουν οι τελικές εισηγήσεις. Όπως εξελίσσεται ο ιός, δυναμικές είναι και οι αποφάσεις και πήγαμε σε πιο οριζόντια μέτρα».

«Ο συγχρωτισμός και προφανώς και οι διαδηλώσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις δεν τηρούν τα μέτρα, δε φορούν μάσκες και φωνάζουν. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

Παρέλαση 25η Μαρτίου με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Μιλώντας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Θα είναι ένα ωραίο θέαμα που θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Δεν θέλουμε συγχρωτισμό. Η παρέλαση θα μεταδοθεί, δε θα είναι κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί εκεί. Αυτό επιβάλλεται από τους περιορισμούς της πανδημίας».

«Εκρηκτική» η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, εντείνεται ο προβληματισμός και η αγωνία για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην πορεία της πανδημίας την στιγμή που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει εκρηκτική και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στο «κόκκινο» παρά το αυστηρό lockdown. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι «εκρηκτική».

Θωμαϊδης: Χρειάζονται 40 μέρες για να μειωθούν τα κρούσματα

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μεταφέρει την εικόνα από το μέτωπο της πανδημίας στην χώρα εξηγώντας τι δείχνουν τα λύματα και τα δεδομένα που συλλέγονται για τον κορoνοϊό. «Οι μετρήσεις που έχουμε είναι μέχρι και την Πέμπτη. Μέχρι και την Πέμπτη δεν είχαμε καμία μεταβολή. Είμαστε σε επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος. Κι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε.  Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση.  Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση». Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η αύξηση του προηγούμενου κύματος ξεκίνησε από τους ασυμπτωματικούς. «Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου. Πρέπει να πάμε σιγά σιγά σε άνοιγμα», τόνισε. 

Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί - Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις

Τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν ξανά τα σχολεία στη χώρα εξήγησε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε, η επιδημία του κορονοϊού προχωρα και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση. «Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά τον νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», σημείωσε 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε «Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση. Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Διαβάστε επίσηςΙωάννινα: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 ημερών με κορονοϊό

lockdownκαταστήματακρούσματαΚορονοϊός