Ελλάδα|05.04.2021 09:17

Καταστήματα: Σηκώνει ρολά η Αττική - Ανοίγουν και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα παρά την απαγόρευση

Newsroom

Σε απόγνωση βρίσκονται οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη που αντιδρούν σφόδρα στην απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα στις περιφέρειες αυτές, την ώρα που η Αττική σηκώνει ρολά. Το ντόμινο αντιδράσεων, τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τις επόμενες ώρες μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις φωνές των καταστηματαρχών.

Το κλίμα από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, ήταν βαρύ και οι αντιδράσεις την επόμενη ημέρα ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές και τους Περιφερειάρχες των τριών περιοχών προμήνυε μια δύσκολη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως αποφασίστηκε να επισκεφθεί την Πάτρα ο κ. Πέτσας και να συνομιλήσει από κοντά με τους τοπικούς φορείς και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Καταστήματα: Στοπ από κυβέρνηση για Πάτρα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, αντιδρούν οι έμποροι

Ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και έδωσε εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ετοιμάσει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη όλων των επιχειρήσεων που παραμένουν και τον Απρίλιο κλειστές, ύστερα από κυβερνητική απόφαση.

Ανοίγουν τα μαγαζιά τους στην Πάτρα

Στις περισσότερες περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown ακόμα και σήμερα, την ώρα που η πρωτεύουσα θα δουλεύει κανονικά, οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου έχουν αποφασίσει στις 9:00 να ανοίξουν τα καταστήματά τους, χωρίς ωστόσο, να εξυπηρετούν πελάτες. «Η Πάτρα είναι μεγάλο καζάνι που βράζει. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε υποστεί τεράστια ζημιά. Καρναβάλι και φοιτητές, που είναι η "βαριά βιομηχανία" έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ» λέει στην «Ωρα Ελλάδος» ο Νίκος Στριφτούλιας, επίτιμος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πατρών.

«Δώσαμε τις οικονομίες μας για το νέο εμπόρευμα και μας είπαν πως δεν θα ανοίξουμε, μας έλεγαν για τα mall ότι θα είναι κλειστά και τα ανοίγουν. Αυτές είναι οι εστίες, που θα δημιουργηθούν τεράστιες ουρές, όχι τα μαγαζιά μας τα συνοικιακά» πρόσθεσε εμφανώς φορτισμένος ο κ. Στριφτούλιας.

Αντάρτικο και στη Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα Νοεμβρίου το ιικό φορτίο

Και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση, καθώς οι καταστηματάρχες που είδαν την κυβέρνηση να τους κρατά «κλειδωμένους» την ώρα που η Αθήνα σηκώνει ρολά, αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open TV, οι επιχειρηματίες, όχι τόσο στο κέντρο, αλλά στη δυτική πλευρά της πόλης, αναμένεται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για άμεση αναθεώρηση της απόφασής της.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση με τον κορονοϊό ολισθαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Ο διευθυντής του ΕΣΥ, Ανάργυρος Μαριόλης και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μίλησαν στην εκπομπή για την διασπορά του ιού, τα μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα και την μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το ιικό φορτίο αυξήθηκε κάτα 84% μέσα σε 5 μέρες στη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία δέχονται την πίεση που δέχονταν όταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ανοιξε το λιανεμπόριο στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα

Οι πολίτες από το πρωί της Δευτέρας έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν στα καταστήματα όλης της χώρας  στέλνοντας SMS στο 13032, με το μήνυμα στο νέο πενταψήφιο αριθμό να έχει τρίωρη διάρκεια. Η διάρκεια του SMS στο 13032 θα είναι λοιπόν τρίωρη με τους καταναλωτές να μπορούν να μετακινηθούν σε άλλους δήμους του νομού τους. Eκτός από μήνυμα στο 13032 θα πρέπει όμως να έχουν και ένα SMS ή ένα mail με το ραντεβού τους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Επίσης πλαφόν στα ψώνια εκτός από το 13032 μπαίνει και στην παραμονή τους στο κατάστημα, καθώς δεν θα επιτρέπεται η παραμονή τους περισσότερο από 30 λεπτά

Διαβάστε επίσης: Εκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές τον Απρίλιο

Αναλυτικά:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Αυτό ισχύει σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Jumbo, ο Κωτσόβολος, τα Media MarktPublic, Μουστάκας και σε άλλες.

Συγκεκριμένοι όροι υπάρχουν ωστόσο και όταν φτάσουμε στο κατάστημα, ανάλογα με τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να ψωνίσουμε, click away ή click inside.

Αναλυτικά:

  • Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
  • Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Για τη μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα (πλην καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων) ο καταναλωτής πρέπει να στείλει μήνυμα στον αριθμό 13032 και όχι στον αριθμό 13033. Στο μήνυμα γράφει μόνο το ονοματεπώνυμό του και λαμβάνει το απαντητικό μήνυμα «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Εάν ο καταναλωτής στείλει από το ίδιο κινητό τηλέφωνο δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα μήνυμα στο 13032, τότε λαμβάνει το εξής μήνυμα: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Διαβάστε ακόμη: Αρση lockdown: Ανοίγουν τα καταστήματα με ραντεβού - Ωράριο και sms στο 13032

ΘεσσαλονίκηΑχαΐαlockdownκαταστήματαΚορονοϊός