Ελλάδα | 06.04.2021 19:57

Τσιόδρας: 1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Newsroom

Τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν 1 άτομο ανά 100.000 -και αυτό στο χειρότερο σενάριο- διευκρίνισε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Αναφερόμενος στο εμβόλιο, τόνισε πως οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις του κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

Οπως είπε αρχικά ο κ. Τσιόδρας, τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει». Δεύτερον, «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή». Μάλιστα, για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 1.883 κρούσματα σε Αττική, 622 σε Θεσσαλονίκη - Η κατανομή

Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., συμπλήρωσε κατά την ομιλία του.

Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 751 διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι και 4.309 κρούσματα 

ΚορονοϊόςAstraZenecaΣωτήρης Τσιόδραςεμβόλιο