Ελλάδα | 21.04.2021 18:45

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε λήγει η απαγόρευση - Γιατί θα διατηρηθεί το Πάσχα

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της μετακίνησης εκτός νομού έχει ξεκινήσει. Αν και την εορταστική περίοδο του Πάσχα δεν θα μπορούν οι πολίτες να πάνε ούτε στο... χωριό τους ούτε και στο εξοχικό τους, από τις 15 Μαΐου φαίνεται ότι πλέον η συγκεκριμένη απαγόρευση θα σταματήσει. Οι λομωξιολόγοι έκριναν ότι είναι ακόμα νωρίς για μία τέτοια απόφαση, καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας και τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό η εισήγηση της Επιτροπής που έγινε αποδεκτή, είναι να μην επιτραπούν για κανέναν, χωρίς καμία εξαίρεση, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τουλάχιστον για την περίοδο του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα

«Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις ανακοινώσεις του.

Διαβάστε επίσης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 30 ετών

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΦΕΚ υπάρχουν εξαιρέσεις, ωστόσο, αυτό ισχύει σήμερα, καθώς δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέες αλλαγές που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για έξι λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης: Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα

απαγόρευσημέτραΚορονοϊόςμετακίνηση εκτός νομούlockdown