Ελλάδα | 18.05.2021 20:51

Αυθαίρετα: Λύση για κτίσματα κατηγορίας 5 ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Λύση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 με οικοδομική άδεια και όχι μόνο για όσα εκπλειστηριάζονται από τις τράπεζες ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, με την εκπνοή της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, ο αρμόδιος τότε Υπουργός, σε πείσμα του αιτήματος παράτασης από τους συλλόγους των μηχανικών, το ΤΕΕ και τους βουλευτές, νομοθέτησε την ένταξη προς τακτοποίηση μόνο των κατηγοριών αυθαιρέτων 1, 2, 3 και 4 μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Με το Ν. 4759/2020 για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έκλεισε την πλατφόρμα για τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 «με προκλητική εξαίρεση των ακινήτων των τραπεζών που προκύπτουν από αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Δύο μήνες μετά, με νέα ρύθμιση (Ν.4782/2021), διευρύνθηκε κι άλλο η εφαρμογή της ρύθμισης, ώστε να αφορά όχι μόνον τα ακίνητα που ήδη έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αλλά την υπαγωγή στην τακτοποίηση των ακινήτων όλων των ακινήτων τραπεζών από πλειστηριασμούς, μέχρι στις 31-12-2025!» υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν μάλιστα ότι με τις εν λόγω ρυθμίσεις, η κυβέρνηση βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» με τίτλο «βαριά αυθαίρετα» όλα τα ακίνητα των τραπεζών κατηγορίας 5, άσχετα με το αν έχουν άδεια δόμησης ή όχι.

«Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση αγνοούν συστηματικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει με αυτή την εξαίρεση. Αγνοούν τα ακίνητα των στάσιμων οικισμών που παραμένουν εκτός των προγραμμάτων Εξοικονομώ. Αγνοούν τις σταβλικές εγκαταστάσεις που η μη τακτοποίηση τους εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να μένουν εκτός ΟΣΔΕ. Κυρίως δείχνουν να αγνοούν τα ακίνητα του δημοσίου που μεγάλος αριθμός αυτών είναι χωρίς άδεια και η μη τακτοποίηση τους τα αφήνει έξω από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως η ενεργειακή αναβάθμισή τους» σημειώνουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν μάλιστα από το υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή για τον αριθμό αυθαιρέτων ακινήτων από πλειστηριασμό που έχουν τακτοποιηθεί, όπως και να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξέταση και επίλυση όλων των προβλημάτων αυθαιρέτων ακινήτων κατηγορίας 5 με οικοδομική άδεια.

Αναφέρονται επίσης σε ορισμένες αδικίες που έχουν προκαλέσει οι ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως π.χ. στις περιπτώσεις μηχανικών, οι οποίοι διαπιστώνουν σε κτίρια με οικοδομική άδεια, αυθαιρεσίες για τις οποίες δεν γνώριζαν το ακριβές ποσοστό τους επί της συνολικής δόμησης, να κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία 5. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα αδειοδοτημένα διαμερίσματα που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερους νόμους όπως στον Ν.3843/2010 - που τακτοποιούσε ημιυπαίθριους χώρους εξετάζοντας την υπέρβαση όγκου – και δεν μπορούν σήμερα να τακτοποιηθούν με τον Ν.4495/17 γιατί υπερβαίνουν έστω και λίγο το 40% της δόμησης.

«Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σήμερα μεγάλος αριθμός ακινήτων που δεν μπορεί να τα μεταβιβαστεί ή να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξοικονομώ. Επίσης, έχουμε το φαινόμενο σε όμορους δήμους που ό ένας έχει χαρακτηριστεί πληττόμενος από φυσική καταστροφή να τακτοποιούνται αυθαίρετα κατηγορίας 5, ενώ λίγα μέτρα μετά στον άλλο δήμο να μην μπορεί να προχωρήσει ο μηχανικός σε υπαγωγή. Γεγονός που δημιουργεί σύγχυση σε ιδιοκτήτες, μηχανικούς και πολεοδομίες» σημειώνουν.

Το υπουργείο μελετά ήδη ρύθμιση για την επίλυση του θέματος

Οπως είχε αποκαλύψει το «ethnos.gr» με αποκλειστικό δημοσίευμά του στις 9 Μαίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά ήδη δέσμη μέτρων προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που άφησε πίσω της η διακοπή τακτοποίησης του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Οχημα» για την επανεκκίνηση των τακτοποιήσεων μεγάλων αυθαιρέτων θα ειναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα πρόστιμα γι΄αυτά τα κτίσματα θα είναι προσαυξημένα, ενώ κάθε νέα δήλωση θα περνά από το μικροσκόπιο και τον έλεγχο των Ελεγκτών Δόμησης κυρίως για να διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2011, την χρονική κόκκινη και απαραβίαστη γραμμή που έχει τεθεί από την Πολιτεία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων χιλιάδων τέτοιων κτισμάτων, η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο συνίσταται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Ολα τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 θα δηλωθούν κανονικά στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίουαποκλειστικά ηλεκτρονικά.
  2. Τα πρόστιμα στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας θα είναι προσαυξημένα, ενώ τα χρήματα από τα πρόστιμα τακτοποίησης αποκλειστικά των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, τα οποία είναι άλλωστε και τα μεγαλύτερα σε επίπεδο εσόδων, θα κατευθύνονται σε έναν ξεχωριστό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με στόχο να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση δεσμευμένων οικοπέδων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τα χρήματα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες τηρώντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
  3. Προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου της κατηγορίας 5 θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος όλων των δηλώσεων ώστε να διαπιστώνεται η εγκυρότητα των στοιχείων και να είναι σίγουρο ότι οι δηλώσεις αφορούν ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν τον Ιούλιο του 2011.
  4. Ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, μάλιστα, έχει δηλώσει πως το υπουργείο θα δώσει διεξόδους για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων που ανήκουν σε δήμους, τα οποία επειδή δεν έχουν τακτοποιηθεί, αποβάλλονται από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και κάθε άλλο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Προθεσμία 2 μηνών για διακοπή λειτουργίας του μη αδειοδοτημένου καταφυγίου του Peanut

τακτοποίηση αυθαίρετααυθαιρεσίεςαυθαίρετα