Ελλάδα|02.06.2021 16:09

Καθηγητής εγκληματολογίας στο ethnos.gr: Θα ζήσουμε κι άλλες δολοφονίες στη μάχη με τη Λερναία Ύδρα

Κώστας Ασημακόπουλος

Τις βαθιές αιτίες που κρύβονται πίσω από την έξαρση της εγκληματικότητας των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα ανέλυσε στο ethnos.gr o Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Μαγγανάς.

Οι τέσσερις αιτίες... πολέμου

Οπως τονίζει η δημοσιοποίηση ονομάτων που εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα (πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε 500 ονόματα), η μεταπήδηση μελών από τη μία εγκληματική οργάνωση στην άλλη, η προσπάθεια οριοθέτησης των στρατολογημένων στο οργανωμένο έγκλημα αλλά και ο πόλεμος μεταξύ διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων είναι οι τέσσερις βασικές αιτίες για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μελών της Greek Mafia.

Οι λόγοι στοχοποίησης

«Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα προφανώς ξεπέρασε τα όρια των δυνάμεων του. Ξεπέρασε τις δυνατότητες που έχει για να λειτουργήσει και να αυτοελεγχθεί και έχει οδηγηθεί σε ένα ξεκαθάρισμα των μελών του. Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να στοχοποιηθεί είναι είτε γιατί υπάρχουν υπόνοιες πως συνεργάστηκαν με τις αρχές, είτε γιατί είναι επιρρεπείς σε συνεργασία με τις αρχές, είτε γιατί επιχείρησαν να δημιουργήσουν μία δική τους αυτόνομη εγκληματική ομάδα, είτε συμμετείχαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και για λόγους αντεκδίκησης τιμωρούνται», είπε ως γενικό συμπέρασμα ο Αντώνης Μαγγανάς.

Ομοιότητες με την ιταλική μαφία

Με δεδομένες τις υποθέσεις που έχουμε το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής εγκληματολογίας βλέπει ξεκάθαρες ομοιότητες με την ιταλική μαφία: “Είναι βέβαιο πως στην οργάνωση και στον τρόπο λειτουργίας η ελληνική μαφία λειτουργεί όπως η ιταλική μαφία. Η δόμηση είναι η ίδια, από τους στρατιώτες και τους λοχαγούς μέχρι και τα υψηλόβαθμα στελέχη. Οι άγραφοι νόμοι είναι σκληροί και τηρούνται με κάθε τίμημα και φυσικά υπάρχουν πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά”.

Εχθρός η δημοσιότητα

Οπως λέει ο μεγαλύτερος εχθρός του οργανωμένου εγκλήματος είναι η δημοσιότητα: “Είναι κανόνας πως ο επιτυχημένος εγκληματίας είναι αυτός που κινείται στην ανωνυμία και στο σκοτάδι. Οταν φωτίζεται ο ίδιος ή το περιβάλλον του και γίνονται γνωστές οι δράσεις του, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο και ειδικά για την οργάνωση που θέλει να τον ξεφορτωθεί”.

Μάχη με τη Λερναία Ύδρα

Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει πως η μάχη μιας κοινωνίας με την εγκληματικότητα δεν κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα είναι διαρκής, δύσκολη και με πολλά θύματα: «Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία Λερναία Ύδρα. Κόβει κεφάλια και βγαίνουν άλλα κεφάλια την ίδια στιγμή. Δεν μπορεί να πει κανείς πως θα νικήσει την εγκληματικότητα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και θα δούμε ακόμα πολλά επεισόδια να συμβαίνουν».

Υπόθεση όλων των πολιτών

Σχετικά με τα όπλα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η κοινωνία για να κερδίσει σε βάθος χρόνου τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα ο καθηγητής Αντώνης Μαγγανάς ξεκαθάρισε πως η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι μόνο ζήτημα της αστυνομίας αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά: «Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει μία κοινωνία μόνο εάν συστρατευτούν από τη βάση τους όλες οι δυνάμεις της. Θα πρέπει να συμμετάσχουν στη λύση του προβλήματος οι πολίτες, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, οι πολιτικοί, οι δικαστές και γενικά όλες οι πτυχές της κοινωνίας μας. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να καταδικάζουμε μόνο τη δολοφονία αλλά και το πως ρέει το μαύρο χρήμα. Να απορρίπτουμε ως πολίτες κάθε παράνομη δραστηριότητα, να συμμετέχουμε στη λύση του προβλήματος και όχι να γινόμαστε μέρος του προβλήματος».

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια: Όλα διαθέσιμα για τους 18 - 29

Κορονοϊός: Σοκάρει το 100% θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες για τις θρομβώσεις - Ποιοι πρέπει να κάνουν έλεγχο αιμοπεταλίων

Πανελλήνιες 2021: Από σήμερα μπορούν να κάνουν self-test οι υποψήφιοι-Όλη η διαδικασία

Αντώνης ΜαγγανάςΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςδολοφονίααστυνομίαμαφίαεγκληματικότητα