Ελλάδα|14.06.2021 11:57

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Newsroom

Τα θέματα που έπεσαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με το οποίο ξεκίνησαν οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, σχολίασε ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του «Νέου Φροντιστηρίου» Ιωάννης Νταρίδης.

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων

Όπως αναφέρει ο κ. Νταρίδης:

«Για δεύτερη φορά συνεξετάστηκαν τα δύο αντικείμενα της φιλολογίας. Η εκτίμηση είναι ότι τα φετινά μάλλον θα διευκολύνουν περισσότερο τους υποψήφιους.

Η διαχείριση του χρόνου πάντοτε είναι σημαντικό ζήτημα. Τρία κείμενα, που το καθένα απαιτεί το δικό του χρόνο ανάγνωσης-κατανόησης, ερωτήματα που αφορούσαν και την περίληψη παραγράφου (60-70 λέξεις) εκτός της έκθεσης (300-350 λέξεις) και, βέβαια, το ερώτημα για το ποίημα (150-200 λέξεις). Επομένως, το κρίσιμο στοιχείο του διαγωνίσματος ήταν η συγκέντρωση, το «καθαρό» μυαλό και η ταχύτητα – όχι η βιασύνη – στην καταγραφή των απαντήσεων.

Ειδικότερα, η εκφώνηση της περίληψης προδιαθέτει τον υποψήφιο ότι όσα έχει διδαχθεί κατά τη διάρκεια της κοπιώδους αυτής χρονιάς δεν θα πάει χαμένο. Η περίληψη, λοιπόν, ταυτίζεται με τον εντοπισμό συγκεκριμένων στοιχείων σε μία παράγραφο από το κείμενο 2, πράγμα που απαιτεί την αναζήτηση, την αναδιατύπωση και τη σύνθεσή τους σε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 60-70 λέξεων.

Στην ομάδα Β, τα ερωτήματα είναι αναμενόμενα και σύμφωνα με το νέο τρόπο συνεξέτασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι που έχουν συμμετάσχει στα διαγωνίσματα με την κατάλληλη, προφανώς, προετοιμασία δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Συγκεκριμένα δεν πρέπει να προβλημάτισε ιδιαίτερα η άσκηση Β1 (Σωστό-Λάθος) ούτε και η άσκηση Β2α (τίτλοι). Στην άσκηση Β2β η γνώση της θεωρίας από το φροντιστηριακό εγχειρίδιο (α΄ τμ., σελ. 83) είναι απαραίτητη. Στο Β3 η απάντηση απαιτεί το συνδυασμό στοιχείων της θεωρίας (γλωσσικές επιλογές με στόχο την ευαισθητοποίηση), την οποία οι μαθητές μας έχουν διεξοδικά διδαχτεί κατά το εκπαιδευτικό έτος.

Και στο ερώτημα που αφορά το ποίημα το ζητούμενο είναι η τεκμηρίωση με τους κειμενικούς δείκτες μια άποψης, ερώτημα που συνδέεται με τις οδηγίες για τη συνεξέταση. Οι κειμενικοί δείκτες για το συγκεκριμένο ερώτημα σχετίζονται με γνωστά στοιχεία της θεωρίας (κειμενικοί δείκτες: εικόνα, μεταφορά, ευθύς λόγος, δεικτική αντωνυμία).

Τέλος, το θέμα της έκθεσης απαιτεί την καταγραφή της προσωπικής εμπειρίας των μαθητών σε μορφή άρθρου για μια νεανική ιστοσελίδα (δηλαδή και η χρήση του α΄ προσώπου στον ενικό αριθμό είναι θεμιτή). Ζητούμενα είναι αφενός τα εφόδια αντιμετώπισης πιθανών μελλοντικών κινδύνων και αφετέρου οι συγκεκριμένες δράσης βελτίωσης του κόσμου. Στο α΄ ζητούμενο δίδεται απάντηση με βάση μια συγκεκριμένη παράγραφο του κειμένου 1, ενώ το β΄ ζητούμενο κρίνεται ιδιαίτερα γενικόλογο.

Σε γενικές γραμμές τα ερωτήματα – αν εξαιρεθεί η χρονική πίεση – ήταν αναμενόμενα».

Από σήμερα, Δευτέρα, και μέχρι το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ethnos.gr θα δημοσιεύει τις απαντήσεις των θεμάτων των σε συνεργασία με το «Νέο Φροντιστήριο» και την ομάδα των καθηγητών του.

Νέο Φροντιστήριο: 53 χρόνια επιτυχίες

Ο όμιλος Νέο Φροντιστήριο, ιδρύθηκε το 1968 & σήμερα  αριθμεί πάνω από 80 εκπαιδευτικά κέντρα με 600 καθηγητές, 100 συνεργάτες διευθυντές σπουδών κάθε ειδικότητας, πλήρη σειρά εκδόσεων και πλούσιο ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. Η πλούσια ακαδημαϊκή του παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη, αφού οι άνθρωποι του βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση αφουγκραζόμενοι τις νέες εξελίξεις & προκλήσεις της εποχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας.   Η  διαχρονική πρωτοκαθεδρία του οργανισμού στην προετοιμασία των μαθητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους, καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα, αφού κάθε χρόνο πάνω από 1200 μαθητές των  φροντιστηρίων μας εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 60000 σημερινοί επιστήμονες πέρασαν από τα θρανία του όλα αυτά τα χρόνια!

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Προνόμια εμβολιασμένων: Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις διευκολύνσεις

Τσικούρης για Έρικσεν: Συγκοπτικό επεισόδιο που πιθανότατα συνδέεται με τη «νόσο της Νάξου»

Συνέδριο Γονιμότητας: Ακυρώθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις για το σεξιστικό σποτ

Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν… με το βλέμμα στον Μπάιντεν

πανελλαδικέςπανελλήνιεςπανελλήνιες εξετάσειςπανελλήνιες 2021πανελλήνιες εξετάσεις 2021