Ελλάδα | 22.06.2021 20:31

Πετράλωνα βιασμός: Πώς αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο καταζητούμενος

Ευλαμπία Ρέβη

Κρατούμενος που έκανε μεροκάματα ήταν ο βιαστής των Πετραλώνων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» μέχρι και την αποφυλάκισή του το 2020.

Συγκεκριμένα,  ο 35χρονος Βούλγαρος, ο οποίος ακόμα αναζητείται, είχε φυλακιστεί το 2015, καθώς συνελήφθη στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους κατηγορούμενος για τον βιασμό μίας 22χρονης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κακοποίηση ζώου, απειλή και διατάραξη.

Αποφυλακίστηκε στις 14 Αυγούστου 2020 με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα με βάση την απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Γρεβενών που εξέτασε την αίτηση αποφυλάκισής του, η οποία βρίσκεται σε γνώση του ethnos.gr. 

Ο 35χρονος I.L  καταδικάστηκε συνολικά σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, αλλά αποφυλακίστηκε μένοντας στη φυλακή 5 χρόνια, λιγότερο δηλαδή από τον μισό χρόνο της ποινής του. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται συγκεκριμένα το διάστημα όπου εκείνος συμπλήρωσε το 1/3 της ποινής του, έναν χρόνο πριν αποφυλακιστεί με τα ακόλουθα: «Όπως προκύπτει από τον Πίνακα Υπολογισμού Ποινής στις 18-08-2019 αυτός εξέτισε πραγματικά το ένα τρίτο της ποινής του, ήτοι διάστημα τεσσάρων ετών». 

Από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικείου Γρεβενών σχετικά με το αποφυλακιστήριο του 35χρονου Βούλγαρου επισημαίνεται ότι: «Οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Κ. για την απόλυση υπό όρους εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Π.Κ. ήτοι μέχρι την 01-07-2019».  Όσο, όμως, ο βιαστής βρισκόταν κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών έκανε μεροκάματα ίσα με σχεδόν 2,5 χρόνια εξέτισης της ποινής του.  Έτσι, στο σκεπτικό του αποφυλακιστηρίου αναφέρεται αυτολεξεί: «Συνυπολογιζομένου και του ευεργετικού υπολογισμού χρόνου έκτισης ποινής προκύπτει ότι στις 22-05-2020 αυτός έχει εκτίσει συνολικά τα τρία πέμπτα της ποινής του, ήτοι διάστημα επτά ετών, δύο μηνών και 12 ημερών. Το δε υπόλοιπο ποινής που του απομένει να εκτίσει είναι τέσσερα έτη, επτά μήνες και 12 ημέρες». 

Η αίτηση αποφυλάκισης του 35χρονου έγινε δεκτή, όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο καθώς: «Συντρέχουν τόσο οι τυπικές όσο και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της αιτούμενης υφ' όρον απολύσεως». Και μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση της εμφάνισής του μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του (οδός Δεριγνύ, Πετράλωνα), καθώς και «της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι το τέλος της δοκιμασίας του».

Τη Δευτέρα, αποκαλύπτοντας ότι ο 35χρονος είχε καταδικαστεί για τα ίδια αδικήματα και είχε εκτίσει μέρος της ποινή τους, το ethnos.gr, -αλλά και άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες με υπογεγραμμένα ρεπορτάζ-έγραψε ότι αποφυλακίστηκε βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς αυτό υποστήριζαν πηγές τεκμηριωμένες για την αξιοπιστία τους.

Εντούτοις, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι έκτακτες αποσυμφορητικές ρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος έληξαν τον Αύγουστο του 2017. Στη συνέχεια πήραν παράταση επί υπουργίας Κοντονή, αλλά εξαιρέθηκαν από αυτές οι καταδικασμένοι για βιασμό.

Νομικές πηγές εξηγούν, μάλιστα, στο ethnos.gr  ότι ο καταζητούμενος έχει αποφυλακιστεί με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεδομένης της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ο παλιός ΠΚ προέβλεπε απόλυση στο 1/3 της ποινής ενώ ο, τότε νέος (ΠΚ του 2019)  αποφυλάκιση στα 2/5 του πραγματικού χρόνου έκτισης της ποινής.

«Ο συγκεκριμένος κρατούμενος είχε προβεί σε απανωτά αιτήματα αποφυλάκισης, όταν εξέτισε πραγματικά το 1/3 της ποινής του, κάτι που προβλεπόταν από τον νόμο Παρασκευόπουλου για αυτούς που έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη άνω των δέκα ετών. Όμως, ο 35χρονος Βούλγαρος δεν έχει αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά με την υφ’ όρων απόλυση βάσει των άρθρων 105 και 110 του Π.Κ. που ισχύει για όλους τους κρατούμενος και όχι λόγω έκτακτων αποσυμφορητικών διατάξεων κανενός νόμου. Αποφυλακίστηκε μάλιστα υπό τον όρο της αναστολής που προβλέπει ότι αν υποπέσει θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του απομένει (σ.σ. τέσσερα έτη, επτά μήνες και 12 ημέρες) και μετά την ποινή που θα του επιβληθεί για το νέο αδίκημα που έπραξε», υποστηρίζουν πηγές από την Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται αυτολεξεί στο σκεπτικό του αποφυλακιστηρίου του 35χρονου, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2020: «Κρατήθηκε προσωρινά από 17-08-2015 έως 10-06-2016, ήτοι για διάστημα εννέα μηνών και 23 ημερών. Η εκτέλεση της ποινής του εκκίνησε στις 10-06-2016 και όπως προκύπτει από τον Πίνακα Υπολογισμού Ποινής στις 18-08-2019 αυτός εξέτισε πραγματικά το ένα τρίτο της ποινής του, ήτοι διάστημα τεσσάρων ετών. (...) Οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Κ. για την απόλυση υπό όρους εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Π.Κ. ήτοι μέχρι την 01-07-2019. (...) Συνυπολογιζομένου και του ευεργετικού υπολογισμού χρόνου έκτισης ποινής προκύπτει ότι στις 22-05-2020 αυτός έχει εκτίσει συνολικά τα τρία πέμπτα της ποινής του, ήτοι διάστημα επτά ετών, δύο μηνών και 12 ημερών. Το δε υπόλοιπο ποινής που του απομένει να εκτίσει είναι τέσσερα έτη, επτά μήνες και 12 ημέρες. (...) Αποφασίζεται να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση καθόσον συντρέχουν τόσο οι τυπικές όσο και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της αιτούμενης υφ' όρον απολύσεως και να διαταχθεί η απόλυση του εν λόγω κρατουμένου από το ανωτέρω κατάστημα, εφ' όσον δεν κρατείται για άλλη αιτία και υπό τους όρους: της υποχρέωσής του να διαμένει στην Αθήνα (οδός Δεριγνύ), της υποχρέωσης να εμφανίζεται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του, και της απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα, μέχρι το τέλος του χρόνου της δοκιμασίας του».  

Τι ήταν ο Νόμος Παρασκευόπουλου

Ο Νόμος 4322/2015 (https://www.e-nomothesia.gr/kat-dikasteria-dikaiosune/n-4322-2015.html), γνωστός και ως Νόμος Παρασκευόπουλου, κατατέθηκε από τον τότε Υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, τον Απρίλιο του 2015 και υπερψηφίστηκε. Στόχος του νόμου -όπως και του προηγούμενου νομοθετήματος 4274/2014https://www.e-nomothesia.gr/kat-dikasteria-dikaiosune/n-4274-2014.html επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά- ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών έως έναν χρόνο από την εφαρμογή του.

Τελικώς, παίρνοντας συνεχώς παρατάσεις, ο γνωστός ως «Νόμος Παρασκευόπουλου» ίσχυσε μέχρι και τις 28 Αυγούστου 2019. Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε, όμως, μία τροποποίηση η οποία έγινε το 2017 από τον μετέπειτα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Πρόκειται για τον Νόμο 4489/2017 (https://www.e-nomothesia.gr/kat-dikasteria-dikaiosune/nomos-4489-2017-fek-140a-21-9-2017.html) ο οποίος επί της ουσίας εξαίρεσε τα εξής -όπως κατά σειρά αναφέρονται στην τροποποίηση- αδικήματα: αρπαγή, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκων, πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία, ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής και ληστεία. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, επίσης, υπήρχε μια δεύτερη κατηγορία σοβαρών αδικημάτων, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο του εισαγγελέα και αναφορικά με την υφ’ όρων απόλυση και σχετικά με τους περιοριστικούς όρους που μπορούσαν να επιβληθούν. 

Όπως σχολιάζει στο ethnos.gr, ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας: «Με τον Νόμο 4322/2015 η “Nομο Παρασκευόπουλου” ως είναι ευρύτερα γνωστός, προβλέφθηκαν -μεταξύ άλλων- έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές για το οποίο μάλιστα oυκ ολίγες φορές καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δυνάμει του νόμου αυτού, αποφυλακίστηκαν σε πολύ μικρό διάστημα ακόμα και κρατούμενοι για βαρύτατα αδικήματα. Πιο συγκεκριμένα απολύονταν όσοι κρατούμενοι είχαν καταδικαστεί σε  ποινή έως τρία έτη εφόσον είχαν εκτίσει το ένα δέκατο αυτής, αλλά και όσοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή από τρία έως πέντε έτη εφόσον είχαν εκτίσει το 1/5 αυτής». 

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, επίσης: «Απολύονταν κρατούμενοι οι οποίοι εξέτιαν ποινή κάθειρξης έως 10 έτη εφόσον είχαν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους και κρατούμενοι με ποινή άνω των 10 ετών εφόσον είχαν συμπληρώσει το 1/3 της πραγματικής έκτισης της ποινής. Μάλιστα για την αποφυλάκιση τους δεν λαμβάνονταν υπ' όψιν η διαγωγή τους κατά την κράτηση τους, όποτε με τον συγκεκριμένο νόμο όχι μόνον αποφυλακίστηκαν πολύ γρήγορα και βαρυποινίτες αλλά και κρατούμενοι που είχαν πειθαρχικά αδικήματα, γεγονός που σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει  την έλλειψη σωφρονισμού τους. Δυστυχώς, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν εκμεταλλευόμενοι τον Νόμο Παρασκευοπούλου και τέλεσαν νέα αδικήματα».

Όλες οι ειδήσεις

Γλυκά Νερά – Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: «Η μητέρα αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της»

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στην Ιστορία, τη Φυσική και την Οικονομία

Καιρός – Καύσωνας: Μέχρι πότε θα διαρκέσει, πού θα σημειωθούν 40αρια

Γλυκά Νερά: «Θα διασφαλίσουμε ότι η μνήμη της Καρολάιν θα ζει για πάντα» - Τα συγκινητικά λόγια του πατέρα

Πετράλωναβιασμόςνόμος Παρασκευόπουλου