Ελλάδα|18.01.2019 10:07

Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στους δασικούς χάρτες 7 περιοχών

Μαρία Λιλιοπούλου

Δίµηνη παράταση στην προθεσµία υποβολής αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλµάτων και υπαγωγής στις διατάξεις εξαγοράς/χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική εκµετάλλευση επί των αναρτηµένων δασικών χαρτών δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις ιδιοκτησίες που υπάγονται σε εννέα ∆ιευθύνσεις ∆ασών µε τροπολογία που κατέθεσε στο νοµοσχέδιο για την ενδυνάµωση του ΑΣΕΠ.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρατείνεται έως τις 29 Μαρτίου η προθεσµία υποβολής αντιρρήσεων σε περιοχές που έληξε χθες ή εκπνέει στις 14 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά, πρόκειται για περιοχές των ∆ιευθύνσεων ∆ασών:

  • Ανατολικής Αττικής (περιοχές ∆ήµων Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των ∆ηµοτικών Ενοτήτων Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης του δήµου Παλλήνης και Νέου Ψυχικού, δήµου Φιλοθέης Ψυχικού). Επίσης, για τους ∆ήµους Αµαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δηµοτικών ενοτήτων Μελισσίων, Φιλοθέης, Πικερµίου και Ραφήνας και Νέας Μάκρης.
  • ∆υτικής Αττικής (προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ελευσίνας, Μεγαρέων, Μαγούλας, Νέας Περάµου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων και Κορυδαλλού).
  • Τρικάλων.
  • Καβάλας (ΤΚ Αγίου Κοσµά, Γέροντα, Γραβούνης, ∆ιποτάµου, ∆υσβάτου, Ελαφοχωρίου, Ερατεινού, Ζαρκαδιάς, Κεχροκάµπου, Λεκάνης, Μακρυχωρίου, Πέρνης, Πετροπηγής, Πλαταµώνος, Ποντολίβαδου, Χρυσουπόλεως και Χρυσοχωρίου του δήµου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
  • Κυκλάδων (πρώην ΟΤΑ Ανω Μεράς νήσου Μυκόνου, Αδάµαντα Μήλου, Ανάφης, Ανω Μεριάς Φολεγάνδρου, Σικίνου, Οίας, Ηµεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Εξω Γωνιάς νήσου Ιήρας και Θηρασίας).
  • ∆ράµας (τοπικών και δηµοτικών κοινοτήτων της Π.Ε. ∆ράµας εξαιρουµένων των προκαποδιστριακών ΟΤΑ ∆ράµας, Κεφαλαρίου, Καλαµπακίου, Καλαµώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου).
  • Κοζάνης (προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης).

Η παράταση δίνεται, σύµφωνα µε το υπουργείο, «για λόγους ισονοµίας στη διάρκεια της ανάρτησης σε σχέση µε παλαιότερες αναρτήσεις δασικών χαρτών, αλλά και εξαιτίας αντικειµενικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες για τους πολίτες».

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η παράταση δεν αφορά στις περιοχές που αναρτήθηκαν στις 21 ∆εκεµβρίου και η προθεσµία υποβολής αντιρρήσεων λήγει στις 18 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 8 Μαΐου για τους κατοίκους εξωτερικού. Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας του Κτηµατολογίου µε έκδοση του αριθµού λογαριασµού πληρωµής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα.

Εντός 24ώρου από την πληρωµή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθµό πρωτοκόλλου. Το ειδικό τέλος επί των αναρτηµένων δασικών χαρτών υπολογίζεται ανάλογα µε το εµβαδόν και ξεκινά από 10 ευρώ για εµβαδόν έκτασης έως 100 τ.µ. και 40 ευρώ για εµβαδόν έως 1.000 τ.µ. και κλιµακώνεται έως και τα 3.300 ευρώ για εµβαδό µεγαλύτερο των 300.000 τ.µ.

Οι ενδιαφερόµενοι έχουν στη διάθεσή τους προθεσµία 105 ηµερών προκειµένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, η οποία προσαυξάνεται κατά 20 ηµέρες για τους κατοίκους εξωτερικού. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα άρσης της αναδάσωσης σε όσα αγροτεµάχια έχουν συµπεριληφθεί λανθασµένα στις αναδασωτέες εκτάσεις και δεν υπήρξαν ποτέ δασικά.

Εκπτωση έως 83%

Οι αγρότες που εκµεταλλεύονται γεωργικές καλλιέργειες σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις µπορούν να τις τακτοποιήσουν µε µειώσεις έως και 83% στα ποσά τακτοποίησης, ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση ύψους 30 ευρώ και δυνατότητα αποπληρωµής σε 100 δόσεις.

Συνεχίζουν τα μέλη του ΔΣ του Κτηματολογίου

Σιωπηρή παράταση στη θητεία των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ελληνικού Κτηµατολογίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειµένου να συνεχιστεί το έργο της κτηµατογράφησης της χώρας, το οποίο βρίσκεται ίσως στην κρισιµότερη καµπή από την εκκίνησή του.  Η νέα διοίκηση του Οργανισµού αναµένεται να προκύψει ύστερα από σχετική προκήρυξη, η οποία όµως, κατά πληροφορίες, θα καθυστερήσει κάποιους µήνες – έως και έξι.  Αλλωστε, σύµφωνα µε πηγές του Κτηµατολογίου, τα µέλη του ∆Σ µε την ισχύουσα νοµοθεσία µπορούν να παραµείνουν στις θέσεις τους µέχρι να τοποθετηθεί νέα διοίκηση στον Οργανισµό.

Εθνικό Κτηματολόγιοδασικοί χάρτες