Προ των πυλών η πώληση φαρμακευτικής κάνναβης
Δήμητρα ΕυθυμιάδουEτοιµάζεται µε αργά, αλλά σταθερά βήµατα η φαρµακευτική αγορά για την παραγωγή και τη διάθεση και στη χώρα µας προϊόντων που θα έχουν ως βασική ύλη την κάνναβη. Ηδη, στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ) -µετά και την ψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου- είναι όλα έτοιµα ώστε εταιρείες να εκδηλώσουν και γραπτώς το ενδιαφέρον τους για την πώληση φαρµακευτικών σκευασµάτων κάνναβης.
Μέχρι στιγµής, βέβαια, φαίνεται ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στην αγορά, καθώς καµία ελληνική εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε παραγωγή τέτοιων φαρµάκων, δεδοµένου ότι απαιτείται χρόνος για τον έλεγχο του τελικού προϊόντος και τις απαραίτητες κλινικές µελέτες. Γι’ αυτό εκτιµάται ότι αρχικά θα γίνει εισαγωγή φαρµάκων από άλλες χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα έχουν ήδη διατεθεί σε άλλες αγορές και θα έχουν ελεγχθεί. Πάντως, οι υπηρεσίες του ΕΟΦ έχουν προσδιορίσει όλους τους κανόνες που θα διέπουν τόσο την πώληση των φαρµάκων όσο και τη συνταγογράφησή τους.
Στάση αναµονής
Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρακολουθούν ακόµη πώς θα εξελιχθεί η «υπόθεση» των σκευασµάτων φαρµακευτικής κάνναβης προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό, όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέµης, το γεγονός ότι µέχρι στιγµής δεν έχει κατατεθεί κάποιος φάκελος από εταιρεία η οποία επιθυµεί να προχωρήσει στην πώληση των συγκεκριµένων σκευασµάτων. «Αυτήν τη στιγµή κατάθεση φακέλου για αίτηση έγκρισης φαρµακευτικής κάνναβης, δηλαδή για τελικό προϊόν, δεν έχουµε» σηµειώνει ο κ. Μαλέµης και διευκρινίζει: «Εχουµε ορίσει τα δικαιολογητικά που πρέπει να διαθέτει µια εταιρεία για να διαθέσει το τελικό προϊόν και να ακολουθεί όλες τις προϋποθέσεις και τις ενδείξεις».
Ωστόσο, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ενηµερωθεί για τη διάθεση φαρµάκων µε ιατρική κάνναβη και στην Ελλάδα, ενώ εκτιµά ότι το επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσει επισήµως η διαδικασία. Το υπουργείο Υγείας, από την άλλη, παρακολουθεί µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ έχει θέσει σε ετοιµότητα τους σχετικούς ελεγκτικούς µηχανισµούς ώστε όταν έρθει επισήµως το πρώτο φάρµακο στα ράφια να µπορούν να ελεγχθούν η διάθεση και η χορήγησή του.
Για την αποφυγή παρανοµιών, όπου θα καλλιεργείται η φαρµακευτική κάνναβη, εκεί θα παράγεται και το τελικό φάρµακο
Αυτό που φαίνεται πως έχει σηµασία είναι ότι, όπου θα καλλιεργείται η φαρµακευτική κάνναβη, εκεί θα παράγεται και το τελικό φάρµακο. «Αυτό έγινε προκειµένου να µπορέσουµε να ελέγξουµε τη διακίνηση της κάνναβης και να µην υπάρχει παράνοµη δραστηριότητα» εξηγεί ο κ. Μαλέµης. Να σηµειωθεί ότι, µε βάση τον νόµο, µε τον πρώτο έλεγχο που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση ή επιδιώκεται να διακινηθεί παρανόµως ποσότητα φαρµακευτικής κάνναβης, αυτοµάτως αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της συγκεκριµένης µονάδας και διακόπτεται η λειτουργία της.
Η αυστηρή αυτή διαδικασία βρίσκει σύµφωνες και τις ελληνικές φαρµακευτικές εταιρείες καθώς, όπως είχε επισηµάνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), ∆ηµήτρης ∆έµος, «µας βρίσκει σύµφωνους να υπάρχει µια κλειστή µονάδα µέσα στην οποία θα γίνονται και η καλλιέργεια και η εκχύλιση και η παραγωγή του τελικού φαρµακευτικού σκευάσµατος. Με τη λογική ότι µια διαδικασία πρέπει να είναι σαφώς επαναλήψιµη µε ακρίβεια, ώστε να βγαίνει το τελικό φαρµακευτικό προϊόν και να υπάρχει σταθερότητα στην παραγωγή της πρώτης ύλης».
Το δε υπουργείο Υγείας έχει προσδιορίσει τις ενδείξεις και τους περιορισµούς που θα διέπουν τη χορήγηση προϊόντων κάνναβης στη χώρα µας. Σύµφωνα µε τις οδηγίες της Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης, τα σκευάσµατα που θα χορηγούνται στους ασθενείς αφορούν: την πρόληψη και την αντιµετώπιση ναυτίας ή/και εµέτων που προκαλούνται από τη χορήγηση χηµειοθεραπευτικών φαρµάκων, τον νευροπαθητικό και καρκινικό πόνο που επιµένει πάνω από τρεις µήνες και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες. Βάσει των συστάσεων του ΕΟΦ, τα προϊόντα κάνναβης ενδείκνυνται επίσης για τη σπαστικότητα και τον πόνο σε ασθενείς µε σκλήρυνση κατά πλάκας.
Συστάσεις του ΕΟΦ Πάντως, ο ΕΟΦ ξεκαθαρίζει ότι η συνταγογράφηση αυτών των προϊόντων δεν µπορεί, σε καµία περίπτωση, να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκλείονται οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, είτε λόγω µη αποτελεσµατικότητας είτε λόγω αντένδειξης στον εκάστοτε ασθενή. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, συνιστάται η χρήση της ελάχιστης αποτελεσµατικής δόσης και για το µικρότερο δυνατό χρονικό διάστηµα.
Η χορήγηση προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης αντενδείκνυται σε παιδιά και εφήβους, ενώ η χορήγηση σε ηλικιωµένους πρέπει να γίνεται µε προσοχή. Προσοχή χρειάζεται επίσης και στους ασθενείς µε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, επιληψία, ψύχωση, σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας, συναισθηµατικές διαταραχές, καθώς και σε ασθενείς µε θετικό οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης ή µε ιστορικό εξάρτησης από ουσίες. Για όσο διάστηµα λαµβάνουν τα σκευάσµατα φαρµακευτικής κάνναβης οι ασθενείς, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ δεν πρέπει να γίνεται χρήση αυτών των προϊόντων από γυναίκες που είναι έγκυοι ή θηλάζουν, όπως και από γυναίκες που σκοπεύουν να µείνουν έγκυοι.
- Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
- Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
- Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
- Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»