Ελλάδα | 23.01.2019 18:49

Τα μυστικά του ανθρώπου που έζησε λίγο κι έσωσε 5.000 πρόσφυγες στο Αιγαίο

Βάσω Ασμανίδου

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ένας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου. Σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, έδωσε μάχες για να σώσει πρόσφυγες. Είδε μπροστά του να πεθαίνουν μωρά, να ποδοπατούνται άνθρωποι στην προσπάθειά τους να επιζήσουν. Δεν μίλησε, όμως, ποτέ στην οικογένειά του για τη δουλειά του. Κάποιοι, μάλιστα, τον αποκάλεσαν «ήρωα», γιατί έσωσε τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες, που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015-2016 μαζί με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. 

Ο Κυριάκος -που έφυγε το 2018 από τη ζωή έπειτα από ανακοπή καρδιάς- δεν μιλούσε πολύ για τον εαυτό του. Ούτε και για τις θυσίες που έκανε στην προσπάθειά του να σώσει χιλιάδες πρόσφυγες. Γι' αυτό και για την προσφορά του τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ίδρυμα Αθανασίου Βασ. Μπότση. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η σύζυγός του, Ιγνατία Τικέλλη, στο ethnos.gr, ποτέ στο σπίτι δεν μιλούσε για τις δραματικές στιγμές που είχε ζήσει στα ανοιχτά του Αιγαίου. Εκτός από δύο μόνο στιγμές που «έσπασε». Τότε μόνον αποκάλυψε στην οικογένειά του δύο ιστορίες που τον συγκλόνισαν... 

Μωρό πνίγηκε

«Ήταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ. Ο Κυριάκος και οι συνάδελφοί του», τονίζει στο ethnos.gr η σύζυγός του που έλαβε την ειδική τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα για την προσφορά του. Και συνεχίζει: «Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Ήταν περισσότερες από μία βάρκες με πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης. Κάποιοι είχαν ήδη πέσει στη θάλασσα.  Κάποια στιγμή τα ρεύματα τους απομάκρυναν από το μέρος που βρίσκονταν λιμενικοί. Ο Κυριάκος είχε κάποιους και τους ανέβαζε στο κατάστρωμα. Μέχρι που είδε έναν πατέρα μέσα στη θάλασσα -χωρίς σωσίβιο- να κρατά με τα δυο του χέρια ψηλά το παιδί του, περίπου δύο ετών πάνω κάτω. Τότε έτρεξε προς το μέρος του πατέρα με κάποιους συναδέλφούς του αλλά το παιδί γλίστρησε από τα χέρια του πατέρα του. Το έχασαν. Το παιδί βυθίστηκε και δεν ξαναβγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας». 

Η προσπάθεια για επιβίωση

«Είχαν πέσει πολλοί μέσα σε μία βάρκα. Κάποια στιγμή οι άνδρες προσπαθούσαν να ανέβουν πρώτοι στα λιμενικά σκάφη. Όταν άρχισε να μειώνεται ο αριθμός που είχε μείνει μέσα στη βάρκα, διαπίστωσε ότι ένα μικρό παιδάκι είχε ποδοπατηθεί και είχε πνιγεί από τα νερά που υπήρχαν μέσα στη βάρκα», συνεχίζει η κυρία Τικέλλη.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που της μετέφερε ήταν ο πανικός για την επιβίωση, που δεν τους επέτρεπε να δείχνουν προτεραιότητα στους αδύναμους. 

«Έσωσε τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους»

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Μυτιλήνης και μικρασιατικών παραλίων. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;», τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν όταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επισκεφθεί το νησί. «Περισσότερους από 5.000», του είχε απαντήσει τότε ο Έλληνας αξιωματικός.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν είχε ακούσει καλά και του είχε απαντήσει: «Πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό»... Όταν τον διόρθωσαν, λέγοντάς του ότι πρόκειται για 5.000 ζωές, εκείνος στράφηκε στον Έλληνα λιμενικό, λέγοντάς του «είσαστε πραγματικός ήρωας». Ο ίδιος, όμως, δεν μιλούσε ποτέ για τον αγώνα του. Σε μία συνέντευξή του μόνο είχε πει: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε»... 

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Διεκδίκησε ακόμη και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles», στο οποίο πρωταγωνίστησε. Γι' αυτό και το Ίδρυμα Μπότση τον τίμησε. «Νιώθουμε μεγάλη περηφάνια και ευχαριστούμε όλους όσοι αναγνωρίζουν το έργο που προσέφερε ο Κυριάκος. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ευτυχώς, χαιρόμαστε γιατί έχει κάνει τόσα πολλά. Θα είναι πάντα ένας άνθρωπος που προσέφερε τόσα πολλά στην κοινωνία. Αυτά μας παρηγορούν γι’ αυτό που συνέβη. Επιβαρύνθηκε η υγεία του αρκετά. Όλοι οι λιμενικοί προσπαθούν να χειριστούν τις καταστάσεις αυτές με τον καλύτερο τρόπο. Ο Κυριάκος έκανε το καθήκον του και το έκανε πάρα πολύ καλά. Αν ζούσε σήμερα, θα ήθελε να είναι ασφαλής η διέλευση αυτών των ανθρώπων», σημειώνει η σύζυγός του μετά τη βράβευσή του. Και η προσφορά του συζύγου της, τής δίνει δύναμη να συνεχίσει...  

πρόσφυγεςλιμενικόςΚυριάκος ΠαπαδόπουλοςΊδρυμα Μπότση