Ελλάδα | 23.01.2019 09:12

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. τα «χρυσαυγίτικα κομάντο» (pics)

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Το «σχέδιο των πέντε σημείων» για εισβολή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αναλύουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων.

Oπως αποκαλύπτουν στο «Eθνος» αστυνομικές πηγές, η σφοδρότητα των συντονισμένων επιθέσεων στο Κοινοβούλιο αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής συγκέντρωσαν 130 σακούλες με μπάζα, πέτρες, μάρμαρα και πολεμοφόδια, βάρους ενάμιση τόνου. Λοστοί, κοντάρια με καρφιά, ρόπαλα με βίδες, αγροτικά εργαλεία, σφυριά, ακόμα και μπουλόνια αυτοκινήτων βρέθηκαν διασκορπισμένα στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, ενώ καταστράφηκαν φωτιστικά και προβολείς.

Οι τουλάχιστον 100 αστυνομικοί με πολιτικά από τη φρουρά της Βουλής, οι οποίοι έφεραν πλήρη εξοπλισμό «λόγω της ημέρας», μαζί με τις διμοιρίες των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ, είχαν προετοιμαστεί αρκετές ώρες πριν από το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Από αέρος εικόνα οργανωμένων επιδρομών έδινε στη ΓΑΔΑ και στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Την ώρα των ταραχών εντός του Κοινοβουλίου βρισκόταν και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ενημερωνόταν διαρκώς από τον φρούραρχο. Τα πέντε σημεία, στα οποία εκδηλώθηκαν συντονισμένες επιθέσεις, ήταν: Οι δύο πλευρές εισόδου στα σκαλιά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, η ανωφέρεια στη γωνία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» που οδηγεί στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο προαύλιο της Βουλής, η ανωφέρεια στην άλλη γωνία του κτιρίου από την πλευρά της οδού Oθωνος, και το σημείο των «λουλουδάδικων» στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από όπου επιχείρησαν να εισβάλουν κουκουλοφόροι καταστρέφοντας τα κάγκελα. Την ίδια ώρα, ανησυχία έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η δράση των 300 ατόμων, που ήταν χωρισμένα σε ομάδες και προκαλούσαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες επεισόδια στο Σύνταγμα.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν γνωστοί χρυσαυγίτες, ενώ ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός εμφανίζεται σε βίντεο να περνάει ανάμεσα σε κουκουλοφόρους με καδρόνια. Αστυνομικοί παρατηρούν ότι τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου έχουν αλλάξει τακτική.

Οι πυρήνες που πραγματοποιούν καταδρομικές ενέργειες είναι -τουλάχιστον φαινομενικά- αποστασιοποιημένοι από την ηγεσία του κόμματος, αλλά παραμένουν επικίνδυνοι. Την Κυριακή δεν έφεραν διακριτικά για να μην ταυτιστούν με το μόρφωμα, στελέχη του οποίου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος και έχουν χαμηλώσει τους τόνους.

«Από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα τάγματα εφόδου έχουν σταματήσει τις απροκάλυπτες επιθέσεις κατά μεταναστών και αριστερών, που τους ξυλοκοπούσαν και φώναζαν “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”. Τώρα εκδηλώνονται μόνο όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κρυφτούν μέσα στο πλήθος, όπως έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία» εξηγεί αστυνομική πηγή. Ακόμα και ο 27χρονος, ο οποίος είναι ο ένας από τους εφτά συλληφθέντες για τις συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ, είναι πρώην χρυσαυγίτης, ο οποίος μεταπήδησε πριν από περίπου τρία χρόνια στη ναζιστική οργάνωση «Απέλλα». Πριν ακριβώς από έναν χρόνο είχε συλληφθεί ξανά για την εμπρηστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.

επεισόδιασυλλαλητήριο στο ΣύνταγμαΒουλήσυλλαλητήριο για τη Μακεδονία