Ελλάδα|19.09.2021 07:20

Κορονοϊός - Καθηγητές ΑΠΘ: Άμεση η ανάγκη για τρίτη δόση στους υγειονομικούς

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η τρίτη δόση του εμβολίου στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, αφού ήδη παρουσιάζονται κρούσματα, έστω και με ήπια συμπτώματα, σε αυτούς πουν έχουν κάνει τις δύο δόσεις και η απουσία τους από το χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μπορεί να επιφέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, σημειώνουν στο ethnos.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να ακολουθήσουν στη διενέργεια της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου, ο κ. Κιουμής υποστηρίζει ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν, όσοι συμπλήρωσαν έξι μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ σχεδόν ταυτόσημη είναι η άποψη και του κ. Παπαζήση. Ο τελευταίος κάνει λόγο για εμβολιασμό με τρίτη δόση μετά τη συμπλήρωση έξι έως εννέα μηνών από τη δεύτερη, με προτεραιότητα όσοι είναι κάτω των εξήντα ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο από εδώ και στο εξής να μάθουμε να ζούμε με έναν ετήσιο ή συχνό εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κιουμής, αναφέρει ότι είναι πιθανό ο κορονοϊός να εγκατασταθεί στη ζωή μας. Ωστόσο, στόχος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι να μετατραπεί σε μία απλή νόσο του αναπνευστικού και να μην προκαλεί μεγάλη ανησυχία, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλεί η κοινή γρίπη.

Ταχύτατα η τρίτη δόση σε υγειονομικούς

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, θα πρέπει να γίνει άμεσα η τρίτη, η αναμνηστική, δόση του εμβολίου σε όσους εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως, για παράδειγμα, το σύστημα υγείας, καθώς και στους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

«Ήδη υπάρχουν κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών, οι οποίοι, βέβαια, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Αν νοσήσουν αρκετοί και πρέπει να αφήσουν για κάποιο διάστημα την εργασία τους και με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί από την εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Η τρίτη δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς πρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη διασπορά του ιού, εξαιτίας, για παράδειγμα, της έναρξης των λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων και μετά να εμβολιαστούν με τρίτη δόση οι υγειονομικοί. Αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν για την τρίτη δόση, όσοι συμπλήρωσαν έξι μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η χρονική απόσταση από τη δεύτερη δόση πρέπει να είναι το κριτήριο και όχι η ηλικία», τονίζει ο κ. Κιουμής.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαζήσης σημειώνει στο ethnos.gr ότι και οι ίδιοι οι υγειονομικοί θέλουν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση. «Ζητάνε και οι ίδιοι οι υγειονομικοί την τρίτη δόση. Γίνομαι δέκτης τέτοιων αιτημάτων. Διεξήγαμε μελέτη στο νοσοκομείο ‘’Γεννηματάς’’ και μετρήσαμε τα αντισώματα των υγειονομικών. Είδαμε ότι μετά από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση υπάρχουν αντισώματα, όμως, αρχίζουν και μειώνονται, κυρίως σε αυτούς που είναι άνω των εξήντα ετών. Θεωρώ ότι χρειάζεται άμεσα η τρίτη δόση στους υγειονομικούς, διότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αφού εκτίθενται σε αυξημένα ιικά φορτία. Οι δύο δόσεις προστατεύουν αλλά όχι σε ποσοστό 100%. Γι’ αυτό χρειάζεται η τρίτη δόση, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι υγειονομικοί. Μιλάω πάντοτε γι’ αυτούς που συμπληρώθηκαν έξι έως εννέα μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν για την τρίτη δόση όλοι οι κάτω των εξήντα ετών πολίτες με υποκείμενα νοσήματα και πιο μετά ο γενικός υγιής πληθυσμός», αναφέρει ο κ. Παπαζήσης.

Εργοστάσια υπερμετάδοσης οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών

Κατά τον κ. Κιουμή, το σημαντικότερο απ’ όλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση οι μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι.

«Θα ακουστώ μονότονος, αλλά πρέπει να επαναλάβω αυτό που έχω τονίσει πολλές φορές. Πέρα από την τρίτη δόση το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουν η πρώτη και η δεύτερη δόση. Ιδίως οι χώρες που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών λειτουργούν ως εργοστάσια υπερμετάδοσης του ιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για κάτι σαν το Μύθο του Σίσυφου ή σαν τον Πίθο των Δαναΐδων», τονίζει ο κ. Κιουμής.

«Πιθανό να εγκατασταθεί ο κορονοϊός»

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, είναι πιθανό να… εγκατασταθεί στη ζωή μας ο κορονοϊός και να χρειάζεται ενδεχομένως κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να ληφθεί οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ακόμα και στην κοινή γρίπη, η οποία δε μας προβληματίζει, το 30% της οφείλεται σε στελέχη του κορονοϊού, διαφορετικά, όμως, σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το σημαντικό είναι η πανδημία να μετατραπεί σε μία απλή νόσο του αναπνευστικού και να μη μας προκαλεί ανησυχία. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει σημασία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων, αλλά αυτός των θανάτων και των βαριά νοσούντων», σημειώνει ο κ. Κιουμής.  

Όλες οι ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Στα 106.000 ευρώ το πρόστιμο που «έφαγε» ο πιο διάσημος καστανάς της πόλης

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση - «θρίλερ» της Πετίτο: Εξαφανίστηκε και ο σύντροφός της

Efood: Νέο μήνυμα στους διανομείς μετά τον σάλο - Δυνατότητα για ανανέωση συμβάσεων

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι νέες ανακοινώσεις - Στοιχεία ανά περιοχή στον εμβολιαστικό χάρτη

ΚορονοϊόςυγειονομικοίεμβολιασμόςΑΠΘκαθηγητές