Η ελίτ των χάκερ στην υπηρεσία της Υγείας
Νίκος ΜάστοραςΕνας διαφορετικός µαραθώνιος για χάκερ που ασχολούνται µε την... υγεία θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στην Αθήνα: θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν ηλεκτρονικά τα ιστορικά των ασθενών, ώστε να τα κάνουν ευκολότερα στη µεταφορά και ανάγνωση από οποιονδήποτε γιατρό, µε στόχο την καλύτερη αντιµετώπιση έκτακτων περιστατικών!
Το Hackathon Υγείας, όπως λέγεται, είναι ένας «µαραθώνιος εφευρετικότητας» µε συγκεκριµένη στόχευση. Απευθύνεται σε επαγγελµατίες της Υγείας, επιστήµονες, επιχειρηµατίες, µηχανικούς, σχεδιαστές, προγραµµατιστές κ.ά., µε στόχο την καινοτοµία στον τοµέα της Υγείας. Σε δυόµισι µέρες (8-10 Φεβρουαρίου) σχεδιαστές, developers, επιστήµονες, ερευνητές, project managers, ασθενείς θα συνεργάζονται µε ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη νοσοκοµείων µε στόχο να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις Υγείας (eHealth), εφαρµογές για κινητά (mobile Health), ακόµη και ιδέες που µπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις. Σηµαντικό είναι ότι µπορούν να συµµετέχουν και ασθενείς, οι οποίοι θα επιλέξουν όποια ιδέα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη.
Κεντρικό αντικείµενο της διοργάνωσης θα είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και το Συνοπτικό Ιστορικό Ασθενή (IPS). Το Συνοπτικό Ιστορικό Ασθενή -συνοπτική εικόνα του ιατρικού φακέλου- είναι ένα σύνολο ιατρικών δεδοµένων µε τα πλέον σηµαντικά κλινικά γεγονότα για την παροχή ασφαλούς ιατρικής φροντίδας και δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει τον ασθενή ή το ιστορικό του, να παρέχει ιατρική φροντίδα σε αναπάντεχες καταστάσεις (για παράδειγµα ατύχηµα), αλλά και να χρησιµοποιηθεί για προγραµµατισµένη φροντίδα στην περίπτωση ταξιδιωτών (Cross Border Healthcare). Ζητούµενο είναι να βελτιωθούν οι προδιαγραφές του ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση και να µοιράζονται πληροφορίες για την υγεία τους που τους αφορούν, για επείγουσα µη προγραµµατισµένη φροντίδα, οπουδήποτε αυτή χρειάζεται, ξεκινώντας από τους εµβολιασµούς, τις αλλεργίες, τη φαρµακευτική θεραπεία, τα κλινικά προβλήµατα, χειρουργικές επεµβάσεις κ.ά.
Πάνω στο αντικείµενο αυτό θα ερευνηθούν, ανάµεσα σε άλλα, οι τρόποι απεικόνισης (user experience) της πληροφορίας στο IPS για διαφορετικούς χρήστες (ιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς, οργανισµούς κ.ά.), η χρήση του IPS για εµβολιασµό, τα µείζονα χρόνια νοσήµατα όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, για ειδικές οµάδες του πληθυσµού π.χ. ηλικιωµένους, παιδιά, εγκύους, µωρά, νήπια, εφήβους κ.τ.λ. ή/και συγκεκριµένες οµάδες ασθενών π.χ. ογκολογικούς ασθενείς, επιβιώσαντες του καρκίνου, ασθενείς µε ρευµατοειδή αρθρίτιδα, ή/και για διαχείριση του πόνου, χρήση οπιοειδών, σπάνια νοσήµατα κ.ά.
Οδηγός το παρελθόν
Σε προηγούµενες ανάλογες διοργανώσεις, όπως το 2016 στο Μιλάνο, έχουν προκύψει σηµαντικά ιατρικά βοηθήµατα, όπως το «WATCh-ME», µια µέθοδος που στοχεύει στην ευκολότερη, επιβραβευτική και παιχνιδιάρικη αποκατάσταση στο σπίτι για παιδιά µε αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Η ιδέα συνίσταται σε δύο φορητές συσκευές (για τη µητέρα και το παιδί) που συνδέονται µεταξύ τους και σε ένα τρίτο φορετό αντικείµενο (που συνδέεται µε ένα παιχνίδι ή ένα τρίτο πρόσωπο π.χ. αδελφός) και στηρίζει εστιασµένη, συνεχή και κοινή προσοχή σε παιδιά διαγνωσµένα µε αναπτυξιακές αναπηρίες. Σε άλλη διοργάνωση είχε αναπτυχθεί λογισµικό που επιτρέπει έλεγχο του υπολογιστή χωρίς χέρια για ασθενείς µε παραλυσία.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ