Ελλάδα | 07.10.2021 23:17

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Αυξητικό το ιικό φορτίο στα λύματα

Newsroom

Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης με βάση και τις πιο πρόσφατες για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από εβδομάδες διακυμάνσεων μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων, το ιικό φορτίο βρίσκεται πλέον στις ανώτερες τιμές που έχουν μετρηθεί το τελευταίο τρίμηνο. 

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 04/10 και της Τρίτης 05/10 είναι:

  • Οριακά αυξημένη (+12%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 02/10 και της Κυριακής 03/10. 
  • Αυξημένη (+48%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 27/09 και Τρίτης 28/09.

«Παρατηρούμε εδώ και εβδομάδες μια αργή αλλά προοδευτική αύξηση του ιικού φορτίου. Επειδή στα λύματα ανιχνεύονται οι εκκρίσεις τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς ασθενείς, η αύξηση αυτή υποδηλώνει μια εντονότερη διασπορά του ιού στην κοινότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, η οποία δεν μπορεί να εντοπισθεί από την συμβατική επιδημιολογική καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων, που αφορά κυρίως συμπτωματικούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊώαννου. Ο ίδιος ανέφερε ότι «ακόμα και χωρίς συμπτώματα, άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και για αυτό οι μετρήσεις στα λύματα συνιστούν πολύτιμο εργαλείο στην εκτίμηση των δεδομένων για τη δημόσια υγεία».

«Λάθος να συγκρίνουμε το τώρα με το πέρυσι»

Ερωτηθείς αν τα στοιχεία από τις μετρήσεις προμηνύουν απότομη αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη το περσινό φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:
   
«Όταν πέρυσι μετρούσαμε στα λύματα την εκρηκτική αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ήμασταν όλοι θεατές μιας κατάστασης που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Τότε οι δημόσιες δομές υγείας ξεπέρασαν τα όρια των δυνατοτήτων τους, αλλά και η κοινωνία ήταν ανοχύρωτη χωρίς το εμβόλιο, καθώς άλλος τρόπος περιορισμού της διασποράς του ιού από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν υπήρχε. Σήμερα όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι αλλά ταυτόχρονα ανακόπτουν και μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Είναι λάθος λοιπόν να συγκρίνουμε το τώρα με το πέρυσι. Αυτό που υπογραμμίζει η τωρινή επιδημιολογική εικόνα, είναι την ανάγκη -ακόμη και σήμερα, τώρα!- να αυξηθεί περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς και θεωρίες συνωμοσίας, κι ο μόνος τρόπος να πάψουμε να θρηνούμε καθημερινές ανθρώπινες απώλειες, ακόμη και νεότατων ανθρώπων, είναι ο εμβολιασμός».

Όλες οι ειδήσεις

Αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Ενισχυμένα τα επιδόματα - Την Παρασκευή τα μέτρα

Χρυσή Αυγή: «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές» - Διαδηλώσεις για τον 1 χρόνο από την καταδίκη

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε με 191 «Ναι» - «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 50 με υποκείμενα

Κακοκαιρία Αθηνά: Μεγάλη ανησυχία - Έρχονται καταιγίδες σε πυρόπληκτες περιοχές σε Εύβοια και Δ. Ελλάδα

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊός