Ελλάδα | 13.10.2021 11:52

Κορονοϊός: Γιατί είναι πολύ ψηλός ο αριθμός θανάτων στην Ελλάδα – Τι λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γιάννης Κιουμής

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε μια σειρά παραμέτρων, που επικεντρώνονται κυρίως στο απροετοίμαστο σύστημα υγείας για τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών, στην έλλειψη ικανού αριθμού έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών και νοσοκόμων, στην καθυστερημένη παραπομπή νοσούντων από τις απλές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στην επίσης καθυστερημένη απόφαση ασθενών να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια, οφείλεται ο μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στη μακάβρια λίστα των θανόντων από κορονοϊό αναφορικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των  κρουσμάτων.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι γενικώς στην Ευρώπη ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό είναι υψηλότερος, απ’ ό,τι, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, διότι στη Γηραιά Ήπειρο καταγράφονται ως νεκροί από κορονοϊό και όσοι πάσχουν από το συγκεκριμένο ιό αλλά έχουν και άλλα βαριά υποκείμενα νοσήματα και προφανέστατα θα έχαναν τη ζωή τους ούτως ή άλλως κάποιοι από αυτούς.  

Απροετοίμαστο το σύστημα υγείας

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών όσο και αναφορικά  με τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει έναν τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ και ικανού αριθμού εξειδικευμένων εντατικολόγων και νοσοκόμων είναι εντονότερο στα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού, η έλλειψη εμπειρίας και εξειδίκευσης, ιδίως των νέων συναδέλφων, συμβάλει στο να μην έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου από πάντοτε και ιδίως λόγω της έλλειψης ΜΕΘ, συνήθως τα βαριά περιστατικά μεταφέρονταν σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία που σημειώθηκε θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ακόμα και 100%. Το ελληνικό σύστημα υγείας πριν την πανδημία είχε 500 κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μέσα στην πανδημία οι κλίνες έγιναν περισσότερες από χίλιες, μία αύξηση πάρα πολύ σημαντική, αφού ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε. Όμως, δε σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των εντατικολόγων και σε αυτόν των εξειδικευμένων νοσοκόμων. Δε βγαίνουμε στην αγορά, για να αγοράσουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, δε σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο να προσληφθούν άτομα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχαν τα εξειδικευμένα άτομα και είχαν ήδη αρκετές κλίνες στις ΜΕΘ, οπότε δε χρειάστηκε να τις διπλασιάσουν», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Καθυστερημένη παραπομπή στις ΜΕΘ αλλά και στα νοσοκομεία

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, μία άλλη σημαντική παράμετρος που οδήγησε σε υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας, είναι η καθυστερημένη παραπομπή ασθενών από απλές κλίνες των νοσοκομείων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Άτομα που βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένη κατάσταση μεταφέρονταν την τελευταία στιγμή από τις απλές κλίνες των νοσοκομείων σε αυτές των μονάδων εντατικής θεραπείας. Οι ΜΕΘ, όμως, δεν μπορούν να αναστήσουν ασθενείς, όταν βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο περισσότερα άτομα πέθαναν εκτός ΜΕΘ παρά εντός αυτών, λόγω καθυστερημένης παραπομπής των ασθενών στις ΜΕΘ», λέει ο κ. Κιουμής.

Όπως υποστηρίζει ακόμα, στον υψηλό αριθμό θανάτων συμβάλλει και το γεγονός ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ασθενείς με βαριά συμπτώματα από κορονοϊό παίρνουν την απόφαση να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια. «Έχουμε γίνει όλοι γνώστες τέτοιων περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για διάφορους λόγους άτομα καθυστερούν πολύ να προσέλθουν στα νοσοκομεία και πολλές φορές είναι αργά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Καταγράφονται όλοι ως νεκροί από κορονοϊό

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που εμφανίζει υψηλός αριθμός θανάτων στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ότι ασθενείς με κορονοϊό και με βαριά υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, καταγράφονται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό.

«Κανένας άνθρωπος δεν πεθαίνει υγιής, όλοι χάνουν τη ζωή τους από κάποια αιτία. Τώρα όλοι αυτοί καλύπτονται κάτω από την "ομπρέλα" του κορονοϊού, αλλά δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα ζούσαν , αν δεν υπήρχε η πανδημία και δεν νοσούσαν και από κορονοϊό. Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς με βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχαναν τη ζωή τους, ακόμα και αν δε νοσούσαν από κορονοϊό. Στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη καταγράφουμε στην ίδια λίστα, όσους πέθαναν από κορονοϊό και όσους πέθαναν με κορονοϊό. Για παράδειγμα, πέρυσι δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από την εποχική γρίπη, αν και κάθε χρόνο χάνει τη ζωή του ένας σημαντικός αριθμός ατόμων από αυτήν. Γι’ αυτό και ανεβαίνουν οι αριθμοί των θανόντων από κορονοϊό», σημειώνει ο κ. Κιουμής. 

Όλες οι ειδήσεις

Γονείς Κατσίφα αποκλειστικά στο ethnos.gr: Ζητάμε δικαιοσύνη - Δεν υπάρχει πόρισμα

Το «ραντεβού» Μητσοτάκη - Καραμανλή και η παρουσία Σαμαρά

Φώφη Γεννηματά: Η πιο μεγάλη μάχη της – Κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο

Πλημύρες: Σε ποιες περιοχές είναι μεγάλος ο κίνδυνος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης απομονώθηκε και ψάχνει διέξοδο για τις λίστες Πέτσα στο 2015

ασθενείςνοσοκομείαγιατροίΚορονοϊόςΑΠΘθάνατοι