Ελλάδα|20.10.2021 12:06

Μετάλλαξη Δέλτα - Τζανάκης στο ethnos.gr: Εντελώς διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη πανδημία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο, αναφορικά με τη μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο, είναι το επιδημιολογικό περιβάλλον σήμερα στη χώρα μας και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη, οφείλεται ξεκάθαρα στη μετάλλαξη Δέλτα

Τους φετινούς δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου και σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι, εξαιτίας της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού, ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, οι θάνατοι, είναι καθημερινά κατά τέσσερις ή και πέντε φορές υψηλότεροι, παρά το γεγονός ότι το 2020 δεν είχαμε τα εμβόλια.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, οι εμβολιασμοί είναι εκείνοι που έχουν αντιστρατευθεί και καταπολεμήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την εξαιρετικά επικίνδυνη και υπερβολικά μεταδοτική μετάλλαξη Δ, αφού, κατά τον ίδιο, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια σήμερα, οι θάνατοι από κορονοϊό θα ήταν τουλάχιστον τρεις- τέσσερις φορές περισσότεροι και θα έφταναν τους 150-200 καθημερινά, ενώ τα κρούσματα θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσια.

«Είναι δύο εντελώς ανόμοιες περιστάσεις το φετινό και το περσινό επιδημιολογικό περιβάλλον και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση μεταξύ τους. Είναι σα να συγκρίνουμε πορτοκάλια με φασόλια. Πέρυσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και φέτος την κατά 50%-60% περισσότερο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και πολύ πιο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, στην οποία αντιστρατεύτηκαν τα εμβόλια. Αν δεν είχαμε τα εμβόλια, θα καταγράφαμε 150-200 θανάτους ημερησίως. Δηλαδή, τουλάχιστον τρεις- τέσσερις φορές περισσότερους σε σχέση με σήμερα και θα είχαμε τουλάχιστον τριπλάσια κρούσματα. Ουσιαστικά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει δημιουργήσει μία πανδημία από την αρχή. Επίσης, θα ήταν φέτος ακόμα χειρότερη η κατάσταση, αν ο κόσμος δεν ήταν εξοικειωμένος με τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλα΄, ευτυχώς, είναι. Και το σύστημα υγείας αντεπεξήλθε σωστά, αφού ουσιαστικά δέχεται πίεση μόνο στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιες άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Θέλουμε ακόμα ένα εκατομμύρια εμβολιασμένους ή νοσήσαντες

Πιθανή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπει για τους επόμενους μήνες ο κ. Τζανάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, για να μπορέσουμε να βάλουμε σε σωστό δρόμο την πανδημία, θα πρέπει να εμβολιαστεί  ή να νοσήσει τουλάχιστον το 75% του ελληνικού πληθυσμού και τουλάχιστον το 85%-90% των ενηλίκων.

«Το επόμενο διάστημα θα… σερνόμαστε έτσι και πιθανώς θα έχουμε μία περαιτέρω επιβάρυνση. Αυτό θα συμβαίνει, μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει άλλο ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστων σήμερα ατόμων. Μόνο αν εμβολιαστεί ή αποκτήσει φυσική ανοσία από τη νόσηση το 75% του συνολικού πληθυσμού ή το 85%-90% των ενηλίκων, θα μπορέσουμε να βάλουμε σε σωστό δρόμο την πανδημία. Ταυτόχρονα δε θα πρέπει να ξεχνάμε την πολύ προσεκτική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, δηλαδή την τήρηση των αποστάσεων, την αποφυγή των συγχρωτισμών, τις μάσκες και την αντισηψία», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την άποψή του για το ισχύων εδώ και περίπου δέκα ημέρες περιβάλλον ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στο χώρο της διασκέδασης, ο κ. Τζανάκης σημείωσε με νόημα ότι «εγώ αποφεύγω να πάω σε χώρους διασκέδασης με πολύ κόσμο. Θα προτιμήσω ένα ταβερνάκι ή ένα εστιατόριο, όπου θα ξέρω ότι το προσωπικό είναι εμβολιασμένο».  

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Έρευνα: Οι ανεμβολίαστοι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες

Rapid test σε ιδιωτικό τομέα: Ψηφιακοί έλεγχοι και αυτόματα πρόστιμα για τους παραβάτες

Ρόδος: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την κακοποίηση της 8χρονης – Πώς στήθηκε η σκευωρία, τι λέει η γιαγιά

Γεωργιάδης στο OPEN: Απολαμβάνουμε πρωτοφανή πολιτική κυριαρχία λόγω της αγάπης του λαού – Σε καύσιμα και ενέργεια οι ανατιμήσεις

ιικό φορτίοθάνατοιεμβολιασμοίΝίκος Τζανάκηςπανδημίακρούσματα