Ελλάδα|21.10.2021 10:52

Κορονοϊός: Τρομάζουν έκρηξη κρουσμάτων και στασιμότητα σε εμβολιασμούς – Προτάσεις για παρέλαση χωρίς θεατές στη Β. Ελλάδα

Newsroom

Την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιστροφή στους κλειστούς χώρους λόγω της αλλαγής του καιρού, οι νέοι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού παρουσιάζουν στασιμότητα, με αποτέλεσμα να παραμένει μακριά ο στόχος για την επίτευξη τείχους ανοσίας. Την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο Open, σημείωσε πως όσοι πολίτες έχουν κάνει τη δεύτερη δόση,  πρέπει να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη. 

Από την άλλη, οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, την αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την άσχημη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας δέχεται σοβαρές πιέσεις.

Βασιλακόπουλος στο OPEN: Γιατί είναι στάσιμοι οι εμβολιασμοί - Λύση η αύξηση της υποχρεωτικότητας

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους που δεν θέλουν με τίποτα να πειστούν. Νομίζω ότι η πειθώ έχει εξαντληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλα μέρη του κόσμου κάνουν τα πάντα. Υπάρχουν δυστυχώς θέματα κουλτούρας και παιδείας δεκαετιών που δεν μας επιτρέπουν να αποδεχτούμε τα ευρήματα της επιστήμης. Στα Βαλκάνια για παράδειγμα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από εμάς. Στο Ισραήλ έχουν δύο σκληρούς πυρήνες, τους ορθόδοξους Εβραίους που είναι φανατικοί, θρησκόληπτοι και δεν αποδέχονται την επιστήμη και τους μη Εβράιους - μουσουλμάνους, που αρνούνται για θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους τον εμβολιασμό και δεν μπορούν να φτάσουν στα ποσοστά που έφτασε για παράδειγμα η Πορτογαλία. Είναι άλλη η κουλτούρα του λαού», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον περιστατικό με τον 45χρονο ο οποίος δεν ήθελε να διασωληνωθεί και τελικά κατέληξε, σημείωσε ότι ο «συμπολίτης μας πέθανε από κάτι που συμβαίνει σπάνια από το εμβόλιο της Astrazeneca και πολύ συχνά από τον κορονοϊό. Δηλαδή φοβόμαστε περισσότερο την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή του εμβολίου, παρά την πολύ συνηθισμένη επιπλοκή της ίδιας της ίωσης. Είναι ένας παραλογισμός». Αναφορικά με τον εμβολιασμό τόνισε ότι οι διάφορες αποφάσεις απαιτούν εθνική ομοψυχία. «Αν βγουν όλα τα κόμματα και πουν ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά αν μέσα σε 15 μέρες δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, όλοι συμφωνούμε να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα για να μειώσουμε ή να λύσουμε το πρόβλημα, δεν προβλέπω ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αν δείτε τους ρυθμούς εμβολιασμού, θα απογοητευτείτε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι διαφορετικά θα περάσουμε σε μια διαδικασία που λέγεται «φυσική επιλογή», υπάρχει στη βιολογία πολλά χρόνια και σημαίνει ότι τα διάφορα είδη επιβιώνουν με βάση το πόσο προσαρμοσμένα είναι στις συνθήκες. «Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι που είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι, θα επιβιώνουν με μεγαλύτερες πιθανότητες και οι λιγότερο προσαρμοσμένοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου. Μόνο που το κράτος τους προστατεύει όλους», είπε.

Τέλος, έκανε έκκληση σε όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί, όπως είπε, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό, έχουν πλέον μειωμένη προστασία. 

Καπραβέλος: Ραγδαία επιδείνωση στη Βόρεια Ελλάδα - Να γίνει παρέλαση χωρίς θεατές

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε  ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.  «Έχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Έρχονται νέα δεδομένα. Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται» είπε την Πέμπτη.

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «η επιδείνωση είναι ραγδαία, επειδή προσβάλει τον πνεύμονα» και αναγνωρίζει ως αιτία που η πανδημία σαρώνει την κούραση που επικρατεί και τη μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει» λέει στο Μega.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ ζήτησε να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς θεατές. «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορονο-πάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη» λέει.

Τρίτη δόση για όλους

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θεωρείται ως η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της ανοσίας. «Η γρίπη είναι πιο βαριά γιατί εξασθένησε η ανοσία μας. Έχουμε τώρα δύο χρόνια που έχουμε υποτιμήσει τηγ ρίπη και η πίεση θα είναι πιο αφόρητη τον χειμώνα. Βλέπουμε το κακό να έρχεται και δεν έχουμε τα μέσα να το πολεμήσουμε» κατέληξε.

Γκάγκα: «Έχουμε μπει στα δύσκολα στη Βόρεια Ελλάδα»

«Nομίζω ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η αναπλ. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Δεν θα πάμε σε lockdown» εκτίμησε και τόνισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα «Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», τόνισε η κ. Γκάγκα επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να το διαχειριστείς καθώς αρχίζει ένας αντίλογος.

Σε ερώτηση γιατί η χώρα μας έχει πάει πίσω στο θέμα αυτό, η αναπλ. υπουργός απάντησε ότι «όταν κάποιοι μαλώνουν ή έχουν πρόβλημα δεν φταίει ποτέ ο ένας από τους δυο, φταίει όλο το σύστημα». «Δεν είναι θέμα πολιτικής και αντιπολίτευσης, είναι θέμα υγείας και πρέπει να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι», ανέφερε.«Δεν θέλουμε να υπάρχει κύμα πόλωσης, ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει για τον εαυτό του»

Σχετικά με την τρίτη δόση, η αναπλ. υπουργός ανέφερε ότι πιθανότατα θα κάνουμε όλες οι ηλικίες προοπτικά, ωστόσο οι άνθρωποι που θα πρέπει να κάνουν είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι είναι με χρόνια προβλήματα. Αναφέρθηκε και στην επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, λέγοντας ότι είναι γιατρός εκπροσωπεί την επιτροπή των επιδημιολόγων. «Νομίζω ότι δεν τέθηκε θέμα αν είναι επιστήμονας ή όχι και αυτός είναι ο λόγος που βγήκε».

Για τις περιπτώσεις που ασθενείς υπογράφουν για να μη διασωληνωθούν, η κ. Γκάγκα είπε ότι«είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις επιθυμίες του ασθενούς που έχει καθαρό το μυαλό του, που δεν είναι υπό επήρεια φαρμάκων ή δεν έχει ένα οξύ πρόβλημα». «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την θέληση του και για εμάς είναι φοβερό για κάθε άνθρωπο που χάνεται και ειδικά όταν μπορείς να κάνεις κάτι»

Σύμφωνα με την ίδια ετοιμάζεται ένα chat forum σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο θα απαντάνε γιατροί σε ερωτήσεις. «Εάν ειναι προβοκατόρικη ή κάτι που δεν μπορείς να απαντήσεις, δεν θα απαντήσεις. Η αγωνία όμως μπορεί να απαντηθεί», εξήγησε.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η στρατηγική που εφαρμόζεται προβλέπει επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους και ένα αυστηρότερο πλέγμα μέτρων για  τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται βήμα - βήμα,  με την κυβέρνηση να μιλά για τον «μέσο δρόμο» στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων παραμένει στο τραπέζι αν «ξεφύγει» ο αριθμός των κρουσμάτων,  ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία βάρος δίνεται στην εκστρατεία πειθούς. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως το εμβόλιο σώζει ζωές, κάτι που υπογράμμισε χθες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτό που τονίζεται   είναι  πως - σύμφωνα με τα στοιχεία -  οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες (ανάλογα με την ηλικία τους πάντα) να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Με τον πρωθυπουργό να σημειώνει χαρακτηριστικά στη Βουλή πως η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος σοβαρά είναι περίπου η ίδια πιθανότητα με την εποχική γρίπη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τους επόμενους μήνες  500.000 έως και ένα εκατομμύριο πολίτες να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».  Βαρύτητα δίνεται κυρίως στο να πειστούν οι ανεμβολίαστοι  που είναι άνω των 60 ετών (καθώς κινδυνεύουν περισσότερο) αλλά και οι νέοι κάτω των 25 ετών (καθώς έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού).

Πάντως ικανοποίηση επικρατεί για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα πανεπιστήμια.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών το 74,79% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις η έχει  νοσήσει. Μάλιστα σε  ορισμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εννέα στους δέκα φοιτητές έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Ποσοστό που στους καθηγητές αγγίζει το 92% και στο συνολικό προσωπικό το 89%. 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Ο φόβος για COVID - χειμώνα, η επιστροφή Τσιόδρα και ο «μέσος δρόμος»

Επίθεση με βιτριόλι – Αγόρευση εισαγγελέα: Το σχέδιο εξόντωσης, η επίθεση στην Ιωάννα και ο Νώντας

ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει(;) την… αλλαγή στη μάχη για την ηγεσία

«Ελλάδα, υπάρχουμε»: Υπότροφοι χωρίς λεφτά και άδειες παραμονής – Τι καταγγέλλουν για τα δικαιώματα που στερούνται

Κινητή τηλεφωνία: Μείωση τέλους στο 10% και κατάργηση για νέους έως 29 ετών

Θεόδωρος ΒασιλακόπουλοςεμβολιασμοίΚορονοϊόςυποχρεωτικός εμβολιασμόςτείχος ανοσίας