Ελλάδα | 23.11.2021 20:33

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Από τον Παλαμά Καρδίτσας σε... Σουηδία και Κύπρο

Newsroom

Στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών του Παλαμά Καρδίτσας, νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, μέχρι και στο εξωτερικό έστελναν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού η υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα και τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχαν συγγενείς των μελών της οργάνωσης που ήρθαν στην Ελλάδα, παρέλαβαν το πιστοποιητικό και επέστρεψαν στην Σουηδία και την Κύπρο.

Όλοι όσοι πήραν πλαστά πιστοποιητικά είναι κάτοικοι είτε της Θεσσαλονίκης είτε της Κατερίνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ξαφνικά λοιπόν βρέθηκαν κάτοικοι από την Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στον Παλαμά Καρδίτσας.

Η δομή της οργάνωσης

Η δομή και η ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολύ συγκεκριμένη: από την πρώτη μέχρι την πέμπτη θέση στην ηγεσία βρίσκονταν τα μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας - είναι αδέλφια μεταξύ τους- και δύο ακόμη οι οποίοι βρίσκονται στον ευρύτερο συγγενικό τους τομέα. Ο καθένας είχε και ξεχωριστό ρόλο. Η πρώτη Κ.Ι. καταχωρούσε τους εμβολιασμούς, ο δεύτερος Κ.Σ. ήταν εκείνος που λάμβανε τα χρήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ο τρίτος Κ.Κ. ήταν εκείνος που μετέφερε τα χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό για τα μέλη της οργάνωσης, αλλά λάμβανε και δια ζώσης χρήματα και ο Κ.Δ. ήταν ο μεσολαβητής, ο οποίος ερχόταν σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της χαρακτηριζόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια γυναίκα η οποία είχε δώσει χρήματα για να λάβει πλαστό πιστοποιητικό, άλλαξε γνώμη και ενώ είχε δώσει 250 ευρώ στις 20 Αυγούστου, τα μέλη της οργάνωσης της επέστρεψαν τα 100 με τη δικαιολογία στο ταμείο ότι ήταν για το μνήμα της μητέρας της. 

Πλαστά πιστοποιητικά: Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση

Η πρώτη ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων σοβαρών ποινικών αδικημάτων σχετικά με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ασκήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, που ερεύνησαν την υπόθεση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα. Η δίωξη ασκήθηκε σε συνολικά 48 άτομα, με τουλάχιστον 4 εξ αυτών να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και δωροληψία. Τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αποδίδονται είναι δωροδοκία, συνέργεια σε δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή στο Πρωτοδικείο της Καρδίτσας ο οποίος αναμένεται να καλέσει τους κατηγορούμενους να απολογηθούν για τα αδικήματα που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.

πλαστό πιστοποιητικόεγκληματική οργάνωσηΚορονοϊόςΚαρδίτσαπιστοποιητικό εμβολιασμού