Ποιος κορονοϊός; Οι Γιορτές σκοτώνουν περισσότερους – Οι υπερβολές που κάνουν την πανδημία να μοιάζει με παρωνυχίδα
NewsroomΠρωτοχρονιά πιά και τα Χριστούγεννα έφυγαν μέσα από μια ομίχλη πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον να τυλίγει τη Γη ολόκληρη, όμως… Όμως δεν είναι μόνο ο κίνδυνος από την Covid-19 που καραδοκεί να κλείσει σπίτια αυτές τις μέρες. Υπάρχουν και άλλες απειλές για την υγεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη και σχεδόν όλες σχετίζονται με υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που οι κάτοικοί της ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματά τους για φαγητό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Και του Πάσχα, μην το λησμονούμε…
Σαν να μην είχε λοιπόν σημασία ο υπόλοιπος χρόνος, αυτές τις ημέρες σχεδιάζουμε μενού για τα οικογενειακά γεύματα και δείπνα και πίνουμε και τρώμε και αγοράζουμε τροφές που επιβαρύνουν την υγεία μας, σαν να μην υπάρχει αύριο και σαν να τελειώνει ο κόσμος μέχρι τα Φώτα.
Ασθένειες του αναπνευστικού
Ο συγχρωτισμός, η ζέστη, η υψηλή θέρμανση (παλιά, όχι τώρα…) και το να κυκλοφορείς με λίγα ρούχα μέσα στο σπίτι και να βγαίνεις έξω ή να ανοίγεις τα παράθυρα για αερισμό κρύβουν κινδύνους. Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία μειώνουν τις άμυνες στο άνω αναπνευστικό μας. Αυτό, μαζί με την άμεση επαφή με άλλους ανθρώπους και την πιθανότητα μετάδοσης μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, αυξάνει την πιθανότητα μολυσματικών ασθενειών αναπνευστικού τύπου.
Ουρική αρθρίτιδα
Σχεδόν όλοι οι χριστουγεννιάτικοι κίνδυνοι πηγάζουν, όπως τονίσαμε στην αρχή, από υπερβολές με το φαγητό και το ποτό. Από τις πιο συχνές και περίπλοκες είναι η ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που υπάρχει στο αίμα ως προϊόν καταβολισμού.
Σακχαρώδης διαβήτης
Στην Ευρώπη, τουλάχιστον ένας στους 7 ενήλικες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ατόμων με αυτή την ύπουλη ασθένεια έχει αυξηθεί κατά 42%. Αν και στη λαϊκή φαντασία συνδέουμε αυτή την ασθένεια με τα γλυκά (παρεμπιπτόντως, κάτι ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικο), σχετίζεται με τους υδατάνθρακες και κάθε τροφή που μπορεί να μετατραπεί σε μεταβολισμό της γλυκόζης.
Ο διαβήτης ελέγχεται εάν τρώμε σταθερά ίδια ποσότητα και η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι ίδια, εάν διατηρούμε την καθημερινή μας δραστηριότητα, την καθημερινή μας άσκηση και ένα ρυθμισμένο γεύμα. Όταν ένα από αυτά τα στοιχεία βγει εκτός ισορροπίας - και τα Χριστούγεννα συνήθως μόνο ισορροπίες δεν κάνουμε - κινούμαστε λιγότερο, ασκούμαστε λιγότερο, τρώμε περισσότερο και δεν έχουμε τη συνηθισμένη μας ζωή, το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί και να έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Όταν μιλάμε για μεγάλες επιδημίες, λένε οι ειδικοί, η πιο επικίνδυνη επιδημία είναι η αλλαγή των συνηθειών της ζωής. Αυτό που πραγματικά τροποποιεί τη θνησιμότητα, τη νοσηρότητα και τις ασθένειες είναι η τροποποίηση των συνηθειών ζωής. Η τηλεργασία - για παράδειγμα - έχει δημιουργήσει αρνητικές συνήθειες, όπως η λιγότερη κίνηση ή το να τρώμε περισσότερο ενώ είμαστε στο σπίτι. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός λοιπόν, είναι και τα… παρελκόμενά του.
Προβλήματα στα δόντια
Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών καταστρέφει τα δόντια. Τα αποτελέσματά είναι εμφανή ειδικά μετά τις γιορτές λόγω της τερηδόνας: έως και 50% - έχει διαπιστωθεί - ότι εμφανίζεται μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και ειδικά στα παιδιά.
Πεπτικά προβλήματα
Τα πεπτικά προβλήματα αυτές τις ημέρες… γιορτάζουν! Τα ατέρμονα γεύματα, τα γιγάντια δείπνα, τα ανομοιοειδή φαγητά που δεν τρώμε άλλες εποχές του χρόνου, η βουλημία και γενικά η υπερβολή τελικά κατασπαράσσουν τον οργανισμό. Μεταξύ των απλούστερων και πιο συνηθισμένων προβλημάτων βρίσκουμε βαριές πεπτικές διαταραχές (δυσπεψία), ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων που εντοπίζονται στην άνω κοιλιακή χώρα που κυμαίνονται από πόνο έως μια μη επώδυνη αρνητική αντίληψη που περιγράφεται ως: πρώιμος κορεσμός, μεταγευματικό βάρος, αίσθηση επιγαστρικού καύσου, κοιλιακό φούσκωμα, συχνή ανάγκη για ρέψιμο και ναυτία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι συνεχή ή διακοπτόμενα και συνήθως σχετίζονται με την κατάποση, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Συνιστάται να τρώμε αργά και να μασάμε καλά, να προσπαθούμε να μην υπερβαίνουμε την ποσότητα, να αποφεύγουμε τα ανθρακούχα ποτά και να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Μια σύσταση στην οποία συμφωνούν αρκετοί ειδικοί είναι να τροποποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις καθημερινές μας συνήθειες αφού το σώμα δεν ανταποκρίνεται πάντα επαρκώς σε ξαφνικές αλλαγές συνηθειών και ειδικά όταν υπάρχουν χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, πεπτικές, νεφρικές... . ), που μπορεί να αποσταθεροποιηθεί από αυτές τις υπερβολές και να οδηγήσει σε μια ακόμη σοβαρή έξαρση.
Το άθλημα καλό είναι να προσαρμόζεται πάντα στην ηλικία και την κατάσταση της υγείας του κάθε ανθρώπου, διατηρώντας όμως πάντα σταθερές συνήθειες.
Κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών
Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο λόγω των άμεσων συνεπειών: καούρα, γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα ή κολικούς των χοληφόρων οδών, αλλά λόγω των δευτερεύοντων προβλημάτων που προκαλεί. Τα πιο επικίνδυνα είναι, εκτός από πιθανά τροχαία ατυχήματα κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι ακραίες ή ακόμα και εγκληματικές συμπεριφορές.
Συναισθηματικές διαταραχές
Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι για κάποιους μια χαρούμενη και λαμπερή περίοδος, αλλά για άλλους ανθρώπους ίσως να είναι ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς να γίνει κάποιος απαραίτητα «Σκρουτζ», μερικές φορές η κοινωνική πίεση του να είσαι χαρούμενος και ευτυχισμένος σε κάποιες ηλικίες μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο συναίσθημα. Πρέπει να προστεθεί ότι, οι συναντήσεις με την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα είναι μερικές φορές δέσμευση και ότι η κοινωνική υποχρέωση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και άγχος. Τα έξοδα εκτοξεύονται μεταξύ γευμάτων και δώρων, κάτι που μπορεί επίσης να προβληματίσει κάποιους. Χωρίς να υπολογίζουμε τις επίφοβες οικογενειακές διαμάχες, που συμβαίνουν σε κάθε σπίτι στην αρχή ή στο τέλος των γιορτών.
Να προστεθεί ότι πολλές οικογένειες αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο και τα πρώτα Χριστούγεννα μετά την απώλεια είναι ψυχολογικά επιβαρυμένα. Επίσης τα Χριστούγεννα μερικές φορές προκαλούν - όπως οι αλλαγές των εποχών - καταθλιπτικές διεργασίες και ακόμα να επισημάνουμε ότι τέτοιες μέρες οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται.
Διαταραχές ύπνου
Το αλκοόλ επηρεάζει ορισμένα στάδια του ύπνου. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι κατασταλτικό της φάσης ύπνου REM, που μειώνει την επανορθωτική του δράση και μας κάνει να νιώθουμε πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να υποφέρουμε και από hangover. Υπό αυτή την έννοια, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ροχαλητού και άπνοιας.
Οπλιστείτε λοιπόν με εγκράτεια, σύνεση και νηφαλιότητα για να αντιμετωπίσουμε - εκτός από την μετάλλαξη Όμικρον – τις γιορτινές μέρες, που σκοτώνουν τους αμετροεπείς. Καλό υπόλοιπο γιορτών, λοιπόν.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό