Ελλάδα | 22.01.2022 09:17

Βασιλακόπουλος: Η αποκλιμάκωση θα έρθει με καθυστέρηση στους θανάτους

Newsroom

Την άποψη πως η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού που βλέπουμε θα έρθει με καθυστέρηση στους θανάτους και γενικότερα στους «σκληρούς δείκτες» διατύπωσε μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το 90% θανάτων είναι άνω των 60 ετών, ανεμβολίαστοι. Ανεμβολίαστοι οι 300.000 που πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε.
Στη συνέχεια εκτίμησε ότι η «επιδημία είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Όμως οι σκληροί δείκτες αργούν να αποκλιμακωθούν πάντα».
Μίλησε για «τεράστια επιτυχία της χώρα μας στο άνοιγμα σχολείων». «Απομονώθηκαν τα παιδιά και οι γονείς που νοσούσαν», ανέφερε.

«Η υποπαραλλαγή της Όμικρον υπήρχε από την αρχή. Αλλά δεν αύξησε τα κρούσματα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε «Αλλά όσο ο ιός αναπαράγεται, θα έρθει και νέα μετάλλαξη. Γιατί ο μισός πληθυσμός της γης είναι μόνο εμβολιασμένος».

Βασίλης Μποζικας: Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Από τη δική του πλευρά ο Βασίλης Μποζικας, Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων σχολίασε πως «όσο υπάρχουν φτωχές χώρες χωρίς εμβόλια, ο ιος θα κυκλοφορεί και θα έχουμε νέες μεταλλάξεις».

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Ποιος μπορεί να προβλέψει; Είμαστε σε πόλεμο με μικροοργανισμό. Μόνο όπλο μας τα εμβόλια», συμπλήρωσε.

Μαρία Τσόλια: Βλέπουμε αποκλιμάκωση της Όμικρον

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Τσόλια, εκτίμησε πως «Βλέπουμε αποκλιμάκωση της Όμικρον αλλά μπορεί να εμφανιστεί νέα μετάλλαξη».

Σημείωσε πως «θα δούμε σιγά σιγά βελτίωση κατάστασης».

«Η νόσος γενικά είναι ήπια στα παιδιά. Εχουμε 1 θάνατο στα 50.000 κρούσματα», είπε τέλος.

μετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώραθάνατοιΘεόδωρος ΒασιλακόπουλοςΚορονοϊός