Ελλάδα|25.01.2022 07:50

Κακοκαιρία Ελπίς: Πώς θα βάλετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Newsroom

Σαρώνει πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και την Αττική η κακοκαιρία Ελπίς με σφοδρές χιονοπτώσεις που βάζουν στον πάγο την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους περισσότερους δρόμους. Όμως, μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί τις οδηγίες για τη σωστή τοποθέτησή τους, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειές τους στη δύσκολη στιγμή.

Πώς να βάλουμε σωστά -και εύκολα- τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Κάποια μοντέλα αλυσίδων με μικρή διατομή κρίκου (7-8 mm) μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα με τροχούς 17”+, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό ιμάντα τάσης (π.χ. Thule CK7). Τα συστήματα αυτά δεν αναφέρονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτου, οπότε μόνο ο κατασκευαστής των αλυσίδων μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη συμβατότητα με το αυτοκίνητό σας. Εναλλακτικά υπάρχουν και τα συστήματα με ζωνάρια, δηλαδή εγκάρσια μεταλλικά στοιχεία που πιάνουν πάνω στα καλώδια, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ίδια με αυτή των κλασικών αλυσίδων, έστω και με κρίκο μικρής διατομής.

Υφασμάτινες «αλυσίδες»

Αλλιώς και αντιολισθητικές «κουβέρτες». Πρόκειται για αντιολισθητικά καλύμματα που καλύπτουν τον τροχό και η τιμή τους κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. Το λεπτό πάχος τους επιτρέπει την τοποθέτησή τους στην πλειονότητα των αυτοκινήτων. Το ειδικό αυτό πανί στην επιφάνεια πρόσφυσης είναι σαν να έχει λέπια. Κάποιες μάρκες προσπαθούν να βελτιώσουν την πρόσφυση με πρόσθετα εξογκώματα, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Τέλος, η αντοχή τους στο στεγνό δρόμο είναι μικρή (μόλις 10-15 km). Μόνο το σύστημα της Michelin διαφέρει με μια μεμβράνη στη ζώνη κύλισης που βελτιώνει θεαματικά την πρόσφυση στο χιόνι. Επιπλέον είναι «οπλισμένη» με ατσάλινες μπανέλες για αποτελεσματικότητα στον πάγο.

Η τοποθέτηση των υφασμάτινων αλυσίδων είναι εύκολη και γρήγορη. Προσοχή, όμως! Το κεντράρισμα πρέπει να είναι τέλειο για να μην ξεμονταριστούν και πιαστούν σε κάποιο μηχανικό εξάρτημα, οπότε και θα σκιστούν. Άλλα μειονεκτήματα είναι η αντοχή στη στεγνή άσφαλτο (15 έως 50 km) και ότι δεν είναι πάντα αποδεκτές από την Τροχαία, εάν έχει βγει εντολή για «υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες».

Φορέστε τις υφασμάτινες «αλυσίδες» με τρία βήματα:

  • Καλύψτε την ελεύθερη επιφάνεια του λάστιχου με την κουβέρτα, προσέχοντας το εσωτερικό λάστιχο σύσφιξης να μην πιάσει σε κάποιο μηχανικό εξάρτημα
  • Σπρώξτε εμπρός ή πίσω το αυτοκίνητο για να καλύψετε και το μέρος του τροχού που πατούσε στο δρόμο.
  • Κεντράρετε την υφασμάτινη αλυσίδα στον τροχό με τη βοήθεια των ιμάντων.
  • Το σύστημα κεντράρεται αυτόματα με την κύλιση. Σταματήστε ύστερα από 100 m και ελέγξτε την τοποθέτηση.

Spikes Spider

Όποιο και αν είναι το μοντέλο δεν καλύπτει το εσωτερικό πλαϊνό του λάστιχου. Δεν υπάρχει λοιπόν φόβος επαφής με μηχανικό εξάρτημα. Ο τύπος Compact είναι ένας είδος αράχνης από πλαστικό με καρφιά που αγκαλιάζει το λάστιχο. Η πρόσφυση στο χιόνι είναι σχετικά μικρή, καθώς το λάστιχο σπινάρει στο εσωτερικό. Η έκδοση Sport διαθέτει αλυσίδες στη επιφάνεια κύλισης.

Η πρόσφυση είναι σημαντικά καλύτερη, αλλά ο θόρυβος κύλισης υψηλότερος. Εύκολο στην τοποθέτηση, το σύνολο μανταλώνει σε μια βάση που τοποθετείται εκ των προτέρων στο κέντρο του τροχού. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η απαγορευτική τιμή (περίπου 300 ευρώ ανά αλυσίδα) και ο χώρος που καταλαμβάνουν στο πορτμπαγκάζ (δεν διπλώνουν).

Ερπύστριες

Όπως και ο προηγούμενος, ο τύπος αυτός δεν καλύπτει παρά μόνο τη επιφάνεια κύλισης. Η πρόσφυση είναι κορυφαία στον πάγο, αλλά ο θόρυβος κύλισης σε στεγνό δρόμο είναι ενοχλητικός. Εδώ δεν υπάρχει πρόσθετη βάση, αλλά οι ερπύστριες πιάνονται πάνω σε ένα μπουλόνι του τροχού. Αν και η πλήρης εφαρμογή στη θέση γίνεται σχεδόν αυτόματα, καλό θα ήταν ύστερα από 100 m να ελέγξετε πως «έπιασαν». Και εδώ η τιμή είναι υψηλή (300 ευρώ), με μόνη διαφορά ότι οι ερπύστριες μπαίνουν σε ειδικό σάκο και καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στο πορτμπαγκάζ.

οχήματακακοκαιρίαΚακοκαιρία Ελπίςχιόνιειδήσεις τώρααντιολισθητικές αλυσίδες