Ελλάδα | 08.02.2022 11:45

Κακοκαιρία: Προβλήματα στη Μακεδονία από το χιόνι – Πού χρειάζονται αλυσίδες – Κλειστά σχολεία σε αρκετές περιοχές

Newsroom

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλάζοντας εντελώς το σκηνικό του καιρού σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι ισχυροί βοριάδες, που φτάνουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ, κάνουν την αίσθηση του κρύου ακόμα μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, η κακοκαιρία – εξπρές έφερε χιόνια στη Χαλκιδική, την Ημαθία και την Πέλλα, ενώ χιόνι έπεσε ακόμα και στις ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Στην Ημαθία αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα  που κινούνται από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου. Στην Πέλλα, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Στη Χαλκιδική πυκνό χιόνι έπεσε σε αρκετές ορεινές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλυσίδες σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική αλυσίδες χρειάζονται από το 45ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη και από το 49ο έως 92ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού.

Επίσης, αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Σανών-Δουμπιών, Βάβδου-Σημάντρων, Νεοχωρίου-Βαρβάρας και Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, επίσης από το 1ο ως το 10ο χλμ της επαρχιακής Παλαιοχωρίου-Αγίου Νικολάου και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Δουμπιών, Πολυγύρου και Παλαιοκάστρου. Τέλος, αλυσίδες χρειάζονται στις δασικές οδούς Πολυγύρου-Ταξιάρχη, Παλαιόχωρας-Ταξιάρχη και Βραστάμων-Ταξιάρχη.

Σε διακοπές κυκλοφορίας σε δύο σημεία σε Αττική και Βοιωτία προχώρησε η ΕΛΑΣ το πρωί της Τρίτης λόγω της κακοκαιρίας που χτυπάει αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ:

Υπάρχει απάγορευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon στη Μάνδρα και στο ρεύμα προς Θήβα

Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη Θεσσαλονίκη από τις δυνατές ριπές του ανέμου δύο δέντρα έπεσαν στη συμβολή των οδών Κερκύρας και Μακρυρράχης στην Καλαμαριά και στη συμβολή των δρόμων Αγράμπελης και Μαυρομάτη στο Πανόραμα, χωρίς, ευτυχώς, να χτυπήσει κάποιος ή να σημειωθούν υλικές ζημιές.

Πού είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων σε αρκετές δημοτικές ενότητες του Λαγκαδά μετά από απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη, λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώνονται. Ειδικότερα, δε λειτούργησαν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ στις δημοτικές ενότητες Σοχού, Λαχανά και Βερτίσκου, ενώ κλειστό παρέμεινε και το Ειδικό Σχολείο Λοφίσκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, οι σχολικές μονάδες στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Χαλκιδική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, κλειστές θα παραμείνουν για σήμερα Τρίτη ορισμένες σχολικές μονάδες και στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Αρναίας, Στανού, Παλαιοχώρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγιάς, Σταγείρων και Στρατονίκης. Στις υπόλοιπες Κοινότητες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ - Σε ποια λιμάνια

Σε ισχύ είναι εντωμεταξύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης τα δρομολόγια των μικρών πλοίων από Σαλαμίνα για Πειραιά.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα,Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη Κεφαλλονιά.

Κλειστό είναι το πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

κακοκαιρίααντιολισθητικές αλυσίδεςχιόνιΠέλλακλειστά σχολείαΗμαθίαΧαλκιδικήσχολεία