Ελλάδα|22.02.2022 16:03

Θεσσαλονίκη: Ρήγματα στη λεκάνη της Μυγδονίας - Τι λένε οι επιστήμονες για σεισμό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Γνωστά και καταγεγραμμένα από την επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου τριάντα χρόνια είναι τα δύο ρήγματα στη λεκάνη της Μυγδονίας (Ασσήρου – Κριθιάς και αυτό στη ζώνη του ρήγματος Δρυμού), λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία μελέτησε η ομάδα του καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Παπανικολάου.

Αυτό ανέφεραν στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαζάχος και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης τονίζοντας ότι δεν προκαλούν κάποια ανησυχία στους επιστήμονες, μια και φαίνεται ότι έχουν πολύ μεγάλη περίοδο επανάληψης σεισμών.

«Τα συγκεκριμένα ρήγματα είναι γνωστά και εδώ και περίπου τριάντα χρόνια έχουν καταγραφεί στους σεισμικούς μας χάρτες. Δεν είναι τόσο ενεργά και μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα πρόκειται για ρήγματα που δεν ενεργοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση δεν τα θεωρούμε ως πρώτης προτεραιότητας επικίνδυνα ρήγματα. Ο καθηγητής Παπανικολάου χρησιμοποίησε μία επιπλέον μεθοδολογία στη μελέτη των συγκεκριμένων ρηγμάτων, αυτήν που ονομάζουμε παλαιοσεισμολογία και γι’ αυτό έδωσε κάποια επιπλέον στοιχεία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

«Οι μεγάλοι σεισμοί από τα ρήγματα αυτά δεν είναι συνηθισμένοι. Είναι πολύ πιο πιθανό να φύγει κάποιος από τη ζωή από φυσικά αίτια, παρά να ζήσει μεγάλο σεισμό από τα συγκεκριμένα ρήγματα. Η λεκάνη της Μυγδονίας είναι γνωστό ότι έχει πολλά ρήγματα και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με αποκορύφωνα αυτόν των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1978. Η μελέτη της ομάδας του συναδέλφου Γιάννη Παπανικολάου είναι σημαντική, διότι δίνει κάποια περισσότερο ακριβή στοιχεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν ανατρέπει τα δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάτι το καινούργιο, το οποίο να πρέπει να ανακοινωθεί», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παπαζάχος.

Δεν προκαλείται ανησυχία από τη μέγιστη σεισμική τους δύναμη

Κατά τον ίδιο, δεν προκαλεί ανησυχία ούτε το γεγονός ότι η ομάδα του καθηγητή Παπανικολάου αναφέρει ότι τα μέγιστα σεισμικά μεγέθη, που μπορούν να δώσουν τα δύο συγκεκριμένα ρήγματα, είναι 6,2 έως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Σεισμοί 6,2 και 6,4 αποτελούν... ψωμοτύρι για τον ελληνικό χώρο. Η ομάδα του καθηγητή Γιάννη Παπανικολάου μίλησε ότι είναι η μέγιστη σεισμική δύναμη των συγκεκριμένων ρηγμάτων το 6,2 ή το 6,4. Αυτό, όμως, μπορεί να το δώσει μία φορά στα χίλια χρόνια και άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε με τέτοια περίοδο επανάληψης. Άλλωστε και το ρήγμα του Πανοράματος, που βρίσκεται δίπλα στη Θεσσαλονίκη και δίνει συχνά μικρούς σεισμούς, καθώς και αυτό της Περαίας, έχουν μέγιστη σεισμική δύναμη 6,2, 6,4 ή και περισσότερο. Δε δίνουν, όμως σεισμούς με τέτοια μεγέθη», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Σπύρος ΠαυλίδηςΘεσσαλονίκησεισμόςΚώστας Παπαζάχοςειδήσεις τώρα