Ελλάδα | 02.03.2022 22:38

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από τις αντιδράσεις για τη δημιουργία δομής προσφύγων μέχρι το προσκλητήριο φιλοξενίας - Σέρρες: «Είμαστε δίπλα τους και έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε»

Τίμος Φακαλής

Δύο χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων στη Σιντική Σερρών ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής και το ψήφισμα από τον ομώνυμο δήμο με το οποίο εξέφραζε την αντίθεσή του στη μετατροπή του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» σε δομή κράτησης προσφύγων και μεταναστών ο ίδιος δήμος στέλνει σήμερα προσκλητήριο συμπαράστασης και φιλοξενίας σε Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής- σε συνεδρίαση του οποίου είχε «πέσει» παλιότερα μέχρι και πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την δημιορυγία νέα δομής στην περιοχή- προσκαλεί σήμερα όσους πρόσφυγες Ουκρανούς περάσουν τα ελληνικά σύνορα και δεν έχουν κάπου να μείνουν να τους φιλοξενήσσουν στο κέντρο υποδοχής που δημιουργήθηκε τελικά μετά τις αντιδράσεις στην περιοχή «Κλειδί». Αυτό είχε επιλεγεί μετά από ομόφωνη συμφωνία τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Liveblog Πόλεμος Ουκρανία: Παράταση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων - Μεγάλη ανησυχία για τη Μαριούπολη - Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες άμεσα

«Το τελευταίο διάστημα έμεναν εκεί μόλις περίπου 30 πρόσφυγες οι οποίοι μοιράστηκαν σε δομές στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις (κοντέιντερ), είναι λειτουργικές και μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 1.000 άτομα. Φέραμε, εκτάκτως, το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίσαμε να το παραχωρήσουμε στους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Είμαστε δίπλα τους. Θα τους βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Δ.Ε. Σιδηροκάστρου Αθανασία Αγγελίδου.

Ο δήμος Σιντικής είναι ο πρώτος σταθμός όσων Ουκρανών προσφύγων περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Παλιότερα υπήρχαν αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμο όταν έγινε γνωστό ότι θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην περιοχή μας γιατί δεν ξέραμε τι θα αντιμετωωπίοσυμε (εγκληματικότητα κ.α.) με όλα αυτά που βλέπαμε σε όλη την Ελλάδα. Εν τέλει δεν υπήρξε κανένα θέμα μετέπειτα» προσθέτει η κ. Αγγελίδου.

Ποιοι έμεναν στο κέντρο υποδοχής

Το κέντρο στις Σέρρες αφορούσε αποκλειστικά αυτούς που είχαν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου 2020 και παρέμεναν εκεί μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους. Υπενθυμίζεται πως η 1η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

 

κλειδίδομή φιλοξενίαςΟυκρανίαΣέρρεςπρόσφυγεςειδήσεις τώρα