Ελλάδα | 10.03.2022 13:47

Κακοκαιρία Φίλιππος- Live χάρτης: Πού χιονίζει τώρα στην Αττική - Κλειστά σχολεία και την Παρασκευή

Newsroom

Στη δίνη της νέας κακοκαιρίας «Φίλιππος», βρίσκεται όλη τη χώρα, με χιόνια , βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση στην Αθηνών – Λαμίας από το ύψος των Αφιδνών και πάνω με τον έλεγχο των οχημάτων να γίνεται στη γέφυρα Καλυφτάκη. Σε ισχύ από χθες το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών σε εθνική αλλά και στην Αττική Οδό.

Αυτή την ώρα χιονίζει σε  Ιπποκράτειο Πολιτεία, Μαλακάσα, Τατόι, Ωρωπό, ενώ χιονόνερο ρίχνει στον Ασπρόπυργο, το Πέραμα και τα Άνω Λιόσια και στα περισσότερα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια. Λόγω της χιονόπτωσης κλειστές είναι η οδός Αναστάσεως, από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς Υμηττό, η Λεωφόρος Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μακρής.

Επίσης η Λεωφόρος Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών και η επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του “414” Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής. Κλειστά είναι τα σχολεία   σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής.

Δείτε πού χιονίζει τώρα ΕΔΩ

Δείτε Live χάρτη με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Φίλιππος

Κλειστά σχολεία στη Βορειοανατολική Αττική με απόφαση της περιφέρειας 

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή ορισμένα σχολεία της Βορειοανατολικής Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος», όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Όπως τόνισε, επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας, «βάσει των δεδομένων και φαινομένων, θα υπάρξει νωρίς το απόγευμα», αφού προηγηθεί σύσκεψη με τους δημάρχους, στην οποία θα επαναξιολογηθεί το καιρικό σε συνάρτηση και με τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σημειώνεται, ότι επιβάλλεται αερισμός των αιθουσών εν ώρα διδασκαλίας με ανοιχτά παράθυρα, γεγονός το οποίο καθιστά απαγορευτική τη διά ζώσης εκπαίδευση σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σε αυτό το πλαίσιο, ίσως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σε ορισμένα σημεία της «Δυτικής Αττικής, όπως είναι τα Βίλια και η Φυλή». Στη συνάντηση με τους δημάρχους θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και για ορεινά σημεία των Δήμων του Κεντρικού Τομέα, όπως της Ηλιούπολης και του Βύρωνα (στον Καρέα) όπου σήμερα, και για λόγους πρόληψης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αποφασίζουν και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους οι δήμοι.

Δείτε εδώ ποια σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά

Πάνω από μισό μέτρο το χιόνι στο Πήλιο 

Με ιδιαίτερη ένταση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πλήττεται η Μαγνησία από την κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, αλλά και την Όθρυ.

Πολύ χιόνι πέφτει και πάλι στο ανατολικό Πήλιο και κυρίως στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Η χιονόπτωση είναι επίσης έντονη και στις περιοχές της Τσαγκαράδας, του Νεοχωρίου, της Αργαλαστής και σε όλο το Νότιο Πήλιο. Συνεχής χιονόπτωση υπάρχει και στις δυτικές περιοχές του Πηλίου μέχρι και τα προάστια του Βόλου, όπως στην Ανακασιά, τον Άνω Βόλο και την Άλλη Μεριά.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 50 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι επιβεβλημένη, αφού σε πολλά σημεία υπάρχει πάγος. Το ΚΤΕΛ Μαγνησίας δεν εκτελεί τα δρομολόγια προς τα χωριά του Πηλίου πλην εκείνων προς την Άφησσο, αφού ακόμη και τα παραθαλάσσια χωριά έχουν καλυφθεί από χιόνι που φθάνει ως το κύμα.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα,όπως και χθες, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το χιόνι ξεπερνά τα 10 εκατοστά στα Καλά Νερά, την Μηλίνα και τον Λαύκο και επί 24ωρης βάσης στην περιοχή επιχειρούν αποχιονιστικά μηχανήματα και έχει δημιουργηθεί στο «Δέλτα» της Αργαλαστής σταθμός προμήθειας αλατιού. Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο από το πρωί και υπάρχουν περιοχές με πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ για τον αποχιονισμό βγήκαν γκρέιντερ και τρακτέρ, προκειμένου να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των μηχανημάτων που επιχειρούν. Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά και η θερμοκρασία είναι στους -6 βαθμούς. Από τον Άνω Βόλο και πάνω χρειάζονται αλυσίδες για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς Πορταριά και Μακρυνίτσα». Πολύ έντονη επίσης είναι η χιονόπτωση και στα ορεινά της επαρχίας Αλμυρού, στην Όθρυ και μέχρι την Ανάβρα, αλλά και στο Κεραμίδι.

Κλειστά σχολεία και στα Χανιά

Κλειστές, λόγω της κακοκαιρίας που πλήτει την περιοχή των Χανίων, θα παραμείνουν σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Aπό τον Δήμο Σφακίων έγινε γνωστό ότι λόγω επικινδυνότητας του οδοστρώματος από τη χιονόπτωση στον επαρχιακό δρόμο Βρύσες-Ασκύφου δεν κατέστη δυνατή η διέλευση των εκπαιδευτικών και των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών. Για αυτόν τον λόγο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά το Γυμνάσιο και Λύκειο Χώρας Σφακίων, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ασκύφου και το Δημοτικό Σχολείο Βουβά.

Από τον Δήμο Κισσάμου ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μυλωνάκη, για σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου και αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πιο ήπια τα φαινόμενα σε σχέση με την κακοκαιρία Ελπίδα

Οι χιονοπτώσεις, ωστόσο θα είναι ήπιας μορφής. Πιο έντονες κυρίως σε περιοχές όπως Αργυρούπουλη και Παπάγου. Αυτή η κακοκαιρία δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη («Ελπίδα»). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αισθητή βελτίωση του καιρού θα έχουμε από την Κυριακή.

Η πορεία της κακοκαιρίας το επόμενο 24ωρο

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της νέας κακοκαιρίας Φίλιππος, με βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές κυρίως πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο, ενώ εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα σημειώνεται χιονόνερο. Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα
Από το μεσημέρι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.
Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, όμως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία τοπικά οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Νέα Οδός: «Οχι» σε άσκοπες μετακινήσεις ενόψει της νέας κακοκαιρίας

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Νέα Οδός ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Νέα οδός παρακαλεί τους οδηγούς για τα παρακάτω:

  • Να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων. Ενημέρωση για την κατάσταση μπορούν να λάβουν καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 22950 26900
  • Αν χρειαστεί να μετακινηθούν να έχουν τοποθετήσει στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, λόγω σφοδρότητας των φαινομένων, η ορατότητα είναι περιορισμένη

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:

  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας για οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Κλείνοντας παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας.