Ελλάδα|17.03.2022 23:01

Κτηματολόγιο: Σημάδια διάλυσης με ουρές, ταλαιπωρία, υποστελέχωση και ανεπάρκεια ακόμα και σε ...χαρτί

Μαρία Λιλιοπούλου

Εμπειρίες απίστευτης ταλαιπωρίας στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας βιώνουν πολίτες και επαγγελματίες τους τελευταίούς μήνες με την υποστελέχωση του φορέα να οδηγεί σε καθυστερήσεις, ενώ συχνά οι ελλείψεις αγγίζουν και τα απαραίτητα μέσα εργασίας των υπαλλήλων, οι οποίοι αναγκάζονται έως και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή αμείωτη συνεχίζεται η νομοθέτηση δια ...τροπολογιών για το Κτηματολόγιο. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, (η 9η τροπολογία που κατατίθεται και αφορά τη λειτουργία του κτηματολογίου). Με αυτήν ουσιαστικά εκχωρείται σε ελεύθερους επαγγελματίες αντί για τους υπαλλήλους του φορέα η δυνατότητα να ελέγχουν τη νομιμότητα των δικαιολογητικών και να εγγράφουν τις πράξεις αυτές στη βάση του Κτηματολογίου. Μία έως τώρα αποκλειστική αρμοδιότητα των υπαλλήλων του Κτηματολογίου, η οποία εξαιτίας της υποστελέχωσης εκχωρείται στην αγορά.

Κι αυτό την ώρα που μόλις πριν μία εβδομάδα με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε άλλο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, αποφασίστηκε ότι από τις αρχές Μαρτίου οι Προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων χάνουν το δικαίωμα ελέγχου στις πρώτες εγγραφές, το οποίο πλέον αποκτούν οι δικηγόροι με κίνδυνο – όπως επισημάνθηκε στη Βουλή – να μην καταχωρούνται σωστά οι τίτλοι και το κτηματολόγιο να μην έχει τη δυνατότητα να στηρίξει το κράτος δικαίου και τη συνέχεια των τίτλων με ξεκάθαρους κανόνες.

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει ήδη λάβει πολυάριθμες καταγγελίες για χαλασµένους υπολογιστές, εκτυπωτικά µηχανήµατα, έλλειψη γραφικής ύλης, εργαζόµενους που αγοράζουν µε δικά τους χρήµατα τόνερ και χαρτί για τα µηχανήµατα προκειµένου να εκτυπώσουν τα απαιτούµενα έγγραφα των πολιτών και τηλεφωνικά Κέντρα που δεν λειτουργούν προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριο Κάτση και Νατάσα Γκαρά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και ο Δικαιοσύνης, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στην υποστελέχωση του φορέα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Διοίκηση του Φορέα δημιουργεί τεχνητά προβλήματα στη λειτουργία του με αποτέλεσμα, ο άλλοτε σύγχρονος Φορέας του Ελληνικού Δημοσίου να εμφανίζει πλέον στοιχεία διάλυσης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ο Φορέας παραμένει υποστελεχωμένος, οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται για όσα προσφέρουν, δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός (τηλέφωνα, υπολογιστές, χαρτί) για να κάνουν την δουλειά τους, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά εξαγριωμένους πολίτες και επαγγελματίες με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, χωρίς να υπάρχει επαρκής καθοδήγηση, ούτε κανόνες ορθής λειτουργίας, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών δομών του Φορέα στο πλαίσιο του δημοσίου.

Συζήτησαν ακόμα για τον ρυθμό απορρόφησης των υποθηκοφυλακείων και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και για το μεγάλο ποσό των εσόδων που συλλέγονται πλέον από το Ελληνικό Κτηματολόγιο που μένουν αναξιοποίητα.

Φάμελλος: Η απαξίωση του Κτηματολογίου είναι το Βατερλό του κ. Πιερακάκη

Για «απίστευτο μπάχαλο» στο Κτηματολόγιο με τις συναλλαγές των εξυπηρετούμενων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, πολιτών, να είναι τραγικές, με ουρές από τα ξημερώματα, με αντιδικίες, χωρίς χαρτί για φωτοτυπίες και υπολογιστές, είχε κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος νωρίτερα στη Βουλή.

Επισήμανε επίσης ότι με την τελευταία τροπολογία του κ. Πιερρακάκη «δεν μπορούν πλέον οι προϊστάμενοι του Κτηματολογίου να κάνουν αυτό που είναι υποχρεωτικό, τον έλεγχο νομιμότητας σε παλαιότερους τίτλους της αίτησης εγγραφής στο Κτηματολόγιο, ενώ η σημερινή τροπολογία επιτρέπει στους δικηγόρους να εγγράφουν τίτλους που δεν θα ελέγξει κανείς. Η απαξίωση του Κτηματολογίου αμφισβητεί το κράτος δικαίου, τις συναλλαγές και τις χρήσεις γης. Όλη η οικονομία συνδέεται με το Κτηματολόγιο και βέβαια το περιβάλλον».

Προειδοποίησε ότι με τον τρόπο αυτό οι εγγραφές θα γίνονται με εκκρεμότητες και «θα έχουμε Κτηματολόγιο, αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε».

«Αυτό είναι το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη; Αυτό είναι το μοντέλο της ανταγωνιστικής και σύγχρονης κοινωνίας του κ. Μητσοτάκη; Το κυριολεκτικό Βατερλό του κ. Πιερρακάκη συμβαίνει σήμερα στο Κτηματολόγιο με τριτοκοσμικές καταστάσεις», κατέληξε.



δήλωση κτηματογράφησηςκτηματολόγιοειδήσεις τώραΕλληνικό Κτηματολόγιοτροπολογία