Ελλάδα|19.03.2022 07:23

Χωρίς ιατρικό φάκελο ασθενών τα δημόσια νοσοκομεία - Το μεγάλο αγκάθι στο ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σοβαρά προβλήματα στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και γενικότερα του Συστήματος Υγείας, προκαλεί η έλλειψη ιατρικών φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία. Την ώρα δηλαδή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό αυτόν του προσωπικού γιατρού, ώστε να διατηρούνται όλα τα αρχεία των ασθενών αλλά και να ψηφιοποιήσει τις ιατρικές πληροφορίες, το ΕΣΥ παραμένει χωρίς αρχεία για τους ασθενείς.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς το περιορισμένο προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτόν το φόρτο εργασίας.

Ειδικότερα, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία υποχρεούνται να τηρούν αναλυτικά ιατρικό φάκελο των ασθενών, πολλά εξ αυτών δεν καταγράφουν καμία ιατρική πράξη ή θεραπεία.

Αποτέλεσμα όμως είναι να μην μπορεί να υπάρξει σύνδεση του ιατρικού ιστορικού των ασθενών με τον προσωπικό γιατρό που θεσμοθετείται άμεσα, αλλά και να μην μπορεί να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών δεδομένων μέσα από το ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόβλημα εντόπισε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας το οποίο απέστειλε κατ’ επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και κατά συνέπεια σε όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να σπεύσουν να τηρήσουν απαρέγκλιτα ιατρικό φάκελο των ασθενών.

Εξάλλου ο προσωπικός γιατρός που φιλοδοξεί να δημιουργήσει για όλους τους ασφαλισμένους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει ως βασική προϋπόθεση να τηρεί αναλυτικό φάκελο με όλα τα δεδομένα των ασθενών. Στόχος να μπορεί να γίνει συστηματική παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή σχετικά με το τι θεραπείες, ιατρικές πράξεις και νοσηλείες έχουν γίνει.

Ειδικότερα έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) σε διάφορα νοσοκομεία, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν κανέναν αρχείο για τις νοσηλείες των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι της Ιατρικής Υπηρεσίας από κοινού με τη νοσηλευτική υπηρεσία, πρέπει να τηρούν Ιατρικό Φάκελο Νοσηλείας Ασθενή στα νοσοκομεία όπου καταγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των νοσηλευόμενων ώστε να μπορεί να υπάρχει αρχείο με τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που απεστάλη σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ): «Κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) σε νοσηλευτικές μονάδες της Χώρας, διαπιστώθηκαν ελλείψεις
αναφορικά με τον Ιατρικό Φάκελο Νοσηλείας Ασθενή, που καθιστούν επείγουσα κι επιτακτική την υπενθύμιση ορθής τήρησής του».

Ο ΟΔΙΠΥ έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση των Εντύπων Ενιαίας Λειτουργίας για όλα τα νοσοκομεία, ενώ έχει ορίσει συγκεκριμένα αρχεία που πρέπει να τηρούνται.

Με βάση τις νέες οδηγίες, οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων πρέπει να καταγράφουν συγκεκριμένες ιατρικές πληροφορίες για τους ασθενείς, ώστε να δημιουργείται «Ιατρικός Φάκελος Νοσηλείας Ασθενή», ενώ τα έντυπα είναι κοινά για όλες τις νοσηλευτικές μονάδες.

Τι πρέπει να γίνεται βάσει των οδηγιών του υπουργείου Υγείας

  1. Βασική αξιολόγηση ασθενούς
  2. Νοσηλευτική Παρακολούθηση ασθενούς
  3. Χορήγηση φαρμάκων
  4. Ισοζύγιο υγρών
  5. Νοσηλευτικό έντυπο παρακολούθησης μετάγγισης αίματος και παραγώγων
  6. Έντυπο ανεπιθύμητων αντιδράσεων από την μετάγγιση αίματος και παραγώγων
  7. Βασική αξιολόγηση ασθενούς για έλκος πίεσης με την κλίμακα Norton
  8. Καταγραφή ελκών πίεσης
  9. Εκτίμηση κινδύνου πτώσης ασθενούς
  10. Διακομιδή ασθενούς από ΜΕΘ στο Νοσηλευτικό Τμήμα
  11. Πρωτόκολλο παραλαβής τιμαλφών και χρημάτων ασθενών
  12. Ανάθεση νοσηλευτικής φροντίδας ασθενών ΜΕΘ
  13. Διάγραμμα Ζωτικών Σημείων
  14. Ημερήσιο φύλλο νοσηλείας ΜΕΘ
  15. Έντυπο συμβάντος πτώσης
  16. Ιατρικές οδηγίες

Να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι οδηγίες πρέπει να τηρηθούν άμεσα, ενώ θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τον ΟΔΙΠΥ, οι οποίοι θα ξεκινήσουν σε 3 μήνες.

νοσοκομείαειδήσεις τώραυπουργείο Υγείαςηλεκτρονικός φάκελος υγείαςΕΣΥ