Ελλάδα|30.03.2022 11:13

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Τι είναι η τροπονίνη που βρέθηκε αυξημένη στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Newsroom

Σε πολύ αυξημένο ποσοστό φαίνεται πως ανιχνεύτηκε η ένδειξη τροπονίνη στις τοξικολογικές εξετάσεις τις 9χρονης Τζωρτζίνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εξελίξεις όσον αφορά στην υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας από την Πάτρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για ουσία της καρδιάς, που έπρεπε να ήταν έως 15 και εμφανίζεται στο…485!

Παράλληλα, την Πέμπτη 31 Μαρτίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για τις τοξικολογικές εξετάσεις της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου που πρόκειται να ρίξουν φως στο μυστήριο.

Τι είναι η τροπονίνη

Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.

Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης. Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός.

Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.

ειδήσεις τώραΠάτραεξετάσειςθάνατοιπαιδιάΡούλα Πισπιρίγκουτροπονίνη