Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Δεν χρειάζεται ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου για ποινική δίωξη - Στα ύψη η τροπονίνη στην Τζωρτζίνα
NewsroomΤην ώρα που οι εξελίξεις για τους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα είναι ραγδαίες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανίχνευση πολύ υψηλού ποσοστού τροπονίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας, δικηγόρος σημειώνει ότι δεν είναι απαραίτητη η ομολογία ή η σαφής αιτία θανάτου για να ασκηθεί ποινική δίωξη.
Η τροπονίνη είναι ουσία της καρδιάς, που έπρεπε να βρεθεί στις εξετάσεις μέχρι το 15 και εμφανίζεται στο…485! Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο OPEN ο Νίκος Γιαπρακάς 1.000 γονίδια έχουν ελεγχθεί στον γονιδιιακό έλεγχο χωρίς να έχει βρεθεί κάποιο πρόβλημα.
Επομένως όλοι στρέφουν το βλέμματα τους στις τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένεται να παραδοθούν αύριο Πέμοτη στον αρμόδιο ιατροδικαστή. Φαίνεται να έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο φάρμακο στις εξετάσεις του κοριτσιού και πρέπει να εξεταστεί αν η υπερβολική ποσότητα μπορεί να δημιούργησε πρόβλημα στους πνεύμονες και να οδήγησε στον θάνατο του παιδιού. Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν περάσει φυσικά και οι τιμές τις τροπονίνης.
Δεν χρειάζεται ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου για ποινική δίωξη
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δικηγόρος κυρία Βαρελά ανέφερε ότι οι θεράποντες γιατροί είναι εκείνοι που ξεκίνησαν την διερεύνηση της υπόθεσης και δεν υπέγραψαν τα πιστοποιητικά θανάτου των παιδιών υπογραμμίζοντας ότι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις.
«Αν έχουμε μια έκθεση που λέει υπάρχει ασφυκτικός θάνατος, τότε φυσικά υπάρχει εγκληματική ενέργεια κι επαρκείς ενδείξεις ενοχής για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το άτομο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο θύμα έχει μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθεί ότι έχει προβεί σε μια εγκληματική αμέλεια, παράλειψη ή ενέργεια. Αν το πόρισμα έχει απροσδιόριστη αιτία θανάτου, εφόσον δεν έχουμε ομολογία από κάποιο πρόσωπο, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί δια της εις άτοπον απαγωγής, να οδηγηθούν οι ανακριτικοί υπάλληλοι στην άσκηση ποινικής δίωξης. Εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ή γενετικό αίτιο, καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου», εξήγησε.
Πρόσθεσε δε ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι ήδη έχουν σαφή εικόνα για τον χώρο, τον χρόνο και τα πρόσωπα που βρίσκονταν δίπλα στην Τζωρτζίνα, στον θάνατό της, ωστόσο -μέχρι στιγμής- κανείς δεν έχει θεωρηθεί ύποπτος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος σημείωσε ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, για να συλλάβει κάποιον θα πρέπει ή τα στοιχεία πρέπει να είναι αδιάσειστα ή να έχει στα χέρια του το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας.
Κοινωνική λειτουργός από το Χαμόγελο του Παιδιού: Παραπέμψαμε τους γιατρούς να μιλήσουν σε εισαγγελέα
Την ίδια ώρα κοινωνική λειτουργός που απασχολείται στο Χαμόγελο του Παιδιού τόνισε ότι οι θεράποντες γιατροί είχαν απευθυνθεί στον οργανισμός, όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο η Τζωρτζίνα.
«Είχαμε πάρει αρχικά αίτημα από τους γιατρούς για τη στήριξη της οικογένειας, επειδή είχε χάσει δύο παιδιά, όπως κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Δηλώσαμε τη στήριξή μας στην οικογένεια και περιμέναμε το αντίστοιχο αίτημα από την ίδια την οικογένεια αν ήθελε τη στήριξή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι ο αρμόδιος φορέας για να διερευνήσει μια υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψαν τους γιατρούς να απευθυνθούν στην εισαγγελία για οτιδήποτε τους προβλημάτιζε. Η κ. Καλέγια επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε αίτημα από την οικογένεια, το Χαμόγελο του Παιδιού δεν μπορούσε να ξεκινήσει κάποια συνεργασία μαζί τους.
Σε κάθε περίπτωση την Πέμπτη αναμένεται το τελικό πόρισμα για την μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου. Παράλληλα, το πόρισμα από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει παραδοθεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας.
Ισχυρό το σενάριο για εγκληματική ενέργεια
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγή της που επικαλείται η εφημερίδα , η οικογένεια της Τζωρτζίνας, μόλις τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τον ιατρικό φάκελο της 9χρονης.
Σημειώνεται ότι πολλοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση ξεκαθαρίζουν ότι το ενδεχόμενο να υπήρξε εγκληματική ενέργεια είναι ανοιχτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, ο οποίος μιλώντας στο ethnos.gr και στον Τίμο Φακαλή ξεκαθάρισε ότι το σενάριο εγκληματικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό.
Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής ευρήματα στον πρώτο και στο δεύτερο θάνατο των παιδιών είναι ισχυρότατο το σενάριο ασφυκτικού θανάτου και ξεκαθάρισε ότι η αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας θα είναι το «κλειδί» για την υπόθεση.
Αννα Μαστοράκου: Δεν υπάρχει παθολογική αιτία για την Τζωρτζίνα
Η οικογένεια των κοριτσιών και συγκεκριμένα η μητέρα επιμένει στο σενάριο ότι οι θάνατοι των παιδιών προήλθαν από γονιδιακό πρόβλημα. Ωστόσο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, με δηλώσεις της, σημείωσε ότι αυτό το σενάριο, αποτελεί πλέον μία «απειροελάχιστη πιθανότητα», κάτι που θα καταφανεί από τον γονιδιακό καρδιακό έλεγχο ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η κ. Μαστοράκου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία παθολογική αιτία που να οδήγησε στον θάνατο την Τζωρτζίνα». Είπε συγκεκριμένα: «Έχουν εξετασθεί τα πάντα, έχουν αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε παθολογική αιτία για το παιδί. Η μόνη αιτία που απομένει να διερευνηθεί είναι αυτή της εγκληματικής ενέργειας».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σημείωσε μάλιστα για την μητέρα των κοριτσιών Ρούλα Πισπιρίγκου. «Η μητέρα είχε μία νωθρή αντίδραση όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την ανακοπή στο Καραμανδάνειο. Όταν ειδοποιήθηκαν οι γιατροί, το παιδί είχε ήδη φύγει. Δεν ξέρω αν δεν το είχε καταλάβει η μάνα, δεν ξέρω για ποιον λόγο είχε αυτή τη νωθρή αντίδραση, όμως οι γιατροί την επανέφεραν μετά από 55 λεπτά και μάλιστα το παιδάκι υπέστη εγκεφαλοπάθεια βαριάς μορφής. Και στη συνέχεια έμεινε στη ΜΕΘ Παίδων».
Τρεις ακόμα γιατροί βλέπουν μη παθολογικά αίτια
Τρεις ακόμη γιατροί από την Πάτρα, βλέπουν «μη παθολογικά» τα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας» σύμφωνα με την εφημερίδα. Μία γιατρός εκτίμησε ότι αν «η ιατροδικαστική έκθεση της Τζωρτζίνας γινόταν στην Πάτρα, με την εμπειρία που έχει η Αγγελική Τσιόλα και με βάση το γεγονός πως η Πατρινή ιατροδικαστής είχε κάνει τη νεκροψία της Ιριδας και είχε σημειώσει το "πνευμονικό οίδημα", τα πράγματα σήμερα ίσως ήταν διαφορετικά».
Άνδρας ιατρός εκτιμά ότι ανθρώπινο χέρι κρύβεται πίσω από την ιστορία και είναι έτοιμος να καταθέσει όλα όσα είχε βιώσει κατά τη διάρκεια νοσηλείας της 9χρονης, την άνοιξη του 2021. Σημαντική θεωρείται και η «κατάθεση» της δεύτερης γυναίκας ιατρού.
Σύμφωνα με την «Π» κανένας από τους τρεις γιατούς δεν έχει μιλήσει στα ΜΜΕ για την υπόθεση και προτιμούν να καταθέσουν στις Αρχές, όταν κληθούν.
Λέων στο ethnos.gr: Ξεκλειδώνει την υπόθεση η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού
Όπως λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας στο ethnos.gr γενικά η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού θα είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υπόθεσης και των άλλων δύο παιδιών γιατί αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν παθολογίες, αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν γενετικά αίτια ή κάποιο άλλο γεγονός παθολογικό προφανώς πηγαίνουμε κατευθείαν στον εξωγενή παράγοντα και στην εγκληματική ενέργεια. «Όσο απομακρύνουμε άλλες αιτίες, δηλ. για παράδειγμα παθολογικά αίτια, γενετικά αίτια κτλ. προφανώς είναι και το πλέον ισχυρό σενάριο η εγκληματική ενέργεια. Και εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έχουμε ισχυρή αιτία θανάτου που δεν θα μπορεί εύκολα να ανατραπεί».
Θα πρέπει να εξεταστούν τα τραύματα στα δύο παιδιά
Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις αειφόρες οδούς είπε ότι αυτό που έκανε είναι να κάνει γνωστό αυτό που δείχνει η βιβλιογραφία, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής. «Και είναι ξεκάθαρο από αυτήν ότι οι περισσότερες αποφράξεις αεροφόρων οδών που γίνονται ουσιαστικά είναι ανθρωποκτονίες και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται σε παιδιά.
Και πέρα από τα γενικά φαινόμενα της ασφυξίας- γιατί ο ασφυκτικός θάνατος δεν έχει ειδικά ευρήματα, έχει γενικά ευρήματα-μπορούμε να δούμε τραύματα στις αεροφόρες οδούς δηλ. στα έξω στόμια των αεροφόρων οδών που είναι η μύτη και το στόμα. Στα παιδιά μάλιστα πολύ σπάνια μπορούμε να δούμε τέτοια τραύματα γιατί έχουνε πολύ μικρή δυνατότητα αντίστασης και λόγω της σωματικής τους διάπλασης. Εντούτοις στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν. Τώρα αυτά τα δύο τραύματα-δηλ το ένα στο ένα παιδί στη μύτη, το άλλο στο παιδί που έχει τραύμα στο στόμα-, θα τα αξιολογήσουν οι συνάδελφοι που χειρίζονται την υπόθεση. Όμως σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα ευρήματα».
Τι είναι η τροπονίνη
Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης. Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός.
Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.
- Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
- Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
- Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο