«Χτυπάνε κόκκινο» τα hotspots της Βορείου Ελλάδος
Βασίλης Ιγνατιάδης«Χτυπάει κόκκινο» η κατάσταση με το Προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη. Εξαγριωµένοι πρόσφυγες που κρατούσαν ξύλα εγκλώβισαν υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου στο κέντρο φιλοξενίας των ∆ιαβατών και χρειάστηκε επέµβαση των ΜΑΤ.
Στη συγκεκριµένη δοµή, δυναµικότητας 750 ατόµων, διαµένουν σήµερα περίπου 1.200 πρόσφυγες και µετανάστες, µε τον αριθµό να αυξάνεται συνεχώς, καθώς καθηµερινά προσέρχονται νεοεισερχόµενοι από τον Εβρο που περνούν την πύλη και στήνουν αυθαίρετα σκηνές. Το φαγητό που σερβίρει ο Στρατός για τους υπεράριθµους δεν φτάνει ούτε για τους µισούς και αυτό δηµιουργεί εντάσεις που συχνά ξεφεύγουν από τα όρια.
Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι των εργαζοµένων, αυτό ήταν το σοβαρότερο από µια σειρά επεισοδίων στο camp, που συχνά έχουν στο στόχαστρο τους ίδιους. «Μας επιτίθενται και µας απειλούν. Εχουµε ζητήσει το διοικητήριο να εφάπτεται της εξωτερικής περίφραξης, ώστε να υπάρχει έξοδος διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου» σηµειώνει ο Σάββας Μητρίδης, ταµίας του Συλλόγου Εργαζοµένων στην Υπηρεσία Ασύλου, στον τοµεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν∆, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα ∆ιαβατά.
Εκτός ελέγχου
Η κατάσταση στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου λειτουργεί µία από τις δύο ανοιχτές δοµές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, έχει επιδεινωθεί σε σηµαντικό βαθµό τους τελευταίους µήνες, λόγω της «έκρηξης» των ροών από τον Εβρο. Νεοεισερχόµενοι πρόσφυγες και µετανάστες συρρέουν κατά δεκάδες καθηµερινά έξω από τη δοµή, ζητώντας να καταγραφούν και να τους δοθούν έγγραφα προσωρινής διαµονής. «Τους λέµε ότι αυτό γίνεται µόνο από την Αστυνοµία. Φεύγουν και επιστρέφουν έπειτα από µερικές ηµέρες µε το χαρτί στο χέρι. Μπαίνουν στον χώρο, στήνουν µια σκηνή και ζητούν φαγητό και καλύτερη στέγη» αναφέρουν οι άνθρωποι της Υπηρεσίας Ασύλου.
Σχεδόν 15 άτοµα ήταν και χθες έξω από την πύλη του πρώην στρατοπέδου περιµένοντας. «Θέλουµε χαρτιά. ∆εν έχουµε πού να µείνουµε. Η Αστυνοµία δεν µας δέχεται. Εδώ µας λένε να πάµε στην Αστυνοµία» λέει στο «Εθνος» ο 30χρονος Μπαγιάτ από το Ιράκ, ο οποίος µαζί µε τον Σάµαν από το Ιράν και αρκετούς άλλους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη µε φορτηγό πριν από µόλις δύο ηµέρες.
Εδώ είχαν µεταφερθεί και οι 75 πρόσφυγες και µετανάστες που είχαν κατασκηνώσει πρόσφατα στον πεζόδροµο της Αριστοτέλους, έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα Λευκού Πύργου. Το κτίριο της παλιάς αποθήκης που επιστρατεύτηκε εκτάκτως για τη στέγασή τους ως χώρος transit φιλοξενίας είναι σήµερα άδειο, αφού οι διαµένοντες µεταφέρθηκαν τµηµατικά στις αστυνοµικές υπηρεσίες για καταγραφή, αλλά παραµένει ως εφεδρεία για πιθανή επανάληψη ανάλογου περιστατικού.
Με τον χειµώνα να βρίσκεται προ των πυλών, οι πιέσεις αναµένεται να ενταθούν, καθώς περίπου 300 άνθρωποι ζουν έως σήµερα σε δεκάδες καλοκαιρινές σκηνές που έχουν στήσει πρόχειρα στο χώµα κατά µήκος της περίφραξης. Σύµφωνα µε τον υπεύθυνο του Κέντρου, Κώστα Σηµιτόπουλο, εκτός από τους σχεδόν 800 µόνιµα διαµένοντες, που είναι εγκατεστηµένοι σε κοντέινερ και λαµβάνουν µηνιαίο χρηµατικό βοήθηµα για τη σίτισή τους, τουλάχιστον άλλοι 280 δεν έχουν ούτε στέγη ούτε τροφή. Ο στρατός παρέχει καθηµερινά 130 µερίδες φαγητού, τις οποίες καλούνται να µοιραστούν µεταξύ τους, γεγονός που δηµιουργεί εντάσεις.
Η Σαµέα από το Αφγανιστάν µαζί µε τις δύο κόρες της, τη 16χρονη Σάµα και την 11χρονη Σάµπα, βρίσκονται εκεί τους τελευταίους δύο µήνες. «Μένουµε και οι τρεις µας σε µια σκηνή. Τα βράδια κρυώνουµε, προχθές µας έδωσαν κουβέρτες. Το φαγητό δεν φτάνει για όλους» λέει.
Ανήλικοι κρατούνται σε ΑΤ ακόµη και για τρεις µήνες
Από έναν έως και τρεις µήνες παραµένουν κρατούµενοι σε αστυνοµικά τµήµατα εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες έως ότου βρεθεί κάποια θέση γι’ αυτούς σε δοµή φιλοξενίας!
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, η νοµοθεσία που αφορά τους αιτούντες άσυλο ορίζει ότι η κράτηση ανηλίκου πρέπει να αποφεύγεται. Οταν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει η κράτηση να είναι όσο το δυνατόν συντοµότερη και να συνοδεύεται από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και από 24ωρη παρακολούθηση από εξειδικευµένο προσωπικό.
«Στην πράξη, ωστόσο, η προστατευτική φύλαξη λαµβάνει χώρα σε κελιά αστυνοµικών τµηµάτων, όπου η χρονική διάρκεια παραµονής κυµαίνεται από τριάντα ηµέρες µέχρι και τρεις µήνες υπό κανονικές συνθήκες κράτησης και µάλιστα χωρίς τη δυνατότητα προαυλισµού» επισηµαίνεται και προστίθεται ότι κρατούνται µέχρι και 20 ανήλικοι σε ένα κελί, που συχνά είναι δίπλα σε κελιά ενήλικων κατηγορούµενων για αδικήµατα του κοινού ποινικού δικαίου.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), σήµερα διατίθενται 1.195 θέσεις σε δοµές φιλοξενίας ανηλίκων, ενώ ο συνολικός αριθµός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.558.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ