Ελλάδα|21.04.2022 11:58

Πόσο ελληνικό είναι το κατσίκι που θα φάμε το Πάσχα: Τι λένε οι κτηνοτρόφοι στο ethnos.gr - Γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές από την Ρουμανία

Τίμος Φακαλής

Μειωμένες τουλάχιστον κατά 40% είναι οι εισαγωγές αμνοεριφίων φέτος (μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη)-σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο-από την Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο από την Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αυτό προκύπτει από τα πιστοποιητικά ενδοκοινοτικού εμπορίου (TRACES) των βασικών πυλών εισόδου που φτάνουν τα αρνιά στη χώρα μας (Προμαχώνας, Ορμένιο, Κυπρίνος στο Έβρο, Νυμφαία στη Ροδόπη και Εξοχή στη Δράμα) και έχουν συγκεντρώσει ο ΕΛΓΟ, η ΔΑΟΚ και οι ΔΟΥ. «Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ μικρότερα ποσοστά θα κυμανθούν και οι ‘ελληνοποιήσεις’ ρουμανικών αμνοεριφίων. Η μεγάλη πλειοψηφία των αρνιών και κατσικιών που θα αγοράσει φέτος ο καταναλωτής είναι ελληνικά» τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος. 

«Δεν θα εξαλειφθούν ποτέ οι ‘ελληνοποιήσεις’. Πάντα θα υπάρχει το κίνητρο για κάποιους να εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, η αίσθησή μας τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ότι προφανώς οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι συνειδητοποιημένοι και φροντίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους» δήλωσε από την πλευρά του στο ethnos.gr ο Στράτος Νικολάου γενικός διευθυντής διασφάλισης ποιότητας αγροτικών προϊόντων του ΕΛΓΟ- “Δήμητρα”.

Γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές από την Ρουμανία

Όπως εξηγεί ο κ. Πεβερέτος η αύξηση του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων στην Ρουμανία αλλά και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας σε νέες αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μείωσε τις εξαγωγές προς την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αμνοεριφίων ο οποίος υπολογίζεται σε 10 εκατ. πρόβατα.

«Τις τελευταίες δύο μέρες μπήκαν από τη Ρουμανία 6.000 αρνιά στην ελληνική αγορά. Πόσα έχουν πάει στα σφαγεία και πόσα έχουν μείνει στα χέρια των κτηνοτρόφων δεν μπορούμε να το πούμε. Ξέρουμε, όμως, ότι πριν μια βδομάδα-ιδίως στη Ρουμανία-οι τιμές ήταν υψηλές για αυτό και δεν είχαμε και μεγάλες εισαγωγές όπως καταγράφονταν άλλες χρονιές. Όταν οι Ρουμάνοι πωλούν 4-4,5 ευρώ ζωντανό το αρνί, αυτό αντιστοιχεί με 7-7.5 ευρώ σφάγιο, αν βάλεις και τα μεταφορικά για να ρθεί εδώ οι τιμές είναι ίδιες με αυτές που πουλάμε εμείς» τονίζει ο κ. Πεβερέτος.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Από τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στα νησιά το σφάγιο πωλείται στον έμπορο από 5 ευρώ το κιλό γιατί δεν υπάρχουν εκεί σφαγεία και τα αγοράζουν οι έμποροι ζωντανά. Στην Κρήτη οι κτηνοτρόφοι πουλούν τα αρνιά γύρω στα 7 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές που πωλούν οι κτηνοτρόφοι κυμαίνονται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό. Τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια αναμένεται να πουληθούν στα κρεοπωλεία 12 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους. «Άρα όσα κρεοπωλεία πωλούν στα 13-14 ευρώ το κιλό αρνιά, εκεί μιλάμε για αισχροκέρδεια» εξηγεί ο Ζήσης Παρλίτσης, Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, του μεγαλύτερου σε όλη την Ελλάδα αριθμώντας 1.100 μέλη.

Μειωμένη κατανάλωση

Και οι δύο κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι μειωμένη θα είναι φέτος και η κατανάλωση κρέατος λόγω της ακρίβειας αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. «Πολλοί δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν. Δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν 14-15 ευρώ το κιλό που προσπαθούν κάποιοι να πουλήσουν» λέει ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου.

Ξεφορτώθηκαν πρόωρα και σε χαμηλές τιμές σε εμπόρους αρνιά γιατί δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν

Όπως εξηγούν οι κτηνοτρόφοι εδώ και δύο μήνες αρκετά αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν σε τιμές κοντά στα 5 ευρώ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να τα ταΐσουν εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έμποροι τα έβαλαν σε δικούς τους χώρους, ενώ κάποιοι άλλοι τα έσφαξαν και τα διατήρησαν σε ψυγεία και θερμοκρασίες 1,5 βαθμού κελσίου κάτω από το μηδέν και τα πωλούν για φρέσκα τώρα το Πάσχα. «Αυτοί μπορούν να τα πουλήσουν και δέκα ευρώ στον καταναλωτή» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Πουλάνε με χασούρα οι κτηνοτρόφοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΚ, ενώ η ανώτερη τιμή πώλησης των κτηνοτρόφων είναι 8 ευρώ (από 6.5 ευρώ πέρσι) η παραγωγή ενός κιλού αρνιού φτάνει στα 9 ευρώ για τον κτηνοτρόφο. «Δεν καλύπτεται το κόστος. Πουλάμε με ζημιά. Μπαίνουμε μέσα. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε τα κοπάδια μας, τα χωράφια μας και το κυριότερο να σώσουμε τα χωριά μας γιατί θα ερημώσουν οι οικογένειές μας. Η κτηνοτροφία περνά την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 χρόνων» εξηγεί ο κ. Παρλίτσης. Το συνολικό κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, με το 65%-70% αυτού να αφορά τις ζωοτροφές και το 15%-20% την ενέργεια. Τα στοιχεία από πρόσφατα τιμολόγια κτηνοτρόφων είναι ενδεικτικά. Όπως  λέει ο κ. Παρλίτσης ενώ μέχρι πέρσι πλήρωνε ρεύμα 200 ευρώ για την κτηνοτροφική του μονάδα, του ήρθε φέτος λογαριασμός 1.200 ευρώ για αντίστοιχη περίοδο.

Το τριφύλλι, που πέρυσι τέτοια εποχή πωλούνταν στα 0,17-0,18 ευρώ το κιλό (στα νησιά έφθανε και τα 0,25 ευρώ), φέτος έχει φθάσει τα 0,40 ευρώ και στα νησιά και τα 0,50 ευρώ. Το καλαμπόκι από 0,22 ευρώ πέρυσι, φέτος έχει ξεπεράσει τα 0,45 ευρώ, το κριθάρι από 0,20 ευρώ έφθασε στα 0,38 ευρώ και η σόγια από 0,40 ευρώ πέρυσι, έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα στα 0,67 ευρώ.

Εισαγωγές από Ρουμανία

Συνολικά από την  Ιανουαρίου μέχρι και τις 16 Απριλίου έχουν εισαχθεί 75.644 αμνοερίφια σε αντίθεση με το περσινό διάστημα από (1η Ιανουαρίου εώς και 6 Μαΐου) όπου είχαν εισαχθεί στη χώρα 132.912 αμνοερίφια κυρίως από την Ρουμανία (από αυτά 69.070 προορίζονταν για πάχυνση και 63.943 για άμεση σφαγή, εντός 48 ωρών). «Καταγράφεται σημαντική μείωση φέτος» τονίζει ο κ. Νικολάου. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος από τις 11 Απριλίου- την βδομάδα δηλ. πριν την Μεγάλη Βδομάδα μέχρι και τις 16 Απριλίου εισήχθησαν στην Ελλάδα μόλις 34.592 αμνοερίφια κυρίως από την Ρουμανία είτε για άμεση σφαγή, είτε για πάχυνση ενώ μια σχετικά μικρή αύξηση εισαγωγών αναμένεται αυτήν τη βδομάδα.

Σαφάρι ελέγχων από μεικτά κλιμάκια για να αποτραπούν ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σαφάρι ελέγχων από μεικτά κλιμάκια. Υπό τον συντονισμό Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, με υπεύθυνη τη Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου και Επιχειρησιακή Συντονίστρια την κτηνίατρο Αναστασία Χαραλαμποπούλου, με τη συμμετοχή των μεικτών κλιμακίων της ΔΙΜΕΑ, του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ, του Λ.Σ. της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, των Τελωνείων, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ, πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της Χώρας, στους κεντρικούς οδικούς άξονες, σε σφαγεία και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε κεντρικές αγορές, σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, με στόχο να αποτραπούν «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αμνοεριφίων και αυγών.

«Παρακολουθούμε τί μπαίνει στη χώρα, παρακολουθούμε τί πάει στο σφαγείο και στη συνέχεια ακολουθούμε τα τιμολόγια στους εμπόρους και από κει ιχνηλατούμε σε ποια κρεοπωλεία κατέληξαν. Ο δικός μας σκοπός είναι να δημιουργούμε όσο το δυνατόν παραπάνω εμπόδια για να εμποδίσουμε αυτή τη συγκεκριμένη πρακτική 'ελληνοποιήσεων'» αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Κυριότερες παραβάσεις που διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφορούν την έλλειψη στοιχείων ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης των σφαγείων, την έλλειψη αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή στο κρεοπωλείο και την έλλειψη ζ ζυγιστικής ή έλλειψη διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή (όταν δεν υπάρχει η ζ σημαίνει ότι αποφεύγει να δηλώσει το κρεοπωλείο ως προς το τι πουλάει).

κατσίκιαΡουμανίαΠάσχακτηνοτρόφοικρεοπωλείοειδήσεις τώραΠάσχα 2022αρνιάτιμές