Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες στον τουρισμό - Πόσοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους
Τίμος ΦακαλήςΈτοιμη να φορέσει λευκή ποδιά και να πιάσει το δίσκο σερβίροντας φρέσκα ψάρια και ελληνικές γεύσεις στους τουρίστες που θα παραθερίσουν φέτος το καλοκαίρι στη Χαλκιδική είναι η Κριστίνα Ντίβι. Η 27χρονη Ουκρανή πρόσφυγας από το Κίεβο εγκατέλειψε την ουκρανική πρωτεύουσα ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου και ήρθε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την μικρότερη αδερφή της, αφήνοντας, όμως, πίσω την τρίτη αδερφή της.
Από τις 8 Μαΐου θα δουλεύει ως σερβιτόρος σε ψαροταβέρνα στη Βουρβουρού, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Η Κριστίνα είναι μια από τους 8.143 -μέχρι στιγμής-Ουκρανούς που έκαναν αίτηση και είναι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, αποκτώντας, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να βρουν δουλειά στη χώρα και να ξαναστήσουν την ζωής τους από την αρχή. «Μου αρέσουν όλα στην Ελλάδα. Ο ήλιος, η θάλασσα, οι άνθρωποι, η κουλτούρα, το φαγητό. Ανυπομονώ να ανοίξει το εστιατόριο και να ξεκινήσω να δουλεύω» δήλωσε στο ethnos.gr η νεαρή από το Κίεβο η οποία επισκέπτονταν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για διακοπές. «Δεν θέλω να επιστρέψω στο Κίεβο. Πολλοί φίλοι μου σκοτώθηκαν, οι γονείς μου δεν ζουν πια και το μαγαζί που δούλευα έκλεισε. Δεν έχω κάτι να με κρατάει εκεί. Θέλω να στήσω την ζωή μου από την αρχή στην Ελλάδα και να δοκιμάσω νέες εμπειρίες».
Αγγελίες για δουλειά σε beach-bar, ταβέρνες και ξενοδοχεία
Ταβέρνες, εστιατόρια, beach bar και ξενοδοχεία αναζητούν προσωπικό, αναρτώντας αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε γκρουπ και τσατ υποστήριξης Ουκρανών που έχουν δημιουργηθεί στο viber και στο messenger.
«Γεια σε όλους τους Ουκρανούς της ομάδας και παρακαλώ επιτρέψτε μου να εκφράσω τη συμπάθειά μας σε αυτό που περνάτε. Λάβαμε αιτήσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα από Ουκρανούς επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας στην εταιρεία μας, διαθέτουμε περισσότερα από 300 κέντρα ευεξίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Και αποφασίσαμε να σταθούμε σε όλους τους Ουκρανούς που έχασαν τις δουλειές τους και θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων μια αγγελία στο διαδίκτυο.
Ολένα Σοτνίκοβα: Η εθελόντρια που αναζητά εργασία για τους Ουκρανούς
Δεκάδες είναι τα αιτήματα που δέχεται για να τους βοηθήσει να βρουν μια δουλειά η Ολένα Σοτνίκοβα η οποία ζει τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από του Ουρκανούς, όσο και από τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν μιλούν ελληνικά, ενώ κάποιοι δεν γνωρίζουν ούτε αγγλικά. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα με την διαμονή τους καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν στέγη μόνο στον υπάλληλο που θα εργαστεί στη ξενοδοχειακή μονάδα και όχι σε όλη την οικογένεια» τόνισε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr η κ. Σοτνίκοβα. Σεμινάρια αναζήτησης εργασίας και ενημέρωσης για τα εργασιακά δικαιώματα πραγματοποιούν και ΜΚΟ όπως η Solidarity Now και η IRC Hellas με το ενδιαφέρον συμμετοχής των Ουκρανών σε αυτά να είναι μεγάλο.
Προβλήματα γραφειοκρατίας
Δεν λείπουν, όμως, και τα προβλήματα γραφειοκρατίας που συναντούν αρκετοί Ουκρανοί σε δημόσιες υπηρεσίες όταν απαιτείται η έκδοση κάποιου πιστοποιητικού για να ξεκινήσουν να εργάζονται. Υπάλληλοι αρνούνται να εκδώσουν τα σχετικά έγγραφα, όπως προβλέπονται από τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, γιατί όπως λένε δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτούς η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομολογίας. «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες, καταγράφουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε άμεσα» απαντά ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης.
Μάνος Λογοθέτης: Καταγράφεται μια τάση επιστροφής προσφύγων στην Ουκρανία
Μέχρι τις 28 Απριλίου έφτασαν στην Ελλάδα 23.058 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Από αυτούς έχουν υποβάλει αίτηση για παροχή προσωρινής προστασίας 12.817 και έχουν λάβει 8.143 άτομα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. «Έχουμε μια τάση σχεδόν το 60% να επιλέγει να καταγραφεί και το υπόλοιπο να μετακινείται. Παρατηρείται μια μείωση του αριθμού εξόδου πολιτών από την Ουκρανία και από τις 120.000 την μέρα, φτάσαμε στις 40.000 που εξέρχονται καθημερινά πανευρωπαϊκά. Και αντίστοιχα παρατηρούνται πολύ μεγάλα ρεύματα επιστροφών στην Ουρανία είτε προσωρινών, είτε μόνιμων. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε τις μετακινήσεις εντός ζώνης Σένγκεν. Το ουρανικό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Λογοθέτης.
Από 4.655 Ουκρανούς πρόσφυγες που έφταναν την βδομάδα, σήμερα δεν ξεπερνούν τους 500
Ενδεικτικό είναι ότι την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου μπήκαν στη χώρα 4.655 Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ την τελευταία βδομάδα του Απριλίου πέρασαν τα σύνορα μόλις 500. Σχολιάζοντας τα αιτήματα των Ουκρανών για εργασία ο κ. Λογοθέτης τόνισε ότι «αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως κράτος, ήταν να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη εργασία το οποίο και κάναμε».
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών κάνουν λόγο για συνολικά 10 εκατ. πρόσφυγες που θα πρέπει να απορροφήσει η Ευρώπη μέχρι το τέλος του πολέμου, ενώ μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει την χώρα 5,5 με 6 εκατ. πρόσφυγες.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά