Ελλάδα | 04.05.2022 14:36

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του 3χρονου κοριτσιού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μυστήριο εξακολουθεί να πλανάται αναφορικά με το θάνατο του 3χρονου κοριτσιού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Τη στιγμή που οι γονείς αποχαιρέτησαν το αγγελούδι τους στο χωριό Κομπότι της Αιτωλοακαρνανίας, τα ερωτήματα είναι πολλά και ακόμα αναπάντητα.

Η νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε από ιατροδικαστή, δεν έδειξε κάποια σαφή συμπεράσματα. Κάνει λόγο για εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο, αυτό αποτελεί σύμπτωμα και όχι την αιτία του θανάτου του κοριτσιού.

Πλέον οι ελπίδες στρέφονται στις ιστολογικές και κυταρρολογικές εξετάσεις, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι για να βγουν τα αποτελέσματά τους, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ίσως ακόμα και κάποιοι μήνες.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας του κοριτσιού, Νίκο Διαλυνά, οι γονείς έχουν καταθέσει μήνυση, προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα, ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ιατρικό λάθος. Όπως αναφέρει ο κ. Διαλυνάς, πολλά ερωτηματικά γεννάει το γεγονός ότι το κοριτσάκι νοσηλευόταν για έντεκα ημέρες, από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 30 Απριλίου, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», χωρίς να έχει βγει κάποια διάγνωση από τους θεράποντες γιατρούς. Μάλιστα, ο κ. Διαλυνάς χαρακτήρισε ως «ντροπή» το συγκεκριμένο γεγονός.

Στο γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, μέχρι να βγει κάποιο ασφαλέστερο συμπέρασμα, αναφέρθηκε και η πραγματογνώμονας που όρισε η οικογένεια του κοριτσιού, Κατερίνα Αποστολίδου. Η ίδια λέει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι εξετάσεις που υποβλήθηκε η 3χρονη στο νοσοκομείο, καθώς και όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνει ο ιατρικός φάκελός της, τον οποίο έχει ζητήσει και η οικογένεια.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει παρέμβει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», γεγονός που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, από την επιστημονική κοινότητα εκφράζονται εκτιμήσεις, μήπως το παιδί έπασχε από κάποια πολύ σπάνια νόσο.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, το κοριτσάκι εισήχθη τη Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με πρησμένο τον αστράγαλο του αριστερού ποδιού της και πόνο στο ένα χέρι, ενώ μετά από λίγο ανέβασε 38 πυρετό. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύθηκε για έντεκα ημέρες, χωρίς να μπορέσουν οι θεράποντες να διαγνώσουν από τι πάσχει το παιδί. Μεταξύ άλλων εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι τα συμπτώματά της παραπέμπουν στη νόσο Καβασάκι ή σε long covid-19. Οι γονείς του παιδιού πέρασαν πριν από κάποιο χρονικό διάστημα κορονοϊό και θεωρήθηκε ότι πιθανότατα και το παιδί είχε νοσήσει ασυμπτωματικά, μια και είχε αντισώματα.

Η κατάσταση του κοριτσιού επιβαρύνθηκε σημαντικά και το πρωί του Σαββάτου 30 Απριλίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου εισήχθη αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, μετά από περίπου 2,5 ώρες το παιδί κατέληξε. Κατά τον πρόεδρο των εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», Γιώργο Δόντσιο, σύμφωνα με τους γιατρούς το κοριτσάκι κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

κοριτσάκιΙπποκράτειοθάνατοςΝοσοκομείο Παπαγεωργίουμήνυση