Προειδοποίηση Νεφελούδη στους εργοδότες: 11.000 ευρώ το πρόστιμο για τον κατώτατο μισθό
NewsroomΤα εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας για να επαναφέρει στην έννομη τάξη τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με την υπουργική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης.
Ο ίδιος, μιλώντας χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του news247 στους 88,6 τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο εργοδότης μπορεί να μην θέλει να τηρήσει το νόμο αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρει. Επειδή έχει χαρακτηριστικά αναγκαστικού δικαίου η υπουργική απόφαση, η μη εφαρμογή του έχει σοβαρές ποινικές κυρώσεις. Θα συνιστούσα, λοιπόν, σε όποιον εργοδότη σκέφτεται περίεργα, να το σκεφτεί και δεύτερη φορά.
Η νομιμότητα συμφέρει τελικά. Εμείς από το πληροφοριακό μας σύστημα θα εντοπίσουμε τι κάνει ο κάθε εργοδότης. Μπορούμε να επιβάλλουμε το ανώτατο πρόστιμο που είναι 11.000 ευρώ ανά άνθρωπο. Επίσης, η προσπάθεια μετατροπής της πλήρους σε μερική απασχόληση είναι εργατική μεταβολή είτε την υπογράφει ο εργαζόμενος είτε όχι.
Ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει ανώνυμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να γίνει στη συνέχεια η παρέμβασή μας. Παρακολουθούμε όλες τις μεταβολές των ατομικών συμβάσεων έτσι όπως καταγράφονται στην "Εργάνη". Να το ξέρουν καλά αυτό οι εργοδότες. Έχουμε πλήρη στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για όλους. Στις 28 του μηνός θα δούμε λοιπόν τι στοιχεία έχουμε». Eπίσης, ο κ. Νεφελούδης προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές διότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία και στον Έλληνα εργαζόμενο».
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το επάγγελμα του διανομέα και συμπλήρωσε ότι η δραστηριότητα της φινλανδικής εταιρείας Wolt βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο του υπουργείου.
Οι αυξήσεις στα 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ
τα 400 ευρώ αυξάνεται από τον Φεβρουάριο το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας, καθώς συμπαρασύρεται από τον κατώτατο μισθό
Η αύξηση για τους ανέργους είναι 40 ευρώ τον μήνα. Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και σε μηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο. Συνεπώς, το νέο ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 15,97 ευρώ και το νέο μηνιαίο στα 400 ευρώ.
Στο βασικό ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και 10% προσαύξηση -δηλαδή επιπλέον 40 ευρώ (από 36 σήμερα)- για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μαζί με το επίδομα ανεργίας αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα και παροχές. Για παράδειγμα, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.
Τα 24 επιδόματα που πρόκειται να επηρεαστούν από τον νέο κατώτατο μισθό
- τακτικής επιδότησης ανεργίας,
- επίσχεσης εργασίας,
- μακροχρόνια ανέργων,
- ειδικό εποχικό,
- ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
- ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
- ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
- αφερεγγυότητας του εργοδότη,
- διαθεσιμότητας,
- παροχή προστασίας της μητρότητας,
- μαθητείας,
- ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
- πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
- ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
- ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
- επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
- επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
- βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
- άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
- προγράμματα απασχόλησης.
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά