Ελλάδα|24.05.2022 20:03

Σε αυξημένη επιφυλακή στρατός και συνοριοφύλακες στον Έβρο - Αυξάνεται η πίεση στα σύνορα με Τουρκία

Newsroom

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το λιμενικό στο Αιγαίο, αλλά και ο στρατός και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία, όπου καθημερινά επιχειρούν μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα μας. Μετά τη χθεσινή έντονη μέρα στο Αιγαίο και σήμερα, Τρίτη, 4 φουσκωτά σκάφη προσπάθησαν να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά με 150 μετανάστες, με το λιμενικό να καταφέρνει να τους αποτρέψει μεταξύ Χίου και Σάμου. Δύσκολο καλοκαίρι περιμένουν όμως και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, όπου έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», καθώς καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας, με τη μεγαλύτερη πίεση να καταγράφεται στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Η εικόνα της πίεσης που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία, αποτυπώνεται στις συλλήψεις που έχουν γίνει, τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, ο Μάιος ήταν το κομβικό σημείο που σήμανε τον συναγερμό. Τον Μάιο του 2021 είχαν γίνει στο Αιγαίο 133 συλλήψεις ενώ φέτος έχουν γίνει -μέχρι στιγμής- 355 συλλήψεις. Αντίστοιχα στον Έβρο τον περσινό Μάιο είχαν γίνει 266 συλλήψεις, ενώ φέτος, έχουμε ήδη 320 συλλήψεις.

Η ΕΛΑΣ έχει πληροφορίες για τα οργανωμένα κυκλώματα παράτυπων μεταναστών, οι οποίες κάνουν λόγω ακόμη και για δωρεάν μεταφορά μέχρι τον Έβρο και δωρεάν βάρκες. Οι Έλληνες συνοριοφύλακες καταγγέλουν ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες συμμετέχουν ενεργά στο να περάσουν οι παράτυποι μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.

Σε αυξημένη επιφυλακή στρατός και συνοριοφύλακες στον Έβρο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το πρώτο τετράμηνο του 2021 απετράπη η είσοδος σε 4.000 μετανάστες, ενώ φέτος για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 12.000 μετανάστες. Βίντεο και φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν την αυξημένη κινητικότητα των Τούρκων διακινητών στον Έβρο, με τους παράτυπους μετανάστες να περνούν το ποτάμι από σημεία που η στάθμη είναι χαμηλότερη.

Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 10 διακινητές και 37 παράτυπους μετανάστες, ενώ την ακριβώς επόμενη εβδομάδα από 17-23 Μαΐου συνέλαβαν 18 διακινητές και 69 παράτυπους μετανάστες.

Tόσο ο στρατός όσο και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση. Για τον έλεγχο των σημείων που δεν υπάρχει φράχτης, οι αρχές χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική ασπίδα που έχουμε στη διαθεσή μας με τις θερμικές κάμερες που καταγράφουν μέρα και νύχτα την έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, αλλά και τα ραντάρ.

λιμενικόμεταναστευτικόΈβροςΑιγαίοειδήσεις τώρασύνοραμετανάστεςπαράτυποι μετανάστες