Ελλάδα | 25.05.2022 09:00

Λέπρα: Η κατάσταση της υγείας της ασθενούς στην Πάτρα και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Newsroom

Δεύτερο κρούσματα λέπρας εντοπίστηκε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα. Η 65χρονη νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο και η υγεία της εξελίσσεται ομαλά με τη θεραπευτική ομάδα της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής να έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, αναφέρει το pelop.gr. Πριν από λίγες ημέρες είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα στο Αττικόν.

«Η ασθενής ήρθε στην κλινική μας με εκτεταμένες δερματικές βλάβες. Άμεσα σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου μας, τους οφθαλμιάτρους, τους παθολογοανατόμους, τους μικροβιολόγους καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη νόσο Χάνσεν. Ωστόσο, στείλαμε δείγματα στο Αττικόν για επιβεβαίωση απ’ όπου πράγματι μας ήρθε θετική απάντηση», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η καθηγήτρια και διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Σοφία Γεωργίου.

Η ίδια εξήγησε στην εφημερίδα «Πελοπόνησσος» ότι «άμεσα ξεκινήσαμε τη θεραπεία της και λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την απομόνωση του περιστατικού. Όλα δείχνουν ότι η πορεία της εξελίσσεται ομαλά. Η νόσος αυτή είναι μεταδοτική, αλλά η επώασή της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια».

Τέσσερα περιστατικά το 2011

Η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει εξαφανιστεί. Ανατρέχοντας στο αρχείο της «Π», εντοπίσαμε ότι τον Ιούλιο του 2011 είχαν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, τέσσερα περιστατικά από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν είναι από τα περιστατικά που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα, καθώς σποραδικά καταγράφονται περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται πλήρως.

Πρόκειται για μια χρόνια βακτηριδιακή ασθένεια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και να προσβάλλει εσωτερικά όργανα. Επίσης, μπορεί να προσβάλλει τη μύτη, τον λαιμό, τα μάτια κ.ά.

Τα συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα είναι οι εκτεταμένες βλάβες στο δέρμα. Συνήθως, ξεκινάει από μία κόκκινη κηλίδα, η οποία απλώνεται και προκαλεί τη ξηρότητα του δέρματος. Επίσης, στα συμπτώματα που περιγράφονται είναι οι παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια, η αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης, η απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

Πάτραειδήσεις τώραασθενήςκρούσμα