Ελλάδα|11.02.2019 12:52

Σχιστό: Η ομάδα κρούσης που βάζει τέλος στο παρεμπόριο άγριων πτηνών

Ευλαμπία Ρέβη

Στόχο να κλείσουν οριστικά το παράνοµο παζάρι ειδών άγριας ζωής που γίνεται στο Σχιστό έχουν βάλει τα µέλη της οµάδας που αποτελείται από αστυνοµικούς, θηροφύλακες και προσωπικό του ∆ασαρχείου Αιγάλεω.

Οπως επισηµαίνουν στο «Εθνος», οι έλεγχοι για την καταπολέµηση του παρεµπορίου άγριων πτηνών είναι εντατικοί την τελευταία τριετία. Στο διάστηµα αυτό και χάρη στις επεµβάσεις τους έχουν κατασχεθεί και απελευθερωθεί στη φύση περίπου 3.000 πουλιά. Για πρώτη φορά εδώ και τρεις συνεχόµενες Κυριακές εφαρµόζουν µια διαφορετική τακτική, πιο επιθετική. Στήνουν λίγο πριν από τις πέντε τα ξηµερώµατα δύο µπλόκα στην περιοχή: ένα στο σηµείο όπου γίνεται κάθε εβδοµάδα το παζάρι και ένα λίγα µέτρα πιο κάτω.

Την πρώτη Κυριακή 27 Ιανουαρίου κατασχέθηκαν περίπου 90 πουλιά που ανήκουν στην άγρια πανίδα, ενώ τις επόµενες δύο δεν εµφανίστηκε ούτε ένας παράνοµος πωλητής. «Στόχος µας είναι σιγά σιγά να διαλυθεί αυτό το αίσχος. Πολλοί δεν το γνωρίζουν, όµως, το παρεµπόριο άγριας ζωής είναι µεταξύ των πιο επικερδών παράνοµων δραστηριοτήτων παγκοσµίως, µετά το εµπόριο όπλων, τη διακίνηση ναρκωτικών και το human trafficking. Το υπόβαθρο, λοιπόν, είναι µεγάλο και η δουλειά µας δύσκολη. Εµείς δεν θα σταµατήσουµε τις προσπάθειές µας ως οµάδα µέχρι αυτό το παζάρι να µη στηθεί ποτέ ξανά» επισηµαίνει ο αστυνοµικός Σταύρος Αθανασίου.

«Χρειάζεται συνδροµή από πολλές υπηρεσίες αλλά και οργάνωση για να επιτύχουµε τον στόχο µας και να κλείσει επιτέλους αυτό το παζάρι. Εάν σε αυτά προσθέσουµε και τη συνέπεια που απαιτείται να επιδείξουµε, τότε πιστεύω ότι µε τη διαρκή παρουσία µας στον χώρο, τις Κυριακές, το συγκεκριµένο παζάρι να πάψει να στήνεται» λέει από την πλευρά του ο δασονόµος Πρίαµος Παρισινός. «Ολη αυτή η ιστορία µε το παράνοµο παζάρι κρατάει χρόνια. Η προσπάθεια για να το διαλύσεις είναι πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι είµαστε σε καλό δρόµο» προσθέτει. «Κρύβονται πολλά χρήµατα» «Στο παζάρι του Σχιστού συµµετέχουν άτοµα µε παραβατική συµπεριφορά, ενώ εκεί κρύβονται πολλά χρήµατα. Χρειάζεται υποµονή για να αντιµετωπιστεί οριστικά αυτή η κατάσταση. Υπάρχει συνεργασία των αρµόδιων φορέων, ενώ και η θέλησή µας να συνεχίσουµε το έργο µας είναι ακµαία» σχολιάζει ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Κυνηγετικής Οµοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος.

Ο φορέας που παραλαµβάνει τα άγρια πουλιά έπειτα από κάθε επιχείρηση είναι ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». «∆ουλειά µας είναι να αξιολογούµε ποια ζώα είναι έτοιµα να απελευθερωθούν και ποια ενδεχοµένως χρειάζονται νοσηλεία. Πολλές φορές τα πουλιά είναι σε πολύ κακή κατάσταση» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΝΙΜΑ», Μαρία Γανωτή. 

«Στην πρώτη επιχείρηση, στα τέλη Ιανουαρίου, τα πουλιά είχαν µόλις αιχµαλωτιστεί. Αυτό έδειξε η συµπεριφορά τους όταν τα ελευθερώσαµε. Εφυγαν αµέσως. Ως προς τα είδη, επρόκειτο για σπίνους, φλώρους, καρδερίνες και διάφορα είδη τσιχλονιών. Oλο αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να σταµατήσει» καταλήγει.

πτηνάδασαρχείοΣχιστόθηροφύλακες