Ελλάδα | 19.06.2022 12:23

Γιορτή του πατέρα 2022: Η Φίνος Φιλμ τιμά την ημέρα με τους αγαπημένους μπαμπάδες του ελληνικού κινηματογράφου

Newsroom

Με μία εορταστική ανάρτηση στο Twitter η Φίνος Φιλμ τιμά τη σημερινή γιορτή του πατέρα αφιερώνοντας σε όλους τους μπαμπάδες ένα βίντεο με αγαπημένες σκηνές από τους πατεράδες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου 

Στο βίντεο αγαπημένοι πρωταγωνιστές που υποδύθηκαν τους μπαμπάδες σε γνωστές ελληνικές ταινίες.
Ανάμεσά τους διακρίνουμε τον Ορέστη Μακρή, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Θανάση Βέγγο, αλλά και τον Μίμη Φωτόπουλο.

H Φίνος Φιλμ αναφέρει συγκεκριμένα: «Πατέρας. Ο καθημερινός μας ήρωας, που μας δίνει δύναμη και καθοδήγηση. Από την εποχή της Φίνος Φιλμ, πολλά έμειναν ίδια και πολλά άλλαξαν. Σήμερα, οι πατεράδες είναι παρόντες περισσότερο από ποτέ και αυτή η παρουσία κάνει όλη την διαφορά στα παιδιά. Χρόνια πολλά μπαμπάδες!!». 

Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός

Η γιορτή του πατέρα, είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τους μπαμπάδες όλου του κόσμου. Πώς προέκυψε όμως η ημέρα του πατέρα;

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός έγινε στις 5 Ιουλίου 1908, στο Φέαρμοντ των ΗΠΑ, όταν η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα, η οποία είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 1907.

Παρ' όλα αυτά, η κίνηση αυτή δεν έτυχε της αναγνώρισης που ήθελε η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, που επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία καθότι ήταν η πρώτη Κυριακή κοντά στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της.

Έτσι, μόλις δύο χρόνια αργότερα, στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον, η Σονόρα Ντοντ οργάνωσε την Ημέρα του Πατέρα κατ' αντιστοιχία με την Ημέρα της Μητέρας επειδή ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865), καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Πάντως, το σχετικό νομοσχέδιο που αφορούσε στην καθιέρωση Γιορτής του Πατέρα καταψηφίστηκε, το 1913, από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και έπρεπε, το 1966, ο -τότε- Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, να εκδώσει το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Μάλιστα, έξι χρόνια αργότερα, ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, οριστικοποίησε τη Γιορτή του Πατέρα ως μόνιμη εθνική εορτή.

Η καθιέρωση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον Σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν οι γονείς αποφάσιζαν να χωρίσουν. Η γιορτή των διαζευγμένων πατεράδων καθιερώθηκε από τον Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) εξαιτίας της διαφορετικής αντιμετώπισης που τύχαιναν οι πατεράδες από τη δικαιοσύνη στα περισσότερα διαζύγια.

Στην Ευρώπη έπαψε να είναι σήμερα «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» με την αρχή να γίνεται από την Γερμανία. Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο το μεν άσπρο, για τους ζωντανούς, το δε κόκκινο για τους νεκρούς πατεράδες. Ετσι, η γιορτή του πατέρα είναι η καλύτερα ευκαιρία για να περνούν παιδιά και πατεράδες περισσότερο χρόνο μαζί!

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής - Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες

Γεραπετρίτης στο ethnos.gr: Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να γίνει με απειλές - Τι λέει για μέτρα στήριξης και εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Για εκλογές τον Σεπτέμβρη προετοιμάζεται η Κουμουνδούρου - Οδηγία Τσίπρα να επιστρέψουν όλοι αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου

Μπήκαμε στις πρόβες της παράστασης «Ματωμένος Γάμος» - «Το έργο έχει πολλή χαρά και χιούμορ» λέει ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης

Φίνος ΦιλμΓιορτή του Πατέραειδήσεις τώρα