Ελλάδα | 25.06.2022 11:16

Φωτιές: Τι είναι η μέθοδος «αντιπύρ» που βρίσκεται πια στη φαρέτρα των πυροσβεστών - Πότε θα μπορεί να εφαρμόζεται

Μαρία Λιλιοπούλου

Εκδόθηκε η απόφαση, η οποία αποσαφηνίζει τον τρόπο εφαρμογής του αντιπυρός στην κατάσβεση πυρκαγιάς, η χρήση του οποίου θεσμοθετήθηκε προσφάτως, τους αρμόδιους να το εφαρμόσουν και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

Τη δυνατότητα χρήσης του αντιπυρός και της κατάκαυσης θα έχουν στο εξής οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση, τη χρήση της φωτιάς για την κατάσβεση φωτιάς αναλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιπτώσεις υπαίθριας εν εξελίξει πυρκαγιάς, η οποία λαμβάνει διαστάσεις ή ενέχει κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, εξαιτίας της οποίας υφίσταται κοινός κίνδυνος για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον.

Το αντιπύρ και η κατάκαυση μπορούν να εφαρμόζονται όταν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι:

  • Η πυρκαγιά δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα και συντρέχει επείγουσα ανάγκη αποτροπής κοινού κινδύνου για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον.
  • Κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία η εφαρμογή της μεθόδου από τον Επικεφαλής του Συμβάντος στον τόπο της πυρκαγιάς.
  • Διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή κατά περίπτωση επαρκών δυνάμεων υποστήριξης.

Πριν την εφαρμογή του αντιπυρός ή της κατάκαυσης συντάσσεται από την Ομάδα Σχεδιασμού, εφόσον έχει συγκροτηθεί, ή από τον Επικεφαλής της ομάδας των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (δασοκομάντος) το «Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός» ή το Σχέδιο Εφαρμογής Κατάκαυσης καθώς επίσης και Δελτίο Τελικού Ελέγχου για την έναρξη του αντιπυρός/κατάκαυσης από τον επικεφαλής καύσης.

Στα Σχέδια αυτά αναφέρονται αναλυτικά οι υφιστάμενες συνθήκες που αφορούν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς και την εκτίμηση της ταχύτητας εξάπλωσής της, τις τοπικες μετεωρολογικές συνθήκες, την κλίση και τη βλάστηση της περιοχής (αν πρόκειται για αραιό ή ψηλό δάσος, θάμνους, κλπ). Επιπλέον αναφέρονται οι διαθέσιμες δυνάμεις για το αντιπύρ, τα εναέρια μέσα που μπορούν να συνδράμουν, αλλά και εκτίμηση της πιθανότητας επιτυχίας. Για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών θα πρέπει οι μετεωρολογικές συνθήκες να θεωρούνται ευνοικές για διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών.

Βεβαίως, για τις περιπτώσεις, στις οποίες το αντιπύρ και η κατάκαυση κρίνεται ότι αποτελούν την ύστατη λύση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, για την προστασία από άμεσο κίνδυνο ζωής πυροσβεστών ή/και πολιτών σε περιπτώσεις εγκλωβισμού, αδυναμίας διαφυγής από γρήγορα κινούμενη πυρκαγιά, οι μέθοδοι μπορούν να εφαρμόζονται χωρίς τη σύνταξη σχεδίων, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση.

Τι είναι το αντιπύρ και η κατάκαυση

Ως αντιπύρ (Βackfire) ορίζεται η ελεγχόμενη και ακολουθούσα συγκεκριμένη διαδικασία φωτιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου, στην εσωτερική πλευρά μίας αντιπυρικής λωρίδας ή ασυνέχειας της καύσιμης ύλης (ενδεικτικά βραχώδεις σχηματισμοί, λίμνες, ποτάμια, καλλιέργειες, οικισμοί κ.λπ.), σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Στόχος είναι η συνένωση του μετώπου της πυρκαγιάς με το μέτωπο του αντιπυρός, με απώτερο σκοπό την κατάσβεση ή την απομείωση της καύσιμης ύλης, προκειμένου να σταματήσει ή να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσής της ή να επηρεαστεί προς το ηπιότερο η συμπεριφορά της πυρκαγιάς. Κατάκαυση (ΒurnOut) είναι η ελεγχόμενη και ακολουθούσα συγκεκριμένη διαδικασία φωτιά, που τίθεται προς την πλευρά της περιμέτρου μίας πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, εσωτερικά μίας αντιπυρικής ζώνης, ή μίας αντιπυρικής λωρίδας που δημιουργείται από μηχανήματα έργου ή χειρωνακτικά μέσα ή μίας ζώνης με λεπτά καύσιμα που έχει διαβραχεί, ή σε ασυνέχειες της καύσιμης ύλης (ενδεικτικά βραχώδεις σχηματισμοί, λίμνες, ποτάμια, καλλιέργειες, δρόμοι, οικισμοί κ.λπ.).

Η ελεγχόμενη φωτιά καίει σε συγκεκριμένο πλάτος την καύσιμη ύλη, διαπλατύνοντας τις υπάρχουσες ζώνες διάσπασης της καύσιμης ύλης και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσει τη ζώνη με ακτινοβολία ή κηλίδες.

Όλες οι ειδήσεις

Power Pass: Ανοιχτή η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ - Πώς θα κάνετε αίτηση επιδότησης

Ρωσία: Τι έγινε πριν από 117 χρόνια που το διαβάζει ο Πούτιν και τρέμει μην πάθει τα ίδια

Πάτρα: Οι άγνωστες συνομιλίες με τη Ρούλα Πισπιρίγκου που ρίχνουν φως - Το φαινόμενο του «έναστρου ουρανού» και η σύνδεση με τον θάνατο της Ίριδας

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι γαλάζιες μέδουσες και κολυμπούν τα ρηχά του Θερμαϊκού - Τι προκαλούν

πυροσβεστικήπυροσβέστηςειδήσεις τώραπυροσβέστεςπυρκαγιάφωτιά