Ελλάδα | 29.06.2022 19:41

Συνταρακτικές καταγγελίες σε έρευνα πέντε διεθνών μέσων: Αστυνομικοί στον Έβρο «στρατολογούν» μετανάστες για να κάνουν επαναπροωθήσεις

Newsroom

Πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα σύνορα στον Έβρο περιλαμβάνει η έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report Munchen που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με μέρος της έρευνας που δημοσιεύει ο Guardian, σύμφωνα με μαρτυρίες, αιτούντες άσυλο «στρατολογήθηκαν από αστυνομικές αρχές» και συμμετείχαν – μέσω πιέσεων που ασκήθηκαν από Έλληνες αστυνομικούς- ενεργά σε επαναπροωθήσεις. Οι ίδιοι περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως σκλάβους, ενώ η έρευνα φιλοξενεί και μαρτυρίες κατοίκων που φέρονται να επιβεβαιώνουν αυτές τις καταγγελίες.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε μια στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη, μέσα στη νύχτα, οι αιτούντες άσυλο λένε ότι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης από την ελληνική αστυνομία.

Οι αιτούντες άσυλο ισχυρίζονται ότι, στρατολογήθηκαν με τη βία ή παρασύρθηκαν εκεί από έναν Σύρο που ζει σε ένα κοντέινερ στην αυλή ενός ελληνικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες για να μεταφέρουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.

Έξι μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, έχουν πει πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον Έβρο κάτω από πίεση, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε την παραμονή ενός μήνα στην Ελλάδα. Δύο από τους άνδρες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως "σκλάβους". Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να γδύνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο πριν τους βάλει πίσω σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες, τις οποίες οι άνδρες διατάχθηκαν στη συνέχεια να μεταφέρουν πίσω μέσω του ποταμού Έβρου στην τουρκική όχθη.

Μια κοινή έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report Munchen εξασφάλισε οπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μαρτυρία των ανδρών, καθώς και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτηση και τη μετέπειτα απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue group, η οποία είχε ζητήσει από τον κόσμο να μιλήσει για την πρακτική αυτή.

Οι αναφορές για επαναπροωθήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν εκεί από τις τουρκικές αρχές, έφτασαν στα ελληνικά σύνορα μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι άνοιξε την «πύλη» προς την Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές και ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει μια «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική.

Όμως, οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών μίλησαν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως μασκοφόρους, που «εργάζονται» για την αστυνομία, και δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική της χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως αντιπροσώπων στις απωθήσεις.

Οι ίδιοι οι άνδρες ισχυρίστηκαν ότι ασκούνταν συστηματικός εξαναγκασμός. Ο Μπασέλ, ένας Σύρος, δήλωσε ότι πέρασε τρεις μήνες σε ένα κελί της αστυνομίας στο Τυχερό, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, σπρώχνοντας άλλους πίσω.

Ο Μπασέλ είχε περάσει τον Έβρο στην Ελλάδα, ελπίζοντας να ζητήσει άσυλο. Την ομάδα του συνάντησε η ελληνική αστυνομία, η οποία, όπως λέει, τους χτύπησε με γκλομπ και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα Τυχερού. Εκεί τους διέταξαν να γδυθούν και τους στοιβάξανε σε υπερπλήρη κελιά.

Αφού τον αναγνώρισαν ως αγγλόφωνο, ο Μπασέλ είπε ότι τον έβγαλαν έξω και του πρότειναν μια συμφωνία: θα δούλευε για την αστυνομία ή θα κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ανθρώπων και θα πήγαινε στη φυλακή. Σε αντάλλαγμα για μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα, θα παρέμενε κλειδωμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα απελευθερωνόταν τη νύχτα για να απωθήσει άλλους αιτούντες άσυλο.

Ο Μπασέλ είπε ότι του είπαν ότι η «εργασία» θα ήταν απλήρωτη, αλλά θα μπορούσε να διαλέξει τα υπάρχοντα των μεταναστών. Δύο άλλοι διηγήθηκαν την ίδια ιστορία για τη στρατολόγηση και για τους ξυλοδαρμούς που ακολουθούσαν αν κάτι πήγαινε στραβά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.

«Αυτή η δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη, επίσης λόγω της εχθρότητας μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων», είπε ο Μπασέλ. Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν ότι για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούνται πληρεξούσιοι όπως ο Μπασέλ.

Τρεις Σύροι που κρατούνται σε άλλο αστυνομικό τμήμα, στο Νέο Χειμώνιο, διηγήθηκαν παρόμοια ιστορία. Όλοι τους είχαν πληρώσει έως και 5.000 ευρώ (4.300 λίρες) σε έναν μεσάζοντα της Κωνσταντινούπολης για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω ενός διακινητή, ο οποίος τους είπε ότι θα τους περίμενε ένας Σύρος με την ελληνική αστυνομία. Με τρόμο συνειδητοποίησαν ότι τους περίμεναν να κωπηλατήσουν με βάρκες μεταναστών πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη δική τους διέλευση.

Ένας από αυτούς, ο Farhad, είπε ότι δέχονταν τακτικά απειλές από έναν Σύρο που αυτοαποκαλείτο «Mike», ο οποίος εργαζόταν στο Νέο Χειμώνιο, βοηθώντας την αστυνομία σε παράνομες επαναπροωθήσεις και στρατολογώντας και συντονίζοντας αιτούντες άσυλο.

Ο Farhad είπε ότι αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει, αλλά ο «Mike» του είπε ότι κινδύνευε όχι μόνο να χάσει τα χρήματά του αλλά και να «εξαφανιστεί» αν επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Mike», ο οποίος ζούσε στους χώρους του αστυνομικού τμήματος, έψαχνε τους συλληφθέντες αιτούντες άσυλο στην όχθη του ποταμού πριν τους στείλει πίσω. Του άρεσαν ιδιαίτερα τα χρυσά κοσμήματα και γινόταν βίαιος αν οι άνθρωποι δεν του παρέδιδαν τιμαλφή.

Καλοφτιαγμένος και με ένα τατουάζ με ένα σπαρτιατικό κράνος, ο «Mike», αναγνωρίστηκε από τους άνδρες καθώς και από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος της περιοχής, ο οποίος τον είχε δει με την αστυνομία. Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν επίσης φωτογραφίες του στο τμήμα. Ο «Mike» λέγεται ότι συνεργάζεται με τον αδελφό του, έναν καταδικασμένο δολοφόνο που καταζητείται για απαγωγή και για πολλαπλές κατηγορίες λαθρεμπορίου.

Ο Μπασέλ αφέθηκε ελεύθερος και έχει πλέον εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά είναι τραυματισμένος από το χρόνο που κρατήθηκε σε ένα κελί και βγήκε έξω, μασκοφόρος, για να οδηγήσει ομάδες απελπισμένων, συχνά ημίγυμνων αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία. «Αποκαλώ αυτό το στάδιο το στάδιο της δουλείας», είπε.

Ο Guardian επικοινώνησε πολλές φορές με τα αστυνομικά τμήματα Τυχερού και Νέου Χειμωνίου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Έβρου, αλλά δεν είχε καμία απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Όλες οι ειδήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα - Τι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας

Ραγδαίες εξελίξεις: «Μόνη ύποπτη» για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας η Ρούλα Πισπιρίγκου - Καλείται να καταθέσει

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για Λιγνάδη: Προτείνει ενοχή για τρεις βιασμούς - «Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις»

Θέλει δουλειά το μαλλί του Τσιτσιπά: 20λεπτο χτένισμα, ελαιόλαδο, baby oil και ελληνική ρίγανη!

Έβροςαστυνομίααστυνομικοίμετανάστεςεπαναπροωθήσειςειδήσεις τώραπρόσφυγες