Ελλάδα | 03.07.2022 17:24

Ιστορίες Τεχνολογίας γένους Θηλυκού στο συνέδριο Voxxed Days: Smartphones με «ανθρώπινη ομιλία» και social media στο επίκεντρο

Χάιδω Σκανδύλα

Δημιουργικότητα, καινοτομία και διάθεση για δικτύωση και μοίρασμα ιδεών έδωσαν τον τόνο και καθόρισαν την ατμόσφαιρα στο τεχνολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης. Στους δεκάδες ομιλητές, κυρίως από το εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα, βρίσκει κανείς προσωπικότητες, που παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν προλάβει να χαράξουν την πορεία τους στο δικό τους επαγγελματικό στίβο, ακόμη και να δώσουν το στίγμα τους. Το ethnos.gr μίλησε με τρεις βασικούς ομιλητές της διοργάνωσης και ξετυλίγει τις ιστορίες τους.

Ελίζα Καμπερογιάννη: Έξυπνες εφαρμογές με ομιλία σχεδόν…ανθρώπινη!

Η Ελίζα Καμπερογιάννη εργάζεται στην Ολλανδία σε μία εταιρία ανάπτυξης android και εξειδικεύεται στον τομέα του voice user interface, τομέα που θεωρείται the next big thing, καθώς παρεισφρύει σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς ως πολύτιμο εργαλείο ακόμη και για μικρότερες επιχειρήσεις. 

Πού σπουδάσατε και πώς αποφασίσατε να εργαστείτε στο εξωτερικό;

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο ΤΕΙ Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Ρομποτικής και Αυτοματισμού αλλά τις παράτησα στο 4ο έτος, γιατί βρήκα δουλειά ως προγραμματίστρια στο εξωτερικό. Ο προγραμματισμός είναι κάτι με το οποίο ασχολήθηκα πάρα πολύ και μόνη μου, καθώς και με την ανάπτυξη android. Είχα πάθος με αυτό, το έψαξα, το ερεύνησα και φυσικά αυτό δεν σταμάτησε ποτέ.

Πώς βρήκατε τη δουλειά στην Ολλανδία;

Τη δουλειά μου έξω τη βρήκα μέσα από ένα τεχνολογικό συνέδριο σαν κι αυτό. Προσέγγισα κάποιον σύνδερο ομιλητή και του είπα ότι ενδιαφέρομαι για μια καλή δουλειά στο αντικείμενό μου στο εξωτερικό. Ήταν περίπου το ’12-’13, και οι συνεντεύξεις που έκανα στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη για εργασία, με είχαν τελείως αποθαρρύνει. Ζητούσαν τα πάντα από έναν άνθρωπο, ό,τι ήξερα και δεν ήξερα, στο πλαίσιο μιας μόνο θέσης εργασίας – και λίγο προγραμματισμό και λίγο web και απ’ όλα. Αφού στην τελευταία συνέντευξη που είχα πάει και μου ζητούσε… τα πάντα, στο τέλος τον ειρωνεύτηκα λέγοντας του ότι ξέρω να κάνω και καφέ. Σας πληροφορώ ότι του πήρε κάμποσα λεπτά για να καταλάβει ότι αστειευόμουν!

Ποιος είναι ακριβώς ο τομέας στον οποίον δραστηριοποιείστε;

Στην εταιρία όπου εργάζομαι φτιάχνουμε εφαρμογές που μας ζητούν πελάτες. Εκέινοι έρχονται με τις ιδέες τους και εμείς τις υλοποιούμε μέσα από τα πρότζεκτ μας.  Βέβαια δεν είναι τόσο απλό και έυκολο όσο το λέω - μας έχουν έρθει και ιδέες, που έμοιαζαν περισσότερο με σπαζοκεφαλιές, και χρειαζόταν αναπροσαρμογή προκειμένου να υλοποιηθούν.

Η παρουσίασή σας ήταν για το voice user interface και τα apps ομιλίας που βλέπουμε ότι πράγματι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από επιχειρήσεις. Πιστεύετε ότι θα ζήσουμε την εποχή όπου θα μπορούμε να συνομιλούμε με ΑΙ σαν να μιλάμε σαν άνθρωπο;

Προφανώς και γίνονται ήδη τρομερά πράγματα. Ξέρετε ότι η Virtual Google έχει τη δυνατότητα να κλείνει αυτόματα τα ραντεβού σου, αν το θελήσεις. Δηλαδή, βλέπει το calendar σου και αντίστοιχα κλείνει το ραντεβού με τις επιχειρήσεις ή υπηρεσίες που σε ενδιαφέρουν, παίρνει τηλέφωνο κ.ο.κ. Συνεπώς ναι, είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, στον τομέα της φωνής και της επίτευξης φυσικής ανθρώπινης ομιλίας, με τα κενά στο λόγο, με τις συνδετικές λέξεις, τις λέξεις πλήρωσης, έχουν γίνει τρομερά βήματα. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο αλλά. Η γλώσσα είναι κάτι πολύ ιδιόρρυθμο και δημιουργικό για ένα μηχάνημα που παραμένει…ηλίθιο. Σκεφτείτε μόνο ότι για να πετύχουν την ισορροπία –  ενστικτώδης για τον κάθε άνθρωπο - στα ανθρωποειδή ρομπότ χρειάστηκαν κάποια από τα πιο λαμπρά μυαλά να δουλέψουν για πολλά χρόνια. Συνεπώς εξαρτάται από το τι εννούμε με τα έξυπνα μηχανήματα. Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις παραμένει για το bot να επαναφέρει μια συζήτηση στο αρχικό της μονοπάτι. Δηλαδή, αν εκτραπεί η συζήτηση από τον αρχικό της στόχο, η επαναφορά είναι πολύ δύσκολη για το ΑΙ.  

Τίθενται θέματα ηθικά ως προς την αναγνώριση φωνής από τον άνθρωπο;

Κανονικά πρέπει ο συνομιλητής – αν είναι bot - να το δηλώνει από την αρχή της συνομίλίας στον άνθρωπο. Σε αυτήν τη φάση μπορεί να φαίνεται μακρινό σενάριο το να μην αναγνωρίζει κανείς αν μιλά με bot ή με άνθρωπο, αλλά στην πραγματικότητα ήδη υπάρχουν εταιρίες που έχουν κατακτήσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο προσομοίωσης της ανθρωπινης. Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι οι άνθρωποι δείχνουμε πολύ μεγαλυτερη υπομονή όταν γνωρίζουμε ότι συνομιλούμε με bot συγκριτικά με άλλο άνθρωπο! Μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος ως προς πιθανές εφαρμογές αφορά την ανθρώπινη μοναξιά. Φανταστείτε μελλοντικά μια υπηρεσία όπου ένας πολύ μοναχικός άθρωπος, που υποφέρει από μοναξιά, θα μπορεί να τηλεφωνεί και να συνομιλεί με AI αργά τη νύχτα.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τώρα; Υπάρχουν τέτοιες εταιρίες;

Νομίζω στην Κίνα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που ονειρεύεται να γίνει προγραμματιστής;

Να το ψάξει και μόνος του, πέρα από τις σπουδές που θα κάνει. Να ασχοληθεί ενεργά με τον προγραμματισμό. Στο εξωτερικό ζητούν προγραμματιστές σαν τρελοί.

Ελευθερία Μπάτσου: Τα social media σε ρόλο κλειδί

Η Ελευθερία Μπάτσου εργάζεται εξ αποστάσεως σε μεγάλη εταιρία, με έδρα την Αμερική, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στο public speaking, συμμετέχοντας σε πολλά τεχνολογικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Μάλιστα, την «ανακάλυψαν» μέσα από το τουιτερικό challenge #100daysofcode! 

Πού σπουδάσατε και πώς αποφασίσατε να εργαστείτε στο εξωτερικό;

Σπούδασα μηχανικός πληροφορικής στην Καστοριά και έκανα πρακτική στο Αμστερνταμ σε προγραμματισμό, ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητά. Ξεκίνησα να προγραμματίζω η ίδια μόνη μου για εξάσκηση και να δημοσιεύω δουλειές μου στα social media. Αυτό με οδήγησε σε κάποιες πρώτες συνεργασίες στη Θεσσαλονίκη. Γρήγορα ανακάλυψα ότι στις εταιρίες ζητούσαν από μένα διαφορετικές αρμοδιότητες, δηλαδή και προγραμματισμό και web και σχεδιασμό σελίδων, δηλαδή design. Έτσι έκανα ένα μεταπτυχιακό πιο εξειδικευμένο στο design.

Στην παρουσίασή σας μιλήσατε για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν πλέον τα social media και για τον επαγγελματία αλλά και ως διαμεσολαβητής στη σχέση εταιρίας-πελάτη ή χρήστη.

Βέβαια. Σκεφτείτε ότι η θέση μου στην διεθνή εταιρία, στην οποία εργάζομαι, τη Hashnode, μία πλατφόρμα με άρθρα τεχνικού περιεχομένου που απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές και ανθρώπους της πληροφορικής, δεν περιλαμβάνει προγραμματισμό αλλά είναι πολύ πιο επικοινωνιακή. Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν συγγραφή άρθρων ειδικού περιεχομένου αλλά και άμεση επικοινωνία με την κοινότητα των χρηστών μέσα από τα social media της εταιρίας. Άλλωστε, μέσα από το challenge #100daysofcode στο τουίτερ ‘γεννήθηκε’ και η άλλη μου ιδιότητα, ως public speaker. Aυτό το challenge ήταν σπουδαίο μάθημα για μένα, καθώς μπήκα στην διαδικασία κάθε μέρα – μα κάθε μέρα – επί 100 μέρες να φτιάχνω και να δημοσιεύω ένα πρόγραμμα, έναν κώδικά κάτι. Στο τέλος έγραψα ένα άρθρο όπου εξήγησα όλα όσα έμαθα και πήρα μέσα από αυτήν την πρόκληση και επίση το μοιράστηκα στο τουίτερ. Από αυτό ήρθε και η πρώτη μου πρόταση για public speaking. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Από τότε συμμετέχω σε συνέδρια ανά τον κόσμο, όπου μοιράζομαι με το κοινό, και μέσα από την προσωπική μου ιστορία και εμπειρία την σπουδαιότητα της αλληλόδρασης ανάμεσα στον προγραμματισμό, το design και την απευθείας επικοινωνία με τον πελάτη/χρήστη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Έχετε συμμετάχει σε δεκάδες συνέδρια ως ομιλήτρια, έχετε γνωρίσει πολλούς επαγγελματίες του χώρου ανά τον κόσμο. Θα λέγατε ότι η περίφημη «γυάλινη οροφή» για τις γυναίκες προγραμματίστριες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έσπασε επιτέλους ή ακόμη υπάρχει;

Στους ομιλητές συνεδρίων συνήθως βλέπει κανείς ισάριθμους άνδρες και γυναίκες ως ομιλητές. Βέβαια, συνήθως είναι και οι διοργανωτές αυτοί που θέλουν ακριβώς να σεβαστούν την αναλογία και να δώσουν βήμα και σε γυναίκες. Δεν ξέρω δηδλαδή πόσο τα συνέδρια αντικατοπρτρίζουν την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, έχω την αίσθηση ότι αν πάει κανείς στις εταιρίες τεχνολογικού περιεχομένου, θα βρει πολύ λιγότερες γυναίκες επαγγελματίες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την δική μου εμπειρία. Πριν 4-5 χρόνια, όταν είχα πάει για εργασία σε μια αντίστοιχη εταιρία στη Θεσσαλονίκη – μεγάλη μάλιστα – μου είπαν χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες στον όροφο, γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαν καθόλου κοπέλες εργαζόμενες εκεί. Ήμουν η πρώτη. Συνεπώς, έχουν γίνει βήματα, έχει γίνει πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Πάτροκλος Παπαπέτρου: «Οι Έλληνες επαγγελματίες της πληροφορικής και των τεχνολογιών έχουν εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό»

Ο Πάτροκλος Παπαπέτρου είναι ο άνθρωπος πίσω από την πρωτοβουλία VoxxedDays. Ομιλητής σε τεχνολογικά συνέδρια του εξωτερικού επί χρόνια ο ίδιος, θέλησε να διοργανώσει και στην Ελλάδα αυτές τις γόνιμες συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών και συσπείρωσης δυνάμεων ανάμεσα σε πιο νέους και πιο έμπειρους επαγγελματίες προγραμματιστές και web developers. Η εμπειρία τον δικαίωσε.

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε αρχικά στην διοργάνωση του voxxeddays όταν πρώτο-αναλάβατε; Έχει αλλάξει από τότε η διοργάνωση (ως προς τους στόχους, τη φιλοσοφία της ή κάτι άλλο;)

Πριν από 10 χρόνια περίπου άρχισα να επισκέπτομαι τεχνολογικά συνέδρια στο εξωτερικό ως ομιλητής και όλα μου προσέφεραν όμορφες εμπειρίες και νέες γνωριμίες. Συνειδητοποίησα, ωστόσο γρήγορα, ότι όποιος επιθυμούσε να παρακολουθήσει το συνέδριο, χωρίς να ειναι ομιλητής, χρειάζονταν να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό για μεταφορικά, διαμονή και το ίδιο το συνέδριο φυσικά. Από την άλλη, υπήρχαν ελάχιστα ανάλογα συνέδρια στη χώρα μας. Έτσι άρχισα να επεξεργάζομαι την ιδέα να αναλάβω τη διοργάνωση ενός συνεδρίου αρχικά στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα. Ο στόχος ήταν να έχουμε οικονομικό εισιτήριο και να προσκαλούμε ομιλητές αναγνωρισμένους στον τομέα εξειδίκευσής τους ώστε να μη χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος υπέρογκα ποσά. Παράλληλα η μορφή του συεδρίου και η γενικότερη φιλοσοφία του, δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν τόσο με τους ομιλητές όσο και με τις εταιρίες / υποστηρικτές. Έτσι, το 2016 έγινε η πρώτη πιλοτική διοργάνωση του Voxxed Days Thessaloniki. Ακολούθησε το 2017, το πρώτο Voxxed Days Athens και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Από τότε τόσο οι στόχοι όσο και η φιλοσοφία του παραμένουν σταθερά, ακόμα και μετά την πανδημία. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά, προς το καλύτερο, είναι η απήχηση που έχει τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Σε ποιους απευθύνεται το Voxxed Days

Τα Voxxed days events απευθύνονται σε επαγγελματίες της τεχνολογίας, προγραμματιστές όλων των ειδικοτήτων (backend, frotntend, devops κτλ.) και διαφόρων επιπέδων εμπειρίας (junior, senior κτλ.), σε απόφοιτους ή τελοιόφοιτους φοιτητες αλλά και managers τεχνολογικών ομάδων. Η ευρεία θεματολογία και το γεγονός ότι υπάρχουν παράλληλες ομιλίες καθόλη τη διέρκεια του συνεδρίου μας επιτρέπει να προσελκύουμε κάθε χρόνο, επαγγελματίες από πολλούς κλάδους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς της πληροφορικής .

Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, για έναν νέο επιχειρηματία ή ένα άτομο που έχει πάθος για την τεχνολογία για να πετύχει; Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα αισθανόμαστε ίσως λίγο απομονωμένοι και μακριά από το επίκεντρο των εξελίξεων, τη στιγμή, μάλιστα, που παλεύουμε με τόσα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά κ.λπ.);

Καταρχάς χρειάζεται να πετάξουμε αυτό το αίσθημα της απομόνωσης το οποίο πλέον δεν ισχύει. Οι Έλληνες επαγγελματίες της πληροφορικής και των τεχνολογιών έχουν εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό για το υψηλό επίπεδο κατάρτισης αλλά και της αποδοτικότητας και ποιότητάς τους και πολλές φορές οδηγούν τις εξελίξεις όσο κι αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Απαιτείται ωστόσο και επιμονή και υπομονή διότι δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο στην πόλη μας ή τη χώρα μας, αλλά όλο το πλανήτη. Δεν είμαστε η μόνη χώρα με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ίσως αυτό να είναι ένα επιπλέον κίνητρο για επιτυχία και για να ξεχωρίσει κάποιος στον τομέα ενδιαφέροντος. Η συνεχής προσπάθεια, αυτό-εκπαίδευση και η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και λύσεων με πρακτικές λύσεις είναι τα βασικά συστατικά για να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας. Δεν είναι σίγουρη, η επιτυχία και ίσως να υπάρξουν αρκετές αποτυχίες, αλλά κάποια στιγμή οι κόποι και οι επιμονή ανταμείβονται 

Info: VoxxedDays.com

Στην Αθήνα το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30/9-1/10.

Όλες οι ειδήσεις 

Μεγάλη φωτιά στη Λευκάδα - Επιχειρούν ισχυρά εναέρια μέσα

Πανελλήνιες 2022: Οι «παγίδες» και οι ευκαιρίες που κρύβει το μηχανογραφικό - Ποια τμήματα δεν «δίνουν» δυνατότητα μετεγγραφής

Κτηνωδία στην Καβάλα: Θανάτωσαν 12 σκυλιά σε κτηνοτροφική μονάδα

«Πειρατική» NOTAM από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για δύο μήνες

Θεσσαλονίκητεχνολογίαsocial mediaειδήσεις τώρα