Ελλάδα | 15.07.2022 07:15

Δασικοί χάρτες: Τέλος χρόνου για τις αντιρρήσεις - Δεύτερη ευκαιρία για να ...ξεπρασινίσουν ιδιοκτησίες

Μαρία Λιλιοπούλου

Τέλος χρόνου θα σημάνει σήμερα Παρασκευή -εκτός μεγάλου απροόπτου- για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών από τους πολίτες καθώς εκπνέει και η παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 15 Ιουλίου ύστερα από τις αφόρητες πιέσεις των τοπικών κοινωνιών.

Η ηγεσία του υπουργείου δεν εμφανίζεται πρόθυμη έως τώρα να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία, αν και κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σιωπηρή ανοχή ολίγων ημερών προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν και όσοι είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, τα οποία είχαν αποδοθεί σε τεχνικούς λόγους αλλά και στην υπερφόρτωση της πλατφορμας.

Την ίδια στιγμή «πυροσβεστικά» στις νέες πιέσεις για παράταση ίσως λειτουργήσει η διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου, βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του δασικού χάρτη ακόμα και μετά την κύρωσή του μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος.

Η οριστική απάντηση του υπουργείου θα πρέπει να αναμένεται την Παρασκευή, πάντως, δεδομένου ότι και την προηγούμενη φορά είχε προκληθεί αλαλούμ ακριβως με το ίδιο θέμα έως την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαίου το υπουργείο με επίσημη ανακοίνωση του, είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στη διαδικασία. Ωστόσο λίγο αργότερα κυβερνητικός βουλευτής από την περιφέρεια ανακοίνωνε παράταση και μάλιστα ...κατόπιν ενεργειών του. Τελικά η παράταση δόθηκε και επισήμως από το υπουργείο κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας.

Τι ορίζεται στο νομοσχέδιο

Δεύτερη ευκαιρία για να ...ξεπρασινίσουν τις ιδιοκτησίες τους δίνει στους ιδιοκτήτες ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τις αλλαγές χρήσεις στις προστατευόμενες περιοχές.

Με την προτεινόμενη διάταξη οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλλει αντίρρηση εντός της προθεσμίας, θα μπορούν να την υποβάλλουν ετεροχρονισμένα υπό την προυπόθεση ότι για να αμφισβητήσουν τον δασικό χαρακτήρα της ιδιοκτησίας τους θα πρέπει να κατέχουν διοικητικούς τίτλους.

Εως τώρα εάν έχαναν την προθεσμία, οι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις τους θα έπρεπε να ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης. 

Στο άρθρο 25 αναφέρεται μεταξύ άλλων: «μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στο δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Η ρύθμιση αυτή αν και αναμένεται να εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες, θα μειώσει πιθανώς την αξία του δασολογίου καθώς αυτό θα μπορεί να αναμορφώνεται κατ΄επανάληψη.

«Βροχή» αντιρρήσεων

Η παράταση, η οποία εκπνέει σήμερα, πάντως, προσέθεσε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεκάδες χιλιάδες νέες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα. Ετσι, στις 170.000 αντιρρήσεις, οι οποίες είχαν «μετρηθεί» και εκκρεμούσαν, θα πρέπει να προστεθούν πια και οι χιλιάδες νέες στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο στον νομό Χανίων μέχρι τις 11/7/2022 είχαν υποβληθεί 11.685 αντιρρήσεις ενώ μέχρι τις 22/5 είχαν κατατεθεί μόλις 3.500, ενώ και στο Λασίθι ο αριθμός τους φτάνει περίπου τις 5.000.

Ατίστοιχα και σε άλλους νομούς ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί είναι πενταψήφιος, όπως για παράδειγμα στην Αχαία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί περισσότερες από 12.000.

Προβληματική είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην Αστυπάλαια το 90% της έκτασης είχε χαρακτηριστεί ως δασικό, καθώς και το 80% στην Κάρπαθο και την Κάσο.

Εως τώρα από τις Επιτροπές, έχουν εξεταστεί περί τις 50.000 αντιρρήσεις και περίπου το 65% των πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί στις Δασικές Υπηρεσίες το 2021.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενεργειακός εφιάλτης και σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για επάρκεια και τιμές

Κορονοϊός: Μπάχαλο στα νοσοκομεία με ασθενείς covid - Στοιβαγμένοι στα επείγοντα περιμένοντας για κρεβάτι

Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές στους δικαιούχους - Διεύρυνση του προγράμματος αλλά αντιδράσεις για τα ποσά

Οι Αμερικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» τα τουρκικά F16 - Οι πολιτικές Ερντογάν, οι S-400 και τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο

Ποια ήταν η Χιροσίμα της Βραζιλίας: Η τραγωδία που ακόμα και σήμερα 72 χρόνια μετά ουδείς έχει ξεχάσει

ειδήσεις τώραένστασηδασικοί χάρτεςυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςπροθεσμίαενστάσεις