Ελλάδα|17.07.2022 17:16

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν 6 σοροί και ότι δεν βρέθηκαν επικίνδυνα τοξικά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τα άγνωστης προέλευσης υλικά, τα οποία βρέθηκαν πέριξ του μοιραίου αεροσκάφους Antonov που έπεσε στην Καβάλα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που ήρθε από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφουςΌπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια drones, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο.

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστάσιμης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Την ίδια ώρα τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

Έκτακτη ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει στις 18:00 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες της Σερβίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του αεροσκάφους Antonov με το 8μελές πλήρωμα το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov. Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Μαρτυρίες κατοίκων: «Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη»

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ - άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

'Αυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.

Οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία, ενώ στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, η κυρίαρχη ενασχόληση είναι η υλοτομία, ενώ έχουν μείνει και κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τα φώτα της επικαιρότητας είχαν πέσει στους Αντιφιλίππους -για διαφορετικό, ωστόσο, λόγο- και τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν μάνα και κόρη (75 και 37 ετών αντίστοιχα) είχαν βρεθεί δολοφονημένες σε χωράφι, έχοντας πυροβοληθεί από πολύ κοντινή απόσταση με καραμπίνα, σύμφωνα με το πόρισμα της τότε ιατροδικαστικής εξέτασης. Αλλά και το 2005, τον Οκτώβριο, ένα άλλο φονικό, με θύμα έναν 26χρονο και δράστη τον πεθερό του, είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.

«Είναι επικίνδυνο ή πολύ επικίνδυνο υλικό»

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος εξέφρασε με επίσημο τρόπο την ανησυχία για το πυρομαχικό υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος, το οποίο ζύγιζε τόνους. «Το βασικό ερώτημα είναι αν το υλικό που μετέφερε το αεροπλάνο που έπεσε είναι επικίνδυνο ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Αυτό θα το φωτίσουν οι επιστήμονες. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και χημικοί του στρατιού αλλά και πυροτεχνουργοί που είναι ήδη εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνει η εκτίμηση των ειδικών, Υπάρχει ανησυχία», σχολίασε ο περιφερειάρχης. Για το ενδεχόμενο εκκένωσης της περιοχής, σχολίασε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει φωτιά, δεν νομίζω ότι θα πάρουμε μία τέτοια απόφαση. Αν υπάρξει φωτιά ή καπνός, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει».

Τι συνιστούν οι Πνευμονολόγοι

Μάρτυρες από την περιοχή έχουν αναφέρει ότι μόλις σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη ένιωσαν κάτι να τους καίει την γλώσσα. Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, απέφυγε να κάνει υποθέσεις για το υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος αλλά τόνισε ότι «πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει μία έντονη παρουσία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί αν ερεθίσει και τους υγιείς ανθρώπους αλλά πολύ περισσότερο όσους έχουν ένα χρόνιο υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα».

«Αυτό που θέλει πολλή προσοχή είναι να μην εκτίθεται κανένας στην περιβαλλοντική έκθεση και να μην δημιουργούνται καταστάσεις ανακύκλωσης του αέρα (κλιματιστικό)», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα γνωστό το τι έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις αλλά πάντως βασιζόμενος στην συμπτωματολογία που αναφέρουν οι μάρτυρες σημείωσε ότι «θέλει προσοχή». Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η ποσότητα, η οποία υπολογίζεται σε 12 τόνους.

Μήνυμα από το 112

Πάντως, στους 1.500 περίπου κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα 112 ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους και να φορούν μάσκες και να κλείσουν τα παράθυρα καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν έρευνες στο αεροσκάφος και η κατάσταση κρίνεται ως πολύ σοβαρή και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ αλλά και πυροτεχνουργοί που έχουν προσεγγίσει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το αεροσκάφος ξεκίνησε από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία. Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος είναι χαμηλού κόστους και ειδικεύεται στο να μεταφέρει υλικά σε όλον τον κόσμο.

αεροσκάφοςΚαβάλαπτώση αεροπλάνουειδήσεις τώρα