Ελλάδα|25.07.2022 21:47

Πάπας Φραγκίσκος: «Συγγνώμη» για τα καθολικά σχολεία «της ντροπής» του Καναδά που κακοποιούσαν παιδιά αυτοχθόνων

Newsroom

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος για τα εγκλήματα που συντελέστηκαν σε καθολικά σχολεία στον Καναδά σε βάρος των παιδιών των αυτοχθόνων, ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της φρίκης που βίωσαν τα παιδιά αυτά καθώς εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι με τα λείψανα χιλιάδων παιδιών.

Η πολυαναμενόμενη συγγνώμη του Ποντίφικα, ήρθε κατά την επίσκεψή του κοντά στον χώρο του πρώην σχολείου Ermineskin για Ινδιάνους, νότια του Έντμοντον της Αλμπέρτα.

«Λυπάμαι. Ζητώ συγχώρεση, ιδίως, για τους τρόπους με τους οποίους πολλά μέλη της Εκκλησίας και των θρησκευτικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν, κυρίως λόγω της αδιαφορίας τους, σε έργα πολιτιστικής καταστροφής και αναγκαστικής αφομοίωσης που προωθούσαν οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής,», είπε ο Πάπας, δηλώντας μπροστά σε 2.000 επιζώντες τη «αγανάκτηση» και τη «ντροπή» του για την οδυνηρή μεταχείρισης που αναγκάστηκαν να υποστούν χιλιάδες παιδιά αυτόχθονων οικογενειών.

Τα σημερινά λόγια του Πάπα Φραγκίσκου ξεπέρασαν την προηγούμενη συγγνώμη του για τις «αξιοθρήνητες» πράξεις ιεραποστόλων και αντ' αυτού ανέλαβε την ευθύνη για τη θεσμική συνεργασία της Εκκλησίας με την «καταστροφική» πολιτική αφομοίωσης, την οποία η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά είπε ότι ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία». 

Η καναδική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ήταν αχαλίνωτη στα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση χριστιανικά σχολεία που λειτουργούσαν από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Περίπου 150.000 ιθαγενή παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να τα παρακολουθήσουν σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν από την επιρροή των σπιτιών, των μητρικών γλωσσών και των πολιτισμών τους και να τα αφομοιώσουν στη χριστιανική κοινωνία του Καναδά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάπας ΦραγκίσκοςΚαναδάςειδήσεις τώρα