Ελλάδα|02.11.2018 13:24

Μαρτυρία στο «Έθνος»: «Η γυναίκα µου είναι όµηρος διακινητών στην Τουρκία»

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πέρασε στην Ελλάδα από τον Εβρο στις αρχές Σεπτεµβρίου, αφήνοντας τη γυναίκα του στην τουρκική όχθη, και από τότε δεν την έχει ξαναδεί. Για τον 23χρονο Ναντίµ από το Αφγανιστάν η διάσχιση του διασυνοριακού ποταµού ξεκίνησε ως βήµα ελπίδας, όπως και για δεκάδες χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και µετανάστες, αλλά εξελίσσεται σε πραγµατικό εφιάλτη καθώς δεν έχει νέα από τη σύζυγό του εδώ και 50 ηµέρες.

Από το camp των ∆ιαβατών στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενείται όλο αυτό το διάστηµα, µίλησε στο «Εθνος» για τις µέρες αγωνίας που ζει περιµένοντας 
ένα τηλεφώνηµα είτε από την ίδια είτε από τους διακινητές που την κρατούν όµηρο, όπως υποστήριξε. «Ηµασταν µια οµάδα περίπου 30 ατόµων. Εγώ ήµουν µε τη γυναίκα µου, τη µητέρα της και τα δύο αδέλφια της.

Μας µετέφεραν οι διακινητές στο ποτάµι, όπου περίµενα τη βάρκα που θα µας περνούσε στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ µπήκα στο πρώτο δροµολόγιο µε άλλα 15-16 άτοµα και περάσαµε απέναντι, ενώ η βάρκα θα επέστρεφε για να φέρει τους υπόλοιπους. Τότε εµφανίστηκαν αστυνοµικοί και έτσι το δεύτερο δροµολόγιο δεν έγινε. Η γυναίκα µου και οι συγγενείς της έµειναν πίσω και δεν γνωρίζω τι απέγιναν».Ο νεαρός Αφγανός και οι υπόλοιποι της οµάδας µεταφέρθηκαν για καταγραφή και ταυτοποίηση και κατόπιν µετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να αναζητήσουν την τύχη τους.

Επειτα από δύο εβδοµάδες ο Ναντίµ δέχτηκε ένα τηλεφώνηµα από έναν άνδρα ο οποίος του συστήθηκε ως εκείνος που φιλοξενεί τους συγγενείς του. «Μου είπε ότι η γυναίκα µου είναι µαζί του, ασφαλής, και µου έδωσε το τηλέφωνο για να της µιλήσω. Είπε ότι θα µε ξαναπάρει, αλλά δεν ξαναπήρε από τότε. Εχει περάσει ενάµισης µήνας» σηµείωσε και δεν έκρυψε τον φόβο του µήπως η σύζυγός του βρίσκεται σε κατάσταση οµηρίας: «Φοβάµαι ότι την κρατούν ζητώντας χρήµατα για να µου τη στείλουν. Είχαµε πληρώσει τους διακινητές για τη µεταφορά. Τώρα εκβιάζουν ζητώντας κι άλλα. Ελπίζω µόνο να είναι καλά».

Στη δοµή του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, στα ∆ιαβατά Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά διέµενε σε σκηνή και πρόσφατα µεταφέρθηκε σε κοντέινερ, ο Ναντίµ έχει ζητήσει και τη βοήθεια µελών εθελοντικών οργανώσεων για την αναζήτηση των δικών του ανθρώπων.

Στα περάσµατα του Εβρου, όπου παρατηρείται φέτος «έκρηξη» των ροών (στο δεκάµηνο από την αρχή του χρόνου έχουν εισέλθει στην Ελλάδα περίπου 13.000 πρόσφυγες και µετανάστες, έναντι 5.500 ολόκληρο το 2017), η µοναδική ουσιαστική δύναµη αποτροπής είναι η παρουσία των ελληνικών περιπόλων, καθώς οι έλεγχοι από την τουρκική πλευρά έχουν χαλαρώσει – έως και µηδενιστεί. Μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί επώνυµα και εγγράφως από νεοεισερχόµενους µετανάστες αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές κάνουν πως δεν βλέπουν τους πρόσφυγες που κατευθύνονται κατά οµάδες προς το ποτάµι, ενώ οι διακινητές που φτάνουν ανενόχλητοι στην τουρκική όχθη πολλές φορές έχουν υποχρεωθεί να ακυρώσουν τα δροµολόγια βλέποντας τους αναµµένους φάρους των περιπολικών στην ελληνική πλευρά.

Μπαράζ συλλήψεων στον Έβρο

Οι διακινητές συνεχίζουν απτόητοι τη δράση τους στον Εβρο, µεταφέροντας καθηµερινά δεκάδες µετανάστες κρυµµένους σε φορτηγά, ανάµεσα σε εµπορεύµατα, φορτωµένους σαν σακιά σε ΙΧ αυτοκίνητα και βανάκια, ακολουθώντας αφύλακτα περάσµατα ή και τους επίσηµους µεθοριακούς σταθµούς. Μόνο την Τετάρτη, συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές που µετέφεραν συνολικά 42 άτοµα. Η νταλίκα που επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα µας από τους Κήπους πέρασε κανονικά από τουρκικό τελωνείο, όχι όµως και από το ελληνικό. Οι αστυνοµικοί και οι τελωνειακοί ερεύνησαν το εσωτερικό του ρυµουλκούµενου και βρήκαν 12 ανθρώπους κρυµµένους ανάµεσα σε παλέτες µε εµπορεύµατα. Ο 54χρονος οδηγός συνελήφθη και η νταλίκα κατασχέθηκε.

ΤουρκίαΑφγανιστάνπρόσφυγεςδιακινητής