Ελλάδα | 21.02.2019 12:47

Πρωτότυπο υλικό για τον Ρήγα Φεραίο δωρίζει στον ομώνυμο δήμο το ΑΠΘ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πρωτότυπο εκθεσιακό υλικό, το οποίο θα εκτίθεται μόνιμα στον Εκθεσιακό Χώρο - Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο, παραχωρεί στον Δήμο Ρήγα Φεραίου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η τελετή παράδοσης του εκθεσιακού υλικού θα γίνει στο Βελεστίνο από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, στο δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 11:00.

Αφορμή για τη συνεργασία του πανεπιστημίου με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου αποτέλεσε η απήχηση που είχε η πρωτότυπη έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη» της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, τον Δεκέμβριο του 2017 και συνοδευόταν από ομώνυμη έκδοση για την επέτειο των 220 χρόνων (1797-2018) από την έκδοση της Χάρτας στη Βιέννη.

Σε ανταπόκριση αιτήματος του δημάρχου Ρήγα Φεραίου, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, επιμελήθηκε την αναπαραγωγή και την παραχώρηση του υλικού, που θα πλαισιώσει την έκθεση του αντιτύπου της Χάρτας του Ρήγα στο Βελεστίνο, το οποίο αποτελείται από είκοσι πίνακες μεγάλου μεγέθους.

Οι πίνακες εστιάζουν στα άγνωστα μέχρι σήμερα τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα της σύνταξης της Χάρτας του Ρήγα ως χάρτη, χωρίς να αποτελούν επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά παρουσιάζεται το άγνωστο ζήτημα των δύο κυρίως τύπων της Χάρτας, που αποκάλυψε το 2008 η ψηφιακή ανάλυση αντιτύπων της, η οποία παραπέμπει σε δύο κύριες τυπολογίες με σαφείς διαφορές στο χαρτογραφικό της περιεχόμενο, κυρίως τοπωνυμικού, αλλά και σχεδιαστικού χαρακτήρα.

Οι είκοσι πίνακες πραγματεύονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  1. ένα συνοπτικό χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της σύντομης ζωής του Ρήγα,
  2. έναν χάρτη της Βιέννης, σύγχρονο της Χάρτας, στον οποίο έχουν σημειωθεί, έπειτα από ειδική κτηματολογική έρευνα στα αρχεία της Βιέννης, οι τοποθεσίες που σχετίζονται με την έκδοσή της,
  3. τη γεωγραφική αντιστοίχηση της επιφάνειας που απεικονίζεται στη Χάρτα με προγενέστερα και μεταγενέστερα χαρτογραφικά πρότυπα,
  4. τις κατασκευαστικές πρωτοτυπίες της Χάρτας ως προς τη διάταξη σε ζώνες των δώδεκα φύλλων που την αποτελούν συνολικά,
  5. την παρουσίαση των προτύπων αναφοράς που χρησιμοποίησε ο Ρήγας.

Το εκθεσιακό υλικό ολοκληρώνεται με τη λεπτομερή ανάδειξη των είκοσι διαφορών που εντόπισε η έρευνα στις εκδόσεις της Χάρτας του Ρήγα και με το συγκριτικό χαρτογραφικό σχόλιο για τη σχέση της με τον πίνακα του Άνθιμου Γαζή, ο οποίος εκδόθηκε τρία χρόνια μετά τη Χάρτα, επίσης στη Βιέννη (1800)

ΑΠΘΡήγας Φεραίος