Ελλάδα | 27.10.2022 20:55

Φωτιά: Καίγονται για 6η μέρα τα θρακικά Μετέωρα - Τι λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ιάσμου

Κώστας Ασημακόπουλος

Κατά του βυζαντινούς χρόνους και πολύ πριν αναπτυχθεί το Άγιο Όρος το Παπίκιο Όρος ή το Αετόβουνο υπήρξε το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο. Πρόκειται για την ανατολική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης και το πλέον  απρόσιτο και βουνό της Ελλάδας που οι ντόπιοι το αποκαλούν θρακικά Μετέωρα και αποτελεί φυσικό σύνορο με τη Βουλγαρία.

Καίγεται έξι μέρες

Εδώ και έξι μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το παρθένο δάσος και περιοχές που είχαν αναδασωθεί από ανάλογες καταστροφές μετά τον πόλεμο του 1940.

Αγρια άλογα, μεγάλα βράχια

Το Παπίκιο Όρος βρίσκεται πάνω από τα ορεινά χωριά της Κομονητής, ανήκει στο Δήμο Ιάσμου, έχει κωνικό σχήμα και οι δύο κορυφές του που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους έχουν υψόμετρο 1510μ. και 1460μ. Eίναι το πιο ανεξερεύνητο βουνό της χώρας, με άγρια άλογα, αρκούδες, λύκους, πλούσια χλωρίδα αλλά και μεγάλους βράχους που θυμίζουν τα Μετέωρα και για αυτό έχει πάρει την ονομάσα θρακικά Μετέωρα.

Αδύνατη η πρόσβαση

Η πρόσβαση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης είναι από δύσκολη έως αδύνατη καθώς ο ορεινός όγκος είναι τεράστιος και υπάρχουν απόκρυμνες και δυσπρόσιτες περιοχές που είναι άγνωστες ακόμα και στους ντόπιους...

Τεράστια επιχείριση της πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την πρώτη στιγμή οργάνωσε μία μεγάλη επιχείρηση. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες που συγκροτούν 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος έχουν επιχειρήσει δύο αεροπλάνα πετζετέλ, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΠΑΜ-Θ Ταξίαρχος Κωνσταντίνο Κούκουρα.

Δήμαρχος Ιάσμου: Δύσκολο έργο

Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν είπε στο ethnos.gr: "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω οι πυροσβέστες επιχειρούν στο εσωτερικό της φωτιάς και προσπαθούν να την ελεγξουν περιμετρικά κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η φωτιά εξαπλώνεται από τα πυκνά φυλλώματα στο έδαφος και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο κατάσβεσης διότι δεν υπάρχει πρόσβαση και από αέρος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η κατάσβεση. Προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο αλλά δεν είναι δύσκολο διότι υπάρχουν απόκρυμνες περιοχές και περιορισμένες οδικές προσβάσεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δε μπόρεσαν να φτάσουν στα διάσπαρτα μέτωπα. Το μόνο αισιόδοξο είναι πως σήμερα η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες αλλά συνεχίζει να καίει".

Μακριά και από τα ορεινά χωριά

Οπως τόνισε ο δήμαρχος Ιάσμου δεν έχουν πληγεί υποδομές του Δήμου καθώς το σημείο που καίγεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου είναι πολύ μακριά από τα ορεινά χωριά αλλά εντός του ελληνικού εδάφους.

Δυσκολεύονται τα ελικόπτερα

"Ο μεγάλος στόχος είναι να μην εξαπλωθεί στο βορειοδυτικό κομμάτι", είπε ο Οντέρ Μουμίν προφανώς διότι υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι παρθένου δάσους. Μάλιστα ακόμα και η επιχείρηση από αέρος είναι πολύ δύσκολη διότι το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν στις εστίες της φωτιάς που τις περισσότερες φορές κινείται κάτω από τα υπερονόβια δέντρα και την πυκνή βλάστηση.

Καταστροφές μετά το 1940

Παλαιότερα το Παπίκιο Όρος είχε φημισμένα δάση δρυών και οξιάς, αλλά η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές από τον πόλεμο του 1940 και ύστερα τα έχουν περιορίσει σημαντικά. Εκτεταμένες αναδασώσεις έγιναν στη δεκαετία του 1980, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν κωνοφόρα φυτά τα οποία έχουν παραδοθεί στις φλόγες προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στην πανίδα και στη χλωρίδα του τόπου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπίκιο ΌροςπυροσβεστικήπυρκαγιάΡοδόπηΔήμος Ιάσμου