Έρευνα: «Πονοκέφαλος» η ενεργειακή κρίση για τους Έλληνες - Ανησυχούν για ελλείψεις τον χειμώνα
NewsroomΈντονη είναι η ανησυχία της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης «Η εικόνα της Ευρώπης στην Ελλάδα σήμερα» που δημοσιεύει το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία - Ελλάδας και Κύπρου (FNF) σε συνεργασία με την Κάπα Research.
Στα στοιχεία που προέκυψαν, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται η αρνητική αξιολόγηση των πολιτών για το πώς η ΕΕ αντέδρασε και αντιμετωπίζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που «θερίζει».
Ειδικότερα, οι επτά στους 10 (δηλαδή το 73%) δηλώνουν ανήσυχοι για την πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος ή καυσίμων για θέρμανση στα νοικοκυριά, για πιθανή κρίση αλληλεγγύης στην ΕΕ (69%) καθώς και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά (47%) τον χειμώνα.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στη συνολική αποτίμηση της ΕΕ, με το 48% να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά. Σημαντική, επίσης, είναι η ανησυχία των πολιτών για την ενεργειακή κρίση.
Η δημοσκόπηση επιχείρησε να καταγράψει την εικόνα της ελληνικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την αποτελεσματικότητα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ, τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και την αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων και της Γερμανίας.
Τα βασικά ευρήματα
Τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:
- Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη (74%) και το 71% δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας θα είναι καλύτερο εντός της ΕΕ.
- Θετικοί εμφανίζονται οι πολίτες ως προς την κοινή πορεία της χώρας εντός της ΕΕ, με το 72% να επιθυμεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να βαθύνει περισσότερο, πολιτικά και οικονομικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη.
- Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα είναι καλύτερα με Ευρώ ή δραχμή, το 57% δηλώνει πίστη στο Ευρώ έναντι του 33% που προτιμά τη δραχμή. Σε ερώτηση, ωστόσο, για την ενδεχόμενη στάση τους σε ένα δημοψήφισμα μόλις το 25% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης έναντι του 67% που θα ψήφιζε για την παραμονή στη νομισματική ένωση.
- Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τη συνολική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 48% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και το 50% αρνητικά. Το 2008 ήταν η χρονιά με την υψηλότερη θετική αποτίμηση της Ένωσης, με ποσοστό που άγγιζε το 83%, στον αντίποδα του 2015 όταν η αποτίμηση της ΕΕ σημείωσε τη χαμηλότερη θετική εκτίμηση με μόλις 34%.
- Ελευθερία μετακίνησης και διακίνησης αγαθών, ενίσχυση της δημοκρατίας και προγράμματα στήριξης των πιο αδύναμων κρατών, βρίσκονται ανάμεσα στα 3 κύρια θετικά χαρακτηριστικά της ΕΕ.
- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναδεικνύεται ως ο θεσμός προς τον οποίο έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι πολίτες (60%), ακολουθούμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά (43%). Σημαντική πτώση στα ποσοστά αυτά έχει παρατηρηθεί από τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι δύο θεσμοί το 2008 από 82% και 79% αντίστοιχα.
- Αρνητικά διακείμενοι οι πολίτες ως προς την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών, το έλλειμμα ηγεσίας και την απουσία κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
- Η ελευθερία μετακίνησης εντός ΕΕ, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα Erasmus και η κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού αξιολογούνται ως οι σημαντικότερες κοινές πολιτικές της ΕΕ με θετικό αποτύπωμα.
- Αρνητική καταγράφεται η αξιολόγηση των πολιτών για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
- Το 73% των πολιτών δηλώνει ανήσυχο για πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων για θέρμανση στα νοικοκυριά, για πιθανή κρίση αλληλεγγύης στην ΕΕ (69%), και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά (47%) φέτος τον χειμώνα.
- Μοιρασμένες οι απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τη γεωγραφική επέκταση και εισδοχή νέων κρατών μελών στην ΕΕ, με το 47% να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο θετικά και το 43% αρνητικά. Την ίδια στιγμή το 56% πιστεύει ότι η ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Η έρευνα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2022, σε συνεργασία με την Kapa Research, στο πλαίσιο της ετήσιας καμπάνιας του Ιδρύματος. Η καμπάνια παγκόσμιου διαλόγου «Reshape Europe» αφορά στο πώς η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική προκειμένου να σταθεί απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, και το πώς θα εξοπλίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.
- Άλλες τέσσερις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στο «φως»: Είχαν σχεδόν 1.900 παράνομα αρχεία
- Γιατί ο Πούτιν επέλεξε να υποχωρήσει από τη Χέρσωνα – Τι σηματοδοτεί για την εξέλιξη του πολέμου
- Αττική: Συνελήφθη 47χρονος στη Λαυρεωτική, κατηγορούμενος για κακοποίηση 15χρονου
- Πληθωρισμός: Μειώνει ταχύτητα το ράλι με 9,1% τον Οκτώβριο - Επιμένει η ακρίβεια
- «Ψέματα ότι δεν ήθελα οικογένεια με τον Brad Pitt. Έκανα τα πάντα για να αποκτήσω παιδί»: Η Jennifer Aniston μιλάει ανοιχτά
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ